FEM SPANINGAR: "Tomasson lyckades med chockuppställningen"

HÄLLEVIK. Ett avstängningsdrabbat Malmö FF slog Mjällby med 0-2 på Strandvallen.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Chocken från Jon Dahl Tomasson!
Matchen mot Mjällby låg mellan MFF:s två Champions League-kvalmatcher mot HJK Helsingfors, och med tisdagens retur i åtanke visade tränaren Jon Dahl Tomasson med all önskvärd tydlighet hur mycket HJK-matchen betyder. Dansken valde att bänka Anel Ahmedhodzic, och helt ställa Antonio Colak och Anders Christiansen utanför truppen! Därtill formerade han en extremt offensivt balanserad 4-3-3-uppställning, där Adi Nalic och Sebastian Nanasi bildade centralt mittfält med det defensiva ankaret Oscar Lewicki. Det logiska vore att spela Pavle Vagic bredvid den senare, men 21-åringen fick hoppa in först i halvtid på grund. Mig veterligen har Dahl Tomasson aldrig tidigare spelat ett så framåtviktat lag i MFF tidigare, men så hade han också mittfältarna Bonke Innocent och Erdal Rakip avstängda i denna omgång.

Ett styrkebesked av MFF
I defensiven var förändringarna färre, där Niklas Moisander tog hand om vänsterbacksplatsen i den skadade Jonas Knudsens frånvaro. Mjällby hade väldigt svårt att komma in till gästernas straffområde - vilket gällde ett plottrigt Malmö FF också. De skapade ingen riktigt klar målchans under första halvlek, och blandade slarv i passningsspelet med att spela utan tydliga riktlinjer offensivt. Mot slutet av halvleken hade Mjällbys Joel Nilsson ett gyllene läge att skapa ett friläge framför Johan Dahlins mål, men dröjde med passningen och chansen rann ut i sanden. MFF kom sedan igång ordentligt i den andra halvleken. De hittade öppnande lösningar mot ett samlat hemmaförsvar såväl som farliga kontringar, och belöningen kom också i form av mål. Först när Adi Nalic nickade en hörna i stolpen från nära håll och bollen sedan tog på Jacob Bergström och in i mål. Tre minuter senare, i minut 61, feltajmade Mjällbys Samuel Brolin en utrusning helt och lämnade målet öppet för Veljko Birmancevic att raka in bollen.

Tre stycken –ic som blev avgörande
Pavle Vagic byttes in i halvtid mot Lewicki och fick sina första minuter sedan en svag halvlek mot IFK Norrköping i omstarten. 21-åringen hade en viktig del i att MFF till slut fick igång offensiven med sin förmåga att våga slå öppnande bollar. Adi Nalic hittade rätt i sin mittfältsroll under andra halvlek och kan ta åt sig 0-1-målet. Men den verkliga mönsterbrytaren var Veljko Birmancevic, i dag MFF:s bästa spelare. Serben var det största hotet även under en torftig första halvlek för gästernas del, och var sedan ständigt aktiv med skott, dribblingar och farliga hörnor. 0-2-målet visade prov på hans finess när han totalt lurade bort Brolin med en enda lätt touch. Denna MFF-trio bäddade för tre malmöitiska drömminuter i andra halvlek, och säkrade en i slutändan stabil seger.

Mycket bra Moisander, Abubakari OK
Niklas Moisander såg bra ut redan i inhoppet på vänsterbacksplatsen mot HJK i veckan, en position som han inte spelat på sedan hösten 2017 i det finländska landslaget. Han följde upp ett lovande inhopp mot HJK med en stabil insats i dag, där den fina vänsterfoten tillät ett bekvämt agerande på en ovan position. Anfallaren Malik Abubakari fick en halvtimme mot Degerfors senast och spelade 84 minuter i sin startdebut. 21-åringen behövde lite tid att hitta touchen i dagens match men var stark i mottagningsspelet, och besitter en fin teknik. Omdömet blir godkänt, då han även hade chanser att göra mål men misslyckades.

Mjällbys tunga trend fortsätter
Mjällby hade inget recept mot MFF-defensiven efter de ödesdigra minuterna i andra halvleks inledning. Passningsspelet var för svagt och MFF hade inga problem att spela hem matchen under den sista halvtimmen. Dagens förlust var Mjällbys fjärde raka och laget har inte vunnit sedan den 9 maj. Dock har spelschemat inte varit snällt med matcher mot båda Kamratlagen och MFF bland annat. De är kvar precis ovanför kvalstrecket, och har de spelmässiga förutsättningarna att ta sig till säkrare mark framöver. I dag förlorade Amin Sarr den tuffa duellen mot mittbackarna Franz Brorsson och Lasse Nielsen. Mjällby måste involvera både honom och Jacob Bergström bättre i olika typer av matchbilder.

Publicerad 2021-07-24 kl 18:10