FEM SPANINGAR: "AIK kan vara borta från guldracet"

HALMSTAD. AIK föll mot HBK med 1-0 på Örjans vall.
Här är Fotbollskanalens Sebastian Pearsons fem spaningar.

AIK kom inte igenom - rättvis HBK-ledning i paus
AIK och Halmstads BK slåss i varsin ände av tabellen, men under måndagskvällen var HBK närmast en drömstart. Nio sekunder tog det, sedan slungade Mikael Boman iväg ett hårt avslut mot mål. Fem sekunder senare hotade Sadat Karim med ytterligare ett avslut, men åter räddade reserven Budimir Janosevic. AIK hängde inte med alls första minuten, men kom sedan in i matchen.

AIK började rulla boll, men utan att komma till heta målchanser. I den tionde minuten hade Nabil Bahoui ett avslut rakt på Malkolm Nilsson Säfqvist i HBK-målet, sedan hade Erick Otieno ett liknande avslut på Nilsson Säfqvist. AIK kom i stället till lagets första heta målchans i den 28:e minuten, då Nicolas Stefanelli mötte ett inlägg och sköt tätt över mål. Mycket mer hade inte AIK, bortalaget lyckades inte ta sig igenom HBK:s försvarsmur. I stället tryckte HBK in flera bollar i straffområdet och fick till slut utdelning till en fullt rättvis 1-0-ledning i halvtid.

Stefanellis skada - mardrömsbilder för AIK
Argentinaren Nicolas Stefanelli är en av AIK:s mest kreativa spelare och var den spelare i det gästande laget som var närmast att göra mål mot HBK fram till att han tvingades till byte i första halvlek. Stefanelli haltade vid sidan av planen och det var med all säkerhet bilder som tränaren Bartosz Grzelak inte mådde särskilt bra av att se. AIK:s guldchanser är numera inte lika stora som inför kvällens match - och med Stefanelli borta minskar de än mer.

Samma visa igen för AIK på bortaplan
AIK:s svaga bortaspel är inget nytt, det har varit en snackis under stora delar av säsongen. På tolv bortamatcher i år har AIK endast vunnit tre matcher och tagit tolv poäng. Det är inget facit som osar SM-guld, vilket tränaren Bartosz Grzelak också påpekat tidigare i år. Samtidigt har fler guldjagande lag än AIK tappat onödiga poäng här och där under säsongen. Under måndagen behövde AIK en seger mot bottenlaget HBK - på bortaplan - för att haka på i guldstriden. Hur det gick? Samma visa igen. I år är det bortaspelet som fäller AIK i toppen av tabellen.

AIK kan vara borta från guldracet
Inför kvällens match var AIK fyra poäng bakom Malmö FF i serieledning i guldracet. Vid seger i kväll hade det varit en poäng, men nu blev det inte så. Att ta igen fyra poäng på fyra omgångar är såklart möjligt, men det är inte lätt. AIK har dessutom Elfsborg borta kvar, vilket är en väldigt tuff match. Känslan efter kvällens match är att AIK kan vara borta från guldracet.

HBK imponerade stort - men mardrömsschema väntar
Supportrarna på Örjans vall hade nog inga förhoppningar om skönspel och målfest den här kvällen. AIK hade inför omgången släppt in färst mål i år med 20 mål, medan HBK släppt in näst färst med 24 mål (lika många mål som Mjällby hade släppt in inför omgången). Trots det blev det en sprakande första halvlek, i varje fall för HBK:s del. HBK gick då och då framåt och var det lag som skapade flest chanser i första halvlek, vilket ledde till 1-0 genom Andreas Johansson strax före halvtid.

Ändå var det kanske främst försvarsspelet i andra halvlek som tog HBK till kvällens seger. HBK tillät inte AIK komma fram till särskilt många heta chanser, vilket lade grunden för trean. HBK är nu på säker mark, men har ett mardrömsschema framöver med Djurgården borta, Elfsborg hemma, Hammarby hemma och Malmö borta i slutomgången. HBK lär få tampas om nytt kontrakt in i den sista omgången.

Publicerad 2021-11-01 kl 21:30