FEM SPANINGAR: "Det var himmel och helvete"

SOLNA. AIK slog Mjällby med 1-0 efter ett sent avgörande.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

Mjällby lät AIK styra
Första halvlek handlade mycket om AIK. Mjällby var inte ute efter att gå på attack, över huvud taget, och försvarade lågt med ett centralt block bestående av sex spelare. De ville såra Gnaget genom omställningar och ibland dök lägena upp, men då saknade de den sista skärpan som krävs för att göra mål. AIK lyckades tråckla sig fram till en fin farlighet inne i offensivt straffområde (Nabil Bahoui borde gjort mål) men annars hotade man mestadels via två långskott av just Bahoui. Jag tror att Mjällby är relativt nöjda med hur matchbilden såg ut de första 45 minuterna, bortsett att den riktigt stora farligheten framåt uteblev.

AIK-dominans i andra halvlek
AIK fick tryck på Blekinge-laget under en period i inledningen av den andra halvleken. Fler gånger var man nära att hitta fram till lägen som ofta leder till mål men Mjällby slet hårt och försvarade sig väl i egen box. Samtidigt brände AIK chanser. Exempelvis fick Henok Goitom en supermöjlighet från nära håll i den 79:e minuten, men då lyckades han stöta bollen över mål. Och faktum är att Mjällby var otroligt nära att göra 1-0 med en kvart kvar att spela, men då gick Eric Björkanders nick i ribban. Totalt sett skapade AIK mer och den poängen Mjällby såg ut att ta med sig hem skulle man nog varit nöjd över.

TOTAL eufori i AIK
Allt talade för 0-0 till slut, men AIK förvaltade matchens sista situation till 1-0. Nabil Bahoui (som ser piggare och piggare ut efter sin långa skadefrånvaro tidigare i år) nickade in en hörna och vild, VILD, glädje utbröt. Det finns ingen på plats som kan ha missat vad den här segern, som tar AIK ett kliv bort från den absoluta bottenstriden, betyder för Gnaget.

STOR ilska hos Mjällby
Om det rådde total eufori i AIK efter 1-0 så visade många i Mjällby-lägret upp en stark ilska. Det skreks ord om domaren (som la till tid för Moses Ogbu gula kort och tillät AIK slå hörnan som gav mål) och det sulades in en vattenflaska på planen. Slutscenerna var både himmel och helvete. Det var fotboll i sin mest härliga och brutala form.

Nytt rekord för Per Karlsson
Mot Sirius i mitten av juli blev Per Karlsson historisk. Han spelade då sin 396:e tävlingsmatch för AIK. Ingen annan spelare har lyckats nå upp i den siffran. Och mot Mjällby slog mittbacken ett nytt klubbrekord. Han har nu gjort 322 allsvenska framträdanden i den svartgula tröjan och därmed har han passerat målvakten Gurra Sjöbergs notering på 321 allsvenska matcher. Det är en mäktig karriär som 34-åringen fått till.

Publicerad 2020-09-28 kl 21:15