Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EM2013

Zander: "Fulländat derby mellan Real och Atletico"

Real Madrid är givetvis favorit inför kvällens derby i Madrid. Framförallt enligt spelbolagen. Men det är inte den gamla vanliga visan vi väntar på.

I år mer än någonsin kommer Atleti till Santiago Bernabéu med självförtroende och moral på topp. Och knappast kommer någon att skylta med en liknande banderoll som den vi såg häromåret på Bernabéu, där man efterlyste "en värdig motståndare" till derbyt.

Atleti ligger åtta poäng före Real Madrid i ligan. I det rödvita lägret är det en ovanligt munter stämning medan allvaret vilar tungt över konkurrenten. Så pass att Cristiano, Kaká, Arbeloa, Pepe och Coentrao lämnades för att själva ta sig till hotellet, där hemmalaget samlades igår kväll, eftersom de var sena till mötet med bussen.

Nej, det är skillnad kring tränaren Simeones Atlético de Madrid. Idag har laget en öppen träning på Vicente Calderón. Klubben har tryckt upp speciella tröjor som påminner om de rödvita stolta känslorna. Tusentals anhängare förväntas ingjuta än mer hopp i truppen innan det är dags att ta sig till Santiago Bernabéu, där supporten för bortalaget däremot kommer att vara minimal.

Visst, det är märkligt att besökarna inte har sålt alla biljetter man fick till sitt förfogande. Och det är märkligt, trots biljettpriserna, att det fortfarande finns biljetter kvar till huvudstadens stora match, som vanligtvis har ett nästan identiskt biljettryck som mötet mellan Real Madrid och Barcelona i el Clásico.

****

Real Madrid spelar för sin fortsatta trovärdighet, och i förlängningen en minimal möjlighet att vinna ligan. Jo, det är ju trots allt som Barcelonas tränare Tito Vilanova påminde om igår. Det är inte över, inte ens om Real Madrid befinner sig 14 poäng efter ledaren. Dessutom kan det mycket väl vara åtta pinnar efter matcherna ikväll, där Barça tar sig an Athletic Bilbao timmarna innan derbyt.

Själv förväntar jag mig ett disciplinerat, mycket offensivt Atleti, som gör sitt bästa för att tidigt skapa oro på Santiago Bernabéu. Real Madrid bör spela med en liknande taktik. Det gäller att snabbt göra slut på matchen. Ett ledningsmål öppnar för enastående kontringsmöjligheter. I det avseendet är båda lagen livsfarliga.

Känslorna och trycket på arenan kommer förstås också att spela in, ännu mer efter att Mourinho inbjudit – dem som vill – att uttrycka sitt missnöje med portugisen under uppvärmningen. I regel är det förstås väldigt få som befinner sig på arenan just då. Men det viktiga är reaktionerna när matchen väl kommit igång. Inledningsvis kommer publiken på Santiago Bernabéu skapa en positiv stämning, som bär fram Real Madrid till en säker seger mot den ständiga konkurrenten.

Hursomhelst, i värsta fall, för de rödvita, är Simeones lag fem poäng före ärkerivalen efter derbyt. I värsta fall är Atleti fortfarande ligatvåa. Oavsett har man inget att förlora och det borgar för ett fulländat derby. Ett sådant som huvudstaden har saknat under allt för många år. En match fylld av kvalité, av slitjobb, hjärta och inte minst känslor, mellan två lag som båda har möjlighet att gå segrande ur striden.

Publicerad 2012-12-01 kl 11:32
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons