FEM SPANINGAR: "Omöjligt att inte hålla med Gais-supportrarna"

GÖTEBORG. Gais besegrade Elfsborg med 2-1 på Gamla Ullevi.
Här är Fotbollskanalens Adam Fröbergs fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna från Gais-Elfsborg i spelaren ovan.

OMÖJLIGT ATT INTE HÅLLA MED GAIS-SUPPORTRARNA
Axel Henriksson, 22, har brottats med stora skade- och sjukdomsproblem hittills i sin unga karriär. Inte minst med sin inflammatoriska och kroniska tarmsjukdom, Crohns sjukdom, som har hållit honom från spel i längre perioder.

Han har fått bukt med delar av de problemen, vilket gör att han har kunnat spela mer obehindrat i år.

Och det har synts.

Henriksson var en stor del i att Gais tog klivet upp till allsvenskan under hösten 2023. Under sin första vår i allsvenskan har han gått från klarhet till klarhet.

Först blev han matchhjälte när han gav Gais ledningen i derbyt mot IFK Göteborg - och i mötet med Elfsborg blev han helt avgörande med sina två mål på de första 18 minuterna.

Mittfältstalangen har en imponerande förmåga att ständigt ta sig in till fördelaktiga ytor i straffområdet - vilket Elfsborg smärtsamt fick erfara dubbelt om på Gamla Ullevi.

Han har samtidigt en smartness och intensitet samt ett driv och självförtroende som gör att han kan ta sig ur de flesta situationerna centralt i banan.

Han har varit en stor talang i superettan. Och om han inte har gjort det innan, så visade Axel Henriksson mot Elfsborg att han även är det i allsvenskan.

”Slösa inte bort din målchans, passa till Henriksson”, lyder Gais-ramsan om publikfavoriten. Under söndagens match var det omöjligt att inte hålla med de grönsvarta supportrarna.

BLAND DE SVAGARE INSATSERNA I ÅR
Gais gjorde det väldigt svårt för sin motståndare, men Elfsborgs första halvlek var samtidigt bland de svagare prestationerna något lag har stått för i årets allsvenska.

Energifattigt, uddlöst och osynkroniserat. I alla delar av banan.

Jimmy Thelin och övriga gulsvarta ska vara oerhört tacksamma för att firma Qasem/Baidoo blixtrade till före paus och löste det smickrande halvtidsresultatet 1-2.

Det var samtidigt oerhört tydligt att Thelin var missnöjd med lagets insats före paus. Tre omedelbara byten talade sitt tydliga språk.

Elfsborg fortsätter att vara allsvenskans mest oförutsägbara lag. På fel sätt. Höjderna finns där, det har 3-1-segern mot Malmö FF och 6-1-segern mot AIK senast visat.

Men att Elfsborg blandar de knivskarpa insatserna med prestationsmässiga bottennapp, som den första halvleken mot Gais utan tvekan var, är svårt att greppa. Spelarmaterialet är sämre än i fjol, men det är fortfarande av en väldigt hög nivå.

Efter paus spelade Elfsborg upp sig, men hade fortsatt för svårt att komma till riktigt heta målchanser - och förlorade slutligen rättvist med 2-1.

Den usla insatsen före paus blev helt enkelt för kostsam för boråsarna.

MATCHENS HÄNDELSE
Det tog tre minuter. Sen hade Axel Henriksson fått med sig bollen in i en helt ren yta i ett kalasläge framför mål - och gjort 1-0 till Gais.

Svagt försvarsspel av Elfsborg. Skoningslöst av Gais. Det målet satte också tonen på matchen omedelbart. Gais fick ytterligare skjuts i självförtroendet medan Elfsborg fick en mardrömsstart som de inte kunde hämta sig ifrån.

FRÅGETECKNET
Elfsborg har fått ordning på hemmaspelet efter den tuffa starten. Men på bortaplan har det varit desto tyngre. I och med förlusten mot Gais har boråsarna nu torskat fyra matcher på bortagräs. Det är lika många som på hela förra säsongen.

Jimmy Thelin har två chanser att bättra på bortaspelet innan han lämnar över ansvaret till Oscar Hiljemark. Först mot MFF den 28 maj - och sedan mot IFK Göteborg i sin sista match för klubben den 1 juni.

MATCHENS SPELARE
1: Axel Henriksson. Bäst på planen. Läs motivering ovan.

2: Gustav Lundgren. Briljant framspelning till 1-0. Hade lekstuga på sin högerkant emellanåt, inte minst före paus.

3: Harun Ibrahim. Var dominant på det centrala mittfältet före paus. Inte helt lika framträdande i andra halvlek, men likväl vital i Gais seger.

Publicerad 2024-05-19 kl 18:44