FEM SPANINGAR: "Någonstans en logisk Bajen-seger"

NORRKÖPING. Hammarby slog IFK Norrköping med 2-1.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar.

Se målen från matchen mellan IFK Norrköping och Hammarby i Sporten i spelaren.

Stabilt Hammarby - igen
Hammarby fick inte tillbaka någon utespelare från skada och körde därför vidare på 3-5-2, efter derbysegern mot Djurgården. Och stabiliteten i laget fanns kvar. Norrköping tog initiativet till en början men de tog sig inte alltid förbi Bajens press och gästerna skapade en del lovande anfall. Efter en kvart jobbade man också fram en hörna och tog ledningen efter skott från nära håll av Kalle Björklund. Allt som allt var det en jämn första halvlek men det var sällan som Peking hittade in i farliga ytor offensivt och de fick inte riktigt något grepp på ett kompakt och hårt arbetande bortalag.

Någonstans en logisk Bajen-seger till slut
Abdulrazaq Ishaq bidrog inte med mycket i den första halvleken och naturligt nog valde Jens Gustafsson att byta ut honom mot en annan kvick talang i paus; Pontus Almqvist. Det dröjde inte mer än några minuter innan han ordnade en straff (föll lätt i duell med Björklund) och såg till att få in IFK i matchen igen med hjälp av sin snabbhet och luriga rörelser. Men annars fortsatte Bajen att spela bra och de hade mycket boll i den andra halvleken. Gästerna skapade en rad chanser fram till slutskedet av matchen och även om man tappade momentum den sista kvarten borde man ha avgjort den här matchen när man hade övertaget. Å andra sidan var alltså Peking hetast mot slutet och de var nära att näta vid framför allt två tillfällen (Bergmann Johannesson träffade ribban och Almqvist brände jätteläge i straffområdet). Det svängde helt enkelt och i den 95:e minuten avgjorde Abdul Khalili från nära håll efter en frispark. Känslan är att Hammarby fick ut mer av sitt spel än Norrköping, och att det någonstans blev en logisk seger till slut, men samtidigt hade det inte varit så konstigt om allt landade i ett kryss.

Formdipp för Haksabanovic - och Norrköping
3-3 mot Falkenberg, 1-1 mot Mjällby, 1-2 mot Häcken och senast 2-3 mot Helsingborg. IFK Norrköping hade fyra raka matcher utan seger inför den här matchen. Och nu blev det alltså återigen ett poängtapp. En mental prövning för Jens Gustafssons mannar, som säkert hade varit någorlunda tillfreds med 25 poäng på 15 omgångar inför säsongen. Men den här dystra trenden svider så klart med tanke på läget som man befann sig i tidigare. Och spelmässigt är det ingen katastrof, långt därifrån. Men flera spelare är inte i samma form som de var tidigare under säsongen. Offensive stjärnan Sead Haksabanovic får exempelvis inte riktigt till det just nu. Poänglös senast, så även nu. Och den här gången byttes han ut redan i den 66:e minuten. Peking saknar spetsen som han gav i inledningen av säsongen.

Hammarby är på rätt väg igen
Två raka segrar och obesegrat de senaste fem omgångarna. Plumparna mot Helsingborg och Falkenberg svider för Hammarby, men de är uppenbarligen på rätt väg. Det är tydligt att de grönvita har tagit stora spelmässiga steg den senaste tiden. Attityden och energin i laget är tillbaka, och nu är de verkligen med i matchen igen vad gäller toppstriden. Vad gäller Norrköping är det ju en osannolik utveckling vi sett den senaste tiden. Senast jag var i Norrköping vann de mot Blåvitt och då undrade jag om laget skulle palla det favorittryck som då väntade dem? Svaret hittills är ju solklart.

Björklund på väg att slå igenom
Just nu håller 21-årige Kalle Björklund på att växa ut till en bra allsvensk spelare, efter flera år av skadeproblem. Han var bra i startdebuten mot Varberg tidigare i år, han levererade på en hög nivå i derbyt mot Djurgården senast och mot Norrköping stod han återigen för en fin insats (trots den billiga straffen som han orsakade). Mittbacken är stark i duellspelet och bra med boll. Nu kryddade han prestationen mot Peking med att göra sitt första allsvenska mål. Stig Svensson (”Mr Öster” och en av svensk fotbolls stora ledare) myser säkerligen i himlen över att ”klanen” fortsätter att producera idrottsprofiler, den här gången genom ett barnbarnsbarn. Kalles pappa är ju Bajens assisterande tränare, den tidigare storbacken Joachim Björklund.

Publicerad 2020-08-13 kl 21:39