TV: FC Rosengård klart för Champions League - drömmål och Larssons dubbel sänkte Brann

Women's Champions League

MALMÖ. FC Rosengård besegrade SK Brann i den andra kvalomgången i Women's Champions League.
Detta via 3-1 i returen, efter mål av Sofie Bredgaard och en dubbel från Mimmi Larsson.
- Det är jättestort. Vi är superglada, säger tränaren Renée Slegers.

Se höjdpunkterna från Rosengård-Brann i spelaren ovan.

FC Rosengård hade 1-1 med sig från det första mötet i norska Bergen, och en seger skulle räcka för att kvalificera sig till Champions Leagues gruppspel. FCR-tränaren Renée Slegers gjorde en ändring i startelvan från den matchen när målskytten Olivia Møller Holdt klev in på mittfältet istället för Loreta Kullashi.

Brann inledde matchen bäst och skapade en utmärkt målchans redan i den sjunde minuten efter en hörna, men Guro Bergsvands nick från nära håll gick utanför. Minuten senare svarade Rosengård genom Olivia Schough, vars skott också gick utanför, innan Brann sköt sitt första avslut på mål i den 22:a minuten.

Några minuter senare prickade Rosengård målramen för första gången. Dock styrdes Schoughs tredje avslut i matchen en Brann-försvarare och målvakten Aurora Mikalsen plockade skottet enkelt. Efter den inledande Brann-dominansen började hemmalaget att vinna fler bollar och ta tillbaka lite av bollinnehavet.

Bland annat hade Schough och Holdt varsitt distansskott som inte träffade målramen, innan Brann stack upp men ett Signe Gaupset-avslut som gick i burgaveln. Halvleken slutade mållöst, men fem minuter efter pausvilan skulle Rosengård ta ledningen. Efter ett inkast på högerkanten följde supertalangen Sofie Bredgaard med i bollens riktning och provade ett avslut med vänsterfoten strax utanför straffområdet. Drömskottet letade sig och ända in i det bortre krysset och målet var danskans första i Champions League.

Rosengård svävade vidare i andra halvleks början och dubblade ledningen fem minuter senare. Ria Öling tog sig förbi en försvarare på högerkanten och hittade Mimmi Larsson framför målet. Anfallaren fick ingen ren träff men bollen rullade långsamt över mållinjen och Malmö IP exploderade i lycka.

Tio minuter senare etsade Brann fast bollen i hemmalagets straffområde och hamnade bara några meter framför målet. Men på något märkligt sätt misslyckades det med att få iväg ett avslut. I anfallet senare skulle Larsson spelas fram till ett friläge. Avslutet var dock inte det bästa och Mikalsen räddade.

I den 71:a minuten skulle Larsson sedan punktera dubbelmötet. Från ett öppet läge några meter från målet rullade hon behärskat in 3-0-målet. Nio minuter senare fick Brann in ett tröstmål. Ett inlägg från högerkanten hittade Maria Brochmann som nickade bollen förbi Teagan Micah.

Öling fick nästa läge vid straffområdeslinjen men Mikalsen tippade bollen till hörna.Matchen slutade 3-1 och FC Rosengård är klart för Champions League efter 4-2 sammanlagt i dubbelmötet.

- Det är jättestort. Man vet hur svårt det är att spela i sådana här matcher, där man ska vinna i ett dubbelmöte mot Norges bästa lag just nu. Det är tufft, och att vi klarat den här utmaningen och tagit oss in Champions League är jättestort. Vi är superglada, säger tränaren Renée Slegers.

Är det här en lättnad för dig också?
- Ja, men det är klart att det är. Men jag måste säga att jag inte känt så mycket press och stress de här dagarna. Det är mycket jobb just nu och att fokusera på jobbet, vara uppgiftsorienterad. Men nu när vi har tagit det känner jag: pust - nu kan jag andas.

Slegers understryker betydelsen av en plats i WCL:

- Jätteviktig. Både pengarna men också för vårt namn ute i Europa. Det är jätteviktigt att vi är bland de bästa.

Women's Champions League införde ett gruppspel förra säsongen och det blir första gången som Skånelaget kommer delta i det nya turneringsformatet. Avancemanget ger också klirr i kassan. Redan nu har FC Rosengård säkrat 5,5 miljoner kronor, en siffra som tickar upp för varje poäng laget tar i turneringen.

Startelvor

Rosengård: Micah - Berglund (K), Árnadóttir, Knaak - Öling, Bredgaard (73'), Persson, Holdt (78'), Wik - Larsson (78'), Schough.
Byten: Chmielinski (73'), Lundin, Ayinde (78')

Brann: Mikalsen - Østervold Stenevik (utbytt 63'), Bergsvand (69'), Hansen (K) - Østenstad, Gaupset (79'), Naalsund, Lie, Lund - Åsland, Gudmundsdóttir.
Byten: Redisch (63'), Brochmann (69'), Nygard (79')

Gula kort: Østenstad (29')