FEM SPANINGAR: "Det blir vitalt för Elfsborg"

FARO. Elfsborg förlorade med 2-1 mot Silkeborg.
Här är Fotbollskanalens Adam Fröbergs fem spaningar från matchen.

Så var matchen
Elfsborg spelade under fredagen klubbens sista match på försäsongslägret i Portugal. Då stod den danska tabellsexan Silkeborg för motståndet på Estadio Algarve.

I ett klassiskt svenskt sommarväder (17 grader och regn) bjöds den skrala publiken på den gamla EM-arenan på en jämn tillställning.

Den första målchansen föll till Elfsborg efter tio minuter, när Silkeborg missat en passning centralt och Gottfrid Rapp kunnat sätta fart i djupled. Efter en snabb tempoväxling gick avslutet däremot tätt utanför den bortre stolpen.

I minut 13 var det också Gottfrid Rapp som skulle ge Elfsborg ledningen. Frick stod för skarven, Baidoo vrickade vidare och Rapp kunde dundra in 1-0 till boråsarna.

Därefter stod Isak Pettersson för ett par vassa räddningar, innan Michael Baidoo chippade bollen i stolpen i ett friläge med 28 minuter spelade.

Elfsborg gjorde sedan en rad förändringar till den andra halvleken, där bland annat hela det centrala mittfältet byttes ut.

Regnrusket tilltog avsevärt under upptakten av den andra halvleken - vilket Elfsborg snabbt fick problem med. I minut 54 slog Niklas Hult en passning på mittplan som fastnade totalt i vätan. Silkeborgs Anders Klynge var snabbtänkt och lobbade bollen över Isak Pettersson från halva plan till 1-1.

Silkeborg, som hade matchen mot Elfsborg som genrep inför återstarten av den danska ligan om en dryg vecka, tog sedan över allt mer och kunde kontra in 2-1 genom Callum MacCowett i minut 67.

Avslutningen av matchen blev jämnare, men utan någon rejäl målchans för något av lagen slutade det hela med en 2-1-seger till danskarna.

Elfsborgs lag: Isak Pettersson - Johan Larsson (André Boman 46), Gustav Henriksson, Ibrahim Buhari, Niklas Hult (Ahmed Qasem 58) - Andri Baldurson (Besfort Zeneli 46), Jens Thomasen (Timothy Ouma 46), Michael Baidoo (Noah Söderberg 46) - Gottfrid Rapp (Enzo Andrén 67), Per Frick (Dion Krasniqi 46, Jalal Abdullai 67), Camil Jebara (Simon Hedlind 46)

"Det blir vitalt för Elfsborg"
Isak Pettersson har haft en mycket tuff start på sin tid som Elfsborgskeeper. På sina fyra första halvlekar släppte 26-åringen in tio mål - men mot Silkeborg imponerade han stort.

Efter Elfsborgs ledningsmål i minut 13 stod Isak Pettersson för två vassa räddningar på kort tid. Inte minst den första där han var snabbt nere och visade upp blixtsnabba reflexer.

Isak Pettersson ska inte klandras för något av Silkeborgs mål efter paus. I stället fortsatte han på den inslagna vägen och stod för ytterligare vassa räddningar samt ett tryggt passningsspel innan slutsignalen.

Det finns fortfarande frågetecken kring luftspelet - och han var inte bäst på planen - men sett till tidigare prestationer blir Isak Pettersson det stora utropstecknet. Att Isak Pettersson hittar rätt blir vitalt för Elfsborg - och nu kan Jimmy Thelin lugna nerverna, om han nu hade några.

MATCHENS HÄNDELSE
Matchens händelse skulle mycket väl kunna vara Silkeborgs snöpliga kvittering efter att bollen stannat totalt i vattenpölen på mittplan. I stället får "matchens händelse" byta skepnad till "matchens händelser".

Och där var Gottfrid Rapps spetsegenskaper slående.

18-åringen, som imponerade i U21-serien i fjol, visade upp en enorm snabbhet (vi skippar ordvalet "rapp" här va?) vid flera tillfällen och ställde till ständig oreda för Silkeborg.

Med sin direkta spelstil och sitt konstanta hot är Gottfrid Rapp urtypen av en "Elfsborgsytter". Boråsklubben har en tradition av att fostra sylvassa kantspelare - blir Gottfrid Rapp nästa i raden?

FRÅGETECKNET
Elfsborg firade stora triumfer via sitt kontringsspel och presspel i fjol. Boråsarna vill utveckla sitt spel med bollen i år, men hittills under försäsongen har den spelformen lämnat en del att önska.

Mot Silkeborg var det återigen ytorna som var Elfsborgs bästa vän. Då ser de så där spetsiga och trygga ut. Men de få tillfällena som Silkeborg föll tillbaka på egen planhalva, särskilt före paus innan lagen bytte spelare i drivor, sökte Michael Baidoo med vänner förgäves efter lösningar.

Mycket ser lovande ut - men här har Elfsborg fortsatt en hel del att utveckla.

MATCHENS SPELARE
3: Gottfrid Rapp. Bäst på planen. Se motivering ovan.

2: Isak Pettersson. Se motivering ovan.

1: Michael Baidoo. Assist till 1-0. Stolpträff (som förvisso borde ha förvaltats). Ständigt hot, konstant oberäknelig.

Publicerad 2024-02-09 kl 13:53