FEM SPANINGAR: "Kanske inte dåligt om Varberg åker ur?"

STOCKHOLM. Djurgården besegrade Varberg med 2-0.
Här är Andréas Sundbergs fem spaningar.

Löfgrens huvudspel avgjorde
Efter en svag passning av Piotr Johansson så höll Jesper Löfgren på att ställa till det efter bara en minut. Dion Krasniqi blev fri, men sköt utanför. Tur för Löfgren, Johansson och hela Djurgården. Men Löfgren tog revansch och i stället för syndabock blev han hjälte. Efter fyra minuter slog Elias Andersson en bra hörna och Löfgren löpte igenom motståndarna som inte ville försvara och nickade in 1-0. Efter 60 minuter slog Rasmus Schüller in en boll i straffområdet och vid bortre stolpen dök Löfgren upp och nickade in den mot mål. Bollen tog på Joakim Lindners arm och Djurgården fick straff, och Oliver Berg fastställde slutresultatet till 2-0.

Bra match av Asoro
Den här säsongen har inte Joel Asoro varit given i startelvan. Men mot Varberg fick han chansen, senaste starten var i mitten av maj. Nu svarade han för en stark insats och var en av lagets bästa spelare. Asoro åkte slalom runt sina motståndare på högerkanten och borde ha fått någon eller några assist. Efter elva minuter sprintade han ifrån motståndarna på högerkanten och slog ett perfekt inlägg till Lucas Bergvall, som dock avslutade svagt och över. Efter 38 minuter slog Asoro in en fin passning till Haris Radetinac som föll och ville ha straff. Bra första halvlek, inte lika bra i andra.

Flyter inte för Berg
På två allsvenska säsonger i Kalmar FF gjorde Oliver Berg 21 mål och 13 assist. Då var han en av seriens bästa spelare och flöt fram i Henrik Rydströms lag. Men det flyter inte lika bra i Djurgården. Självförtroendet ser inte ut att vara där. I första halvlek mot Varberg blev han ofta felvänd, tog för lång tid på sig med bollen och vände och vred utan att hitta rätt. I andra halvlek blev det lite bättre, men ändå inte klockrent. Ett mål på straff, en stolpträff och någon slarvig aktion där laget hade ett bra kontringsläge och där han snabbt ville hitta Asoro, men slog bort bollen. Och det var flera situationer där han slog bort bollar.

Efter 14 matcher (alla från start) har det blivit två mål (båda på straff) och tre assist. Inte godkänt för en tung värvning som får förtroende i match efter match.

Bergvall borde ha gjort mål
Efter fem starter och åtta inhopp för Djurgården i allsvenskan så har Lucas Bergvall visat upp en stor talang med fina kvaliteter. Men en sak som saknas är poäng. Mot Varberg borde 17-åringen ha gjort mål. Efter elva minuter kunde han ha varit tvåmålsskytt. Först var det Haris Radetinac som serverade honom bollen framför Stojan Lukic, men avslutet var inte tillräckligt bra utan gick rakt på målvakten. Sedan slog Joel Asoro ett perfekt inlägg, men Bergvall avslutade svagt och över.

Kanske inte är dåligt om Varberg åker ur?
Noll segrar efter 13 omgångar. Tränaren, tillika managern, Jocke Persson lämnade i förra veckan för en dansk andraliga-klubb, trots att han för ett år sedan förlängde kontraktet över 2025. Och en oerhörd spelaromsättning som dock inte har lyft laget. Det är ingen vågad gissning att Varberg kommer att åka ur allsvenskan.

Men det behöver inte vara dåligt.

Sedan januari 2021 har Varberg värvat minst 35 spelare och under samma period har minst 41 spelare lämnat. Sommaren 2022 blev Thomas Askebrand ny sportchef och på mindre än ett år har han varit med och tagit in 15 nya spelare.

Ingen kontinuitet utan stress och panik och hoppas på att någon spelare någon gång slår igenom. Men det har inte gett klubben mycket mer än blödningar. Förra säsongen greppade man ett sista halmstrå och klarade sig kvar efter kval. Nu ligger man sist och har alltså tappat sin manager - men inget av det behöver vara dåligt för klubben.

Om laget åker ur borde man tänka om och bygga nytt. Inte värva massa mediokra spelare från Brasilien, Portugal och Hammarbys ungdomslag, och inte låta en målvakt som blir 44 år i år göra massa comebacker - utan satsa mer på lokala spelare som säkert är minst lika bra och som också kan göra att det blir mer publik på hemmamatcherna.