FEM SPANINGAR: "Sällan skådad skillnad mellan AIK och Blåvitt"

SOLNA. AIK besgrade IFK Göteborg med 3-1.
Här är Andréas Sundbergs fem spaningar.

Se höjdpunkterna i spelaren ovan. Bilder från Discovery+.

Otroligt stor skillnad i början
Första 15-20 minuterna var det inte bara klasskillnad, det var en sällan skådad skillnad. Så mycket bättre var AIK. Det var ett konstant tryck mot IFK Göteborgs mål. Hemmalaget spelade sig igenom gång på gång. Blåvitt var långsamma i huvud och fötter och såg helt paralyserade ut. 1-0 efter fem minuter. 2-0 efter tretton. IFK Göteborgs första skott på mål kom efter 15 minuter när Tobias Sana slog en svag och studsande frispark från 25 meter som Kristoffer Nordfeldt enkelt plockade in i famnen. Det är svårt att vinna matcher när starten är så dålig och också när man sedan bjuder på ett tredje mål.

Såg inte samspelt ut i Blåvitt - kanske inte så konstigt?
Innan matchen såg det ut så här när det kommer till antalet matcher från start den här säsongen.

Bara fyra stycken som startade för IFK Göteborg hade gjort fler än tio starter den här säsongen: Giannis Anestis, Mattias Bjärsmyr, Alexander Jallow och Tobias Sana.

Carl Johansson hade nio starter, Marcus Berg åtta, Gustav Svensson sju, Oscar Wendt sex, Simon Thern sex, Gustaf Norlin sex, Kevin Yakob fyra.

I AIK var det bara tre stycken (Kristoffer Nordfeldt, Erik Ring och Zachary Elbouzedi) som hade gjort färre än tio matcher från start.

AIK är laget att jaga
För andra gången den här säsongen leder AIK allsvenskan. Första gången var efter 17 omgångar, då var man två poäng före tvåan Djurgården. Nu har det spelats 19 omgångar och AIK leder återigen serien med två poäng före Djurgården. Och om Nabil Bahoui kan fortsätta vara lika bra som anfallare så ser det ju ganska bra ut. Försvaret var som vanligt urstarkt och mittfältet ägde Sebastian Larsson. Nu väntar Kalmar FF och Degerfors på bortaplan innan två derbyn på rad och sedan IFK Norrköping och Malmö FF.

Det tar nog ändå ett tag innan Blåvitt är förbi MFF
IFK Göteborgs ordförande Richard Berkling sa till GP att: "Vi vill förbi Malmö, och det ganska snabbt."

Hur då? När då?

Av det man såg i 1-3-förlusten mot AIK så kommer det nog inte att gå allt för snabbt innan man är förbi MFF.

Blåvitt ligger 13 poäng bakom Malmö FF i den allsvenska tabellen och hade drygt 441 miljoner mindre än Malmö i eget kapital under 2020, enligt GP. Berklings uttalande är ju ganska anmärkningsvärt när laget är fem poäng över en kvalplats till superettan. Upp till ettan AIK är det 18 poäng.

Wendts tuffa match
AIK slog boll efter boll bakom Oscar Wendt, och nästan varje gång blev det farligt, och den enda gången som passningen fastnade på Wendt då tog han själv och spelade den bakom sig så att en motståndare blev fri och gjorde mål. Nu var det inte så att Wendt var ensam om att falla ur ramen, men efter tio år i Bundesliga går det att förvänta sig mer. 1-0 och 2-0 kom efter inlägg från Wendts kant. 3-1 kom efter ett att han själv frispelar Otieno. Dessutom hade AIK fler farligheter från den kanten.

Publicerad 2021-09-20 kl 23:09