FEM SPANINGAR: "Djukanovic och Besara räcker långt för Bajen"

STOCKHOLM. Hammarby vann med 3-0 mot Elfsborg.
Här är Fotbollskanalens Martin von Knorrings fem spaningar från matchen.

GULA KORTET SOM BLEV KOSTSAMT
Efter en ganska sömnig första halvlek inledde Hammarby piggt efter paus och tidigt tog man ledningen med 1-0. Mycket tack vare att Elfsborgs skicklige mittback Sebastian Holmén drog på sig ett tidigt gult kort. Hur det hänger ihop? Jo, Holmén vågade uppenbart inte gå in fullt ut i en 50/50-duell mot Viktor Djukanovic vid 1-0-målet, varpå Bajen-stjärnan hann peta bollen förbi sin motståndare och behärskat servera en ren Nahir Besara inne i straffområdet. Kaptenen gjorde inget misstag och placerade läckert in bollen i bortre hörnet, högt upp i mål.

DJUKANOVIC OCH BESARA RÄCKER LÅNGT

I perioder stod Hammarby för en del bolltapp i den första halvleken som höll på att ställa till det. Då klarade man inte av att spela sig ur Elfsborgs ettriga press och även om det i stunder även såg bättre ut innan paus var det inte direkt någon sprudlande ”Kim Hellberg-fotboll” som de grönvita bjöd sin publik på. Känslan var att Elfsborg ofta var någon liten detalj från att skapa riktigt otäcka målchanser. Men 0-0 stod det i paus och i andra halvlek blev det till slut en behaglig resa in mot tre poäng för Hammarby, mycket tack vare individuell briljans från Viktor Djukanovic och Nahir Besara. Ja, spelet totalt sett var bättre och gjorde att Elfsborg såg blekt ut men 1-0-målet i 49:e minuten blev så klart psykologiskt viktigt - och 2-0 i 69:e minuten gjorde uppförsbacken ruggig för bortalaget. Vid första målet stod Djukanovic för ett läckert förarbete till Besara som levererade avslutet, och sedan var det tvärtom på andra målet. När allt annat inte klaffar kommer man uppenbarligen ganska långt på att ha de två spelarna i laget. Även om Djukanovic inte är en komplett spelare än så händer det på något vis alltid saker runt honom och Besaras betydelse för det här laget kan man inte hylla nog. Han levererar nästan alltid.

MATCHENS HÄNDELSE
Ibland måste det vara tillåtet att ta upp något mer lättsamt här. Och matchens händelse den här kvällen utspelade sig faktiskt på läktaren. Under den bleka första halvleken var det en ensam supporter som stod för showen. En man tog sig då ner för en av läktarsektionens trappor med sex stora drickor i sina händer, fördelat på två olika ”brickor”. Bara det gjorde promenaden rejält vinglig. Men grejen var att han inte nöjde sig där. För han hade köpt en stor snackslåda, som han bar i munnen. Vid flera tillfällen såg allt ut att skita sig men varje gång trotsade han oddsen. Otroliga scener!

FRÅGTECKNET
Vad händer när Jimmy Thelin lämnar Elfsborg? GP skrev i dagarna att Borås-lagets manager tackar för sig efter vårsäsongens sista match och han väntas presenteras av skotska Aberdeen inom kort. Elfsborg är en förening som står sig stark även utan honom och de påstådda ersättarna i form av Oscar Hiljemark och Peter Wettergren (vilket BT har rapporterat om) känns spännande. Men ingen kan säga annat än att Thelin varit väldigt viktig för Elfsborg de senaste åren, både vad gäller fotbollsmässiga bitar men även rekryteringsfrågor. Klubben kommer säkert hitta en bra väg framåt också men att tappa en så stor pusselbit mitt i en säsong kommer så klart kosta åtminstone på kort sikt. Därför har jag också svårt att se laget utmana Malmö FF om SM-guldet i år, när MFF är så pass bra som de är.

MATCHENS BÄSTA SPELARE
3: Viktor Djukanovic. Se ovan.

2: Nahir Besara. Se ovan.

1: Oliver Dovin. Inte för att målvakten storspelade, men han får representera en Bajen.-defensiv som lyckades hålla nollan.

Publicerad 2024-04-15 kl 21:25