Lyon CL-mästare - besegrar Rolfös Barcelona med 3-1

Women's Champions League

Lyon är Champions League-mästare.
De besegrade Fridolina Rolfös Barcelona med 3-1 i finalen.
Franska storklubben har därmed kammat hem sin åttonde CL-titel.

Lyon blev mästare 2020 och Barcelona tog hem titeln 2021. De två senaste mästarna gjorde upp om Champions League-titeln i Turin på lördagskvällen - och det tilläts aldrig bli spännande.

Lyon tog nämligen kommandot i matchen från start och höll sig högt. Flera halvchanser i början ledde fram till att ledningsmålet kom redan i den sjätte minuten. Amadine Henry bjöd på ett riktigt klassmål när hon drog iväg ett distansavslut - som hamnade rätt i högra krysset. Drömstart för Lyon.

I sekvensen efter fick Fridolina Rolfö ett läge att bryta in från kanten, då hon tog sig förbi Lyons Ellie Carpenter. Men svenskan verkade tro att domaren blåste för närkampen och hon slutade därmed spela när hon tagit sig in i straffområdet.

Efter närkampen med Rolfö, lade sig Carpenter ner och tog sig för knät. Hon spelade vidare en stund men det dröjde inte länge innan hon tvingades bryta och bars ut på bår.

Barcelona tog sig sedan till ett vasst läge när Rolfö spelade in till Hermoso, men anfallaren misslyckades med att förvalta chansen.

I stället var det Lyon som gjorde även andra målet i matchen. Det var då Hegerberg som med en nick ner i gräset, efter ett inspel från Selma Bacha, gjorde 2-0. Norskan har nu gjort mål i fyra Champions League-finaler.

Med en dryg halvtimme spelad kom även ett tredje mål från Lyon. Barcelona hade svårt att rensa undan bollen från straffområdet och den hamnade till slut hos Catarina Macario vid den vänstra stolpen och amerikanskan var fri att närmast springa in bollen i mål.

Innan lagen gick till paus hittade Barcelona fram till en viktig reducering. Rolfö spelade ut till Graham Hansen på högerkanten, som i sin tur hittade in till Putellas centralt. På förstatouchen smällde stjärnan in bollen till 3-1. Det var resultatet när lagen gick till pausvila efter en händelserik första halvlek.

När andra halvlek skulle inledas gjorde Barcelona ett byte. Hermoso fick kliva av till förmån för Asisat Oshola. Med knappa timmen kom spanjorerna nära en reducering, när Parti Guijarro gick på avslut från mittplan. Hon lyckades få bollen så när på mål, men stoppades av överliggaren.

Slutresultatet i matchen blev 3-1 efter en betydligt lugnare andra halvlek. Den svenska målvakten Emma Holmgren fanns med i truppen för Lyon och fick vara lyfta bucklan när de blev mästare i Champions League för åttonde gången.

- I andra halvlek har vi chanser. Men oavsett hur mycket vi tränar så behöver vi också konkurrenskraftiga matcher regelbundet, som de har och det finns inte i vår liga. Vi alla måste arbeta tillsammans och förbättra det. Om vi vill ha en konkurrenskraftig liga så måste många saker förändras, säger Putellas efter matchen.

Hegerberg säger följande till DAZN om att Barcelona sågs som favoriter inför matchen:

- Vi låter fotbollen snacka. Nej, det är en del av fotbollen också och det är helt normalt att snacka om Barcelona. De var regerande mästare, men fotboll är färskvara och allt handlar om vad som händer härnäst.

Barcelona: Paños - Torrejon, Paredes, Mapi Leon, Rolfö - Bonmati, Guijarro, Putellas - Graham Hansen, Hermoso, Caldentey

Lyon: Endler - Carpenter, Mbock, Renard, Bacha - Horan, Henry - Cascarino, Macario, Malard - Hegerberg

Publicerad 2022-05-21 kl 21:00