FEM SPANINGAR: ”Djurgårdens nyförvärv en av planens bästa”

Djurgården besegrade Brommapojkarna med 1-0 i genrepet inför allsvenskan.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar om matchen.

Se det avgörande 1-0-målet i spelaren ovan.

Djurgården dominant till en början
Runt minut tio till 20 körde Djurgården fullständigt över Brommapojkarna och borde ha gjort flera mål med tanke på möjligheterna man vaskade fram. Redan då skulle matchen ha varit avgjord, men efter att den värsta bortafrenesin lagt sig lyckades BP komma ur sitt panikartade spel. Hemmalaget kunde hålla bollen inom laget lite mer, lugna ner spelet och det jämnade ut allting in mot paus.

Chilufya med piggt inhopp
Även i den andra halvleken var Djurgården tyngre än Brommapojkarna. Efter lite mer än en timmes spel gjorde nye keepern Nikola Petric en fin räddning efter ett Niklas Gunnarsson-avslut, men fick kort därefter kapitulera när Jacob Une Larsson skallade in 1-0 från nära håll. Den enda riktiga farligheten som hemmalaget skapade kom i den 75:e minuten, när Alexander Nilsson fick till ett avslut som rensades undan några centimeter ifrån mållinjen. I Djurgården fick den 18-årige zambiern Edward Chilufya chansen i den andra halvleken och han var pigg. Nyförvärvet bröstade bland annat ner ett inlägg i straffområdet och fick till ett skott som tvingade Nikola Petric till en vass räddning. Överlag vann Djurgården fullt välförtjänt och siffrorna borde ha blivit större än 1-0.

Danielson en av planens bästa
Det var ingen värstingelva som Djurgården ställde upp med i den här matchen. Felix Beijmo och Jonathan Augustinsson är på samling med U21-landslaget, Tino Kadewere är i väg med Zimbabwes landslag och Jonas Olsson är skadad, medan Andreas Isaksson och Kerim Mrabti vilade. Då fick bland annat nye mittbacken Marcus Danielson chansen från start och han var en av de blårandigas bästa spelare. Han är fjärdeval just nu men vi vet sedan tidigare att han håller en bra allsvensk klass och den här insatsen mot BP var ett fint besked från honom till tränaren Özcan Melkemichel.

Klarar BP av att nå sin målsättning?
Brommapojkarnas nye tränare Luis Pimenta har ett tydligt mål: 35 poäng i allsvenskan 2018. Det skulle innebära klubbrekord för BP och själv är portugisen övertygad om att man kommer att klara av att nå den barriären. Jag är mer tveksam. Stora delar av spelartruppen är ny och även om säsongen är lång känns det som att man har en del att jobba på för att lyckas med det man vill. Upp till bevis för Pimenta, för 35 poäng brukar innebära att man har en bit ner till kvalplatsen och klarar BP av att hålla ett avstånd ner till tre andra lag i den här serien blir jag imponerad.

Kozica kommer drömma mardrömmar
Vad hände egentligen i den 16:e minuten? Aliou Badji frispelade Dzenis Kozica helt i offensivt straffområde och då behövde nyförvärvet från Jönköpings Södra egentligen bara få avslutet på mål för att bollen skulle slinka in i nät. Men Kozica fick knappt till en passning. Det blev ett ofattbart löst avslut flera meter utanför ramen.

Publicerad 2018-03-24 kl 17:23