FEM SPANINGAR: "Rosengård borde inte vara en slagpåse i CL"

Women's Champions League

MALMÖ. FC Rosengård föll med 1-3 mot Benfica, och förlorade sin fjärde match i Women’s Champions League.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Rosengård var inte påkopplat igen
Likt 0-1-förlusten i Lissabon för två veckor sedan inledde Rosengård matchen dåligt. Gruppjumbon hade enorma problem med Benficas presspel, och passningsspelet på egen planhalva stämde inte alls. Hemmalaget hade tur som höll 0-0 i en halvtimme, och mot all logik tog Rosengård ledningen då genom Olivia Schough. 1-0 höll sig till den 37:e minuten innan Benfica ökade trycket igen, och inom loppet av tre minuter hade Chloé Lacasse vänt matchen med två mål. Benfica stod för en våldsam anstormning mot slutet men fick nöja sig med en 2-1-ledning i halvtid.

Micah bäst men åkte på otäck skada
Rosengård hade en period på några minuter där de behåll bollen inom laget och hotade Benficaförsvaret. Det var också då Schough gjorde mål, och vänsteryttern var drivande i hemmalaget med sin finurlighet och lugn med bollen. Mot slutet av den första halvleken skulle hon överglänsas av målvakten Teagan Micah, som stod för flera starka räddningar och höll ställningen nere. Efter en timmes spel tog australiskans match slut, sedan Lacasse fot träffat Micahs huvud i en duell. Smällen såg otäck ut och målvakten behövde hjälp när hon leddes av planen.

Benfica var numret för stort
Vid det laget hade Benfica fått in sitt 3-1-mål. En horribel passning av vänsterbacken Fiona Brown hamnade framför eget straffområde, Benfica tackade och Nycole Raysia utökade ledningen med ett fint skott. Matchen kändes avgjord innan andra halvlek knappt inletts. En period följde där Benfica hade flera chanser att göra sitt fjärde mål, innan Rosengård satte in en slutforcering som kunde mynnat ut i ett reduceringsmål. Så blev det inte utan matchen slutade med en konfortabel 3-1-seger för den portugisiska storklubben.

Rosengård borde inte vara en slagpåse
FCR har därmed ingen chans att gå vidare när två matcher återstår av gruppspelet. Så sent som våren 2021 spelade FC Rosengård kvartsfinal mot Bayern München i Champions League, innan turneringen ändrade format och gick över till ett gruppspel. Det är välkänt att damallsvenskan tappat mark mot de stora ligorna, men klasskillnaden borde inte vara så stor mot ett portugisiskt lag. Resultaten inför den fjärde gruppspelsomgången visar dock att ett lag i varje CL-grupp blivit en slagpåse. Känslan är att Rosengård inte borde vara bland dessa.