POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ZECIRA MUSOVIC
2v

Mušović: "You'll Never Walk Alone? Just nu känns det jäkligt ensamt på ena sidan i Liverpool"

Foto: Bildbyrån.

På ena halvan glänser Liverpool och ligatiteln kommer allt närmre. På den andra kämpar samma klubb för sin överlevnad i högsta serien. Same same, but different.

Liverpool går som tåget och vinner match efter match i ligan med mannen med skägg och glasögon i spetsen, som leder sitt lag på ett ypperligt sätt. Visst är bollen rund och allt kan hända, en typisk fotbollsklyscha, men en ligatitel i år för den anrika klubben står runt hörnet och väntar, det kan vi väl ändå vara överens om. Eller låt oss säga laget istället för klubben, för klubben i sin helhet har en bit kvar till den riktigt titeln. Herrarna har den här säsongen fått ihop det i ligaspelet och trots att de åkte ur i Champions League, så borde de inte gå att rubba i England. Damlaget däremot, de kämpar i motvind.

Chans till att tangera rekord så som största titelmarginal, högsta totalpoäng eller varför inte flest poäng tagna på bortaplan. Det kontra inställda matcher på grund av för dålig spelplan och ingen tillåtelse till att hålla hus på herrarnas anläggning. Kontrasterna är stora och tydliga mellan de två lagen som sägs tillhör en och samma klubb, i alla fall på pappret. Det ena laget glänser uppe i toppen och det andra tampas i botten och gör allt för att undvika nedflyttning. Ett gäng vinnare och ett gäng förlorare i samma klubb, är det verkligen så man vill ha det?

Vi är inne i en tid där damfotbollen tar stora kliv och ständigt utvecklas mot det bättre. Allt fler stora herrklubbar tar beslutet att starta damverksamhet och väljer att lägga ekonomiska resurser även på den delen. I Sverige ser vi det i bland annat IFK Göteborg, Elfsborg och inte minst i Malmö FF, som jag tycker gör ett fantastiskt arbete för att hypa upp sitt nystartade damlag. Personligen anser jag att det är något som gör att konkurrensen generellt sett i dam-fotbollsvärlden kan öka och förutsättningarna för många kan helt plötsligt bli rimliga. Visst går det att skapa ett framgångsrikt damlag utan en stor herrklubb i ryggen. Se bara på Lyon, som förvisso har en stor herrklubb i ryggen men som ändå byggt upp sin egna verksamhet på ett självständigt sätt, eller varför inte vi i FC Rosengård. Däremot går det inte att blunda för att en stor herrklubb öppnar upp väldigt många fler dörrar, inte minst sett till de ekonomiska aspekterna.

Något jag däremot anser är problematiskt är när en stor herrklubb bedriver damverksamhet och resultatet av nedlagt arbete enbart skriker GOOD WILL och SPEL FÖR GALLERIERNA. Visst ser det snyggt ut på pappret och klubben kan kryssa i rutan som står för ”jämställdhetsarbete”. Check. Men sen då? Har inte klubben något ansvar för att verksamheten ska fungera bättre än enbart på ett papper?

Låt oss återgå till Liverpool, som är ett tydligt exempel i frågan. Jag har full förståelse för att de flesta av Liverpools supportrar enbart följer herrarna och att ingen vikt läggs ner på ifall damlaget har det körigt. Det är helt naturligt. Jag, vi damspelare, kan inte förvänta oss att alla kommer att stötta oss i vår kamp mot en jämnare sport. Jag kan inte förvänta mig att ett troget Liverpool-fan kommer att brinna för damlaget lika mycket som för herrlaget, bara för att de olika lagen bär samma klubbemblem nära hjärtat och samma färg på tröjan. Skulle jag trott det, så hade jag varit naiv och levt i något önsketänk. Supportrarna har fritt val, de följer vilka de vill följa och har ingen anledning till att behöva rättfärdiga sig själva för de beslut de tar.

Hylla den som hyllas bör. Ja, herrlaget ska självklart hyllas för sina fantastiska framgångar och det de håller på att åstadkomma den här säsongen i ligan är otroligt bra gjort. Jag själv är otroligt imponerad och följer herrarnas matcher då och då, inte minst Alisson som är en av mina favoriter. Men Liverpool som förening då? Ska de hyllas? Ska klubben som lyckas med otroliga prestationer på ena halvan men totalt fallerar på den andra hyllas? Där är jag inte lika imponerad. Surprise.

Jag tycker att det är pinsamt att en och samma klubb kan inneha sådana skillnader mellan olika lag som sägs höra samman i grunden. Jag tycker att det är pinsamt att en klubb som inte kan möjliggöra skäliga förutsättningar för samtliga lag och spelare i föreningen. Jag tycker att det är pinsamt att Liverpool kan skryta om hur bra det går för dem i Premier League och samtidigt ens tillåta rubriker om inställda matcher för damlaget. Det är inte det värsta av allt. Det värsta av allt tycker jag är att jag behöver dra kortet om kön. Ser verkligheten ut som den gör bara för att det handlar om kvinnor? Låt oss säga att det gör det. Skit i att kryssa i jämställhetsrutan då.

Jag kanske är lite naiv ändå och önsketänket kikar fram då och då, men har inte föreningen ett helhetsansvar? Önskar jag för mycket när jag anser att när en förening aktivt väljer att ha både ett herr- och damlag, så har de ett ansvar för att båda de här lagen ska fungera på ett hållbart sätt? Jag påstår inte att Liverpool ska satsa miljonbelopp i damverksamheten och att allt annat än en ligatitel även där är ett måste, men ska vi nöja oss med inställda matcher på grund av dåliga planer och kamp i botten när Liverpool står som föreningsnamn? Är det skäliga förutsättningar för en klubb i den kalibern? Jag tror att jag varit tydligt i vad jag tycker i frågan. Gör om, gör rätt.

You'll never walk alone sägs det, men just nu känns det jäkligt ensamt på ena sidan av klubben.

Publicerad 2020-03-14 kl 18:44
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto