POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ZECIRA MUSOVIC
2v

Musovics dröm: "Två EM samma sommar med damerna först - vilket symbolvärde"

Foto: Bildbyrån.

Det norska förbundet gick ut med att de ville att båda mästerskapen skulle spelas samtidigt nästa sommar.
I en drömvärld och kanske om ett par år, så håller jag med.

Fotbollsvärlden står stilla, i alla fall när det kommer till tävling. Organisationer kämpar för att finna den bästa lösningen, utan att ha viktig information kring virusets utveckling till sitt förfogande. För några dagar sedan tog Uefa beslutet om att flytta herrarnas EM-mästerskap. Ett beslut som fick många att reagera, inte minst när damerna kom på tal. Med några dagars distans till diskussionen är jag redo att lyfta på locket igen. När ska de två EM-slutspelen spelas?

Blickar vi tillbaka till hur herrfotbollen står sig kontra damfotbollen, så kommer vi snabbt att komma fram till att herrarna dominerar starkt i fotbollsvärlden, sportsligt såväl som ekonomiskt. Att flytta herrarnas mästerskap ett år fram i tiden, känns som det mest logiska och det som var tvunget att göras sett till den kris som råder i nuläget, vilket även verkar bli på bekostnad av damernas mästerskap. Ett alternativ är att herrarna spelar år 2021 och damerna 2022. Båda mästerskapen får en sommar för sig och fullt fokus kan ges åt båda mästerskapen. Ingen stjäl fokus från den andra. Rättelse. Herrarna tar inte all fokus från damerna. Nu när även beslutet om att OS flyttas fram och ska genomföras innan sommaren 2021 känns det här alternativet som det mest logiska.

Det norska förbundet gick ut med att de ville att båda mästerskapen skulle spelas samtidigt nästa sommar. Ett starkt argument var det starka signalvärdet som hade skapats. I en drömvärld och kanske om ett par år, så håller jag med. Idag, nu och inom den närmsta tiden, så är jag inte lika övertygad. Jag tror tyvärr att herrarna hade dominerat och damerna därför hamnat i skymundan. Med tanke på den ekonomiska skillnaden som finns mellan herrar och damer inom sporten, så tror jag det hade varit svårt att värdera mästerskapen lika högt, både internt och externt. Mästerskapen eller sporten i sig är inte redo att dela exakt pallplats än. Mycket på grund av, återigen, ekonomiska skillnader men även på grund av det förhållningssättet som Uefa själva haft mellan herr och dam tidigare. En sommar med två mästerskap exakt samtidigt där de stora rubrikerna handlar om ständiga jämförelser. Jag orkar inte.

För några dagar sedan var jag övertygad om att mästerskapen inte kunde ligga på samma sommar, även om jag verkligen ville hålla med Norge i deras diskussion. Sedan slog det mig; varför inte samma sommar men inte samtidigt. Damernas mästerskap ligger under bestämda datum. I nuläget ser det ut som om att herrarna kommer ta plats där istället och damerna får som vanligt flytta på sig. När även tidpunkt för OS kommer upp som ytterligare en frågeställning, så kan det komma att bli ytterligare ett argument till varför dam-EM inte kan ligga kvar som planerat.

Låt oss säga att OS inte krockar med EM-sommaren 2021. Vad hade hänt ifall Uefa låter damerna behålla sina datum och herrarna spelar sitt mästerskap även de under samma sommar, men vid andra datum? Jag menar, tänk vilka signaler som då hade skickats utåt sett. Uefa hade visat att de står upp för att det redan ligger ett mästerskap inplanerat och att det inte går att flytta så enkelt till förmån för någon annan. Kanske svårt ekonomiskt, organisatoriskt och nu även på grund av ett annat, större mästerskap, men tänk om det hade gått att ordna i praktiken.

Låt oss sväva iväg i tankarna. En mästerskapssommar som startar i England - ett land där den moderna, organiserade fotbollen startade. En hype skapas, arenorna fylls och det råder fotbollsfeber i hela landet. Europamästarinnor koras. Sakta sprider sig febern runt om i Europa och ett annat mästerskap tar över taktpinnen. Fotbollen sprider sig, hand i hand och sänder signaler som världen inte fått se förr. Europamästare koras. Till slut står vi alla står som vinnare.

Publicerad 2020-03-25 kl 07:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto