GÖTEBORG. Det blev en målglad tillställning när BK Häcken avslutade guldsäsongen.
I Erik Fribergs avskedsmatch kryssade Häcken hemma mot IFK Norrköping.
Matchen slutade 3-3.

Se höjdpunkterna från Häcken-Norrköping i spelaren ovan.

Inför avspark hade BK Häcken redan säkrat det första SM-guldet i klubbens historia. Man ställde ändå upp med en relativt ordinarie startelva, men där Alexander Jeremejeff och Simon Gustafson inte tog plats på grund av skadeproblem. Hos gästande IFK Norrköping startade anfallsstjärnan Christoffer Nyman på bänken till förmån för 20-årige Andri Gudjohnsen.

Det var gästerna Peking som skulle få en drömstart på matchen. Efter flera nickdueller i straffområdet letade sig bollen fram till Laorent Shabani, som långsamt kunde rulla in 0-1. Bara minuter senare fick Shabani ett jätteläge att sätta dit tvåan, men prickade stolpen när han avlossade från nära håll.

Men i en chansfylld matchinledning skulle den gulsvarta kvitteringen komma. Mittfältaren Amane Romeo skapade själv flera heta lägen, men det var Lars Olden Larsen som stod för kvitteringen till 1-1 genom ett lysande skott utifrån som letade sig in.

I den 33:e matchminuten blev Laorent Shabani tvåmålsskytt. Efter ett helt misslyckat rensningsförsök från Häcken-mittbacken Johan Hammar kom Shabani i full fart och dundrade in 1-2.

Första halvlekens målkavalkad var inte över än. Med sekunder kvar till halvtidsvilan stod Mikkel Rygaard för ett solonummer när hans distansskott letade sig in i nätmaskorna. Målet var danskens elfte för säsongen.

- Just nu går allt min väg. Jag fick mycket plats och sedan var det bara att skjuta på mål. I sista omgången är det bara att skjuta så mycket som möjligt, så det var skönt att se den gå in, sa Rygaard om sitt mål till Discovery+.

Lagen fortsatte att byta chanser med varandra under den andra halvleken. Både Lars Olden Larsen och Laorent Shabani var så när att på nytt skriva in sig i målprotokollet, men fick inte utdelning. I minut 59 tog hemmalaget ändå ledningen för första gången i matchen - när 19-årige Amane Romeo slog till från nära håll i sin sjätte allsvenska start.

Mittfältaren sprang omgående och kramade om Erik Friberg, som lägger skorna på hyllan efter säsongen, på bänken. Minuten senare byttes Friberg in i spel - till de 6 408 hemmasupportrarnas jubel. Noteringen var även publikrekord för BK Häcken.

Norrköping bytte in Christoffer Nyman och Ari Skulason och i matchens slutskede fick man in en kvittering genom Arnor Sigurdsson

Därmed vinner BK Häcken allsvenskan 2022 med hela sju poängs marginal, medan IFK Norrköping slutar på tolfte plats. Efteråt fick Hisingslaget äntligen lyfta pokalen och fira med fansen på inneplan.

BK Häcken: Abrahamsson - Lund Hansen, Hovland, Hammar, Fridriksson - Romeo, Rygaard, Sa. Gustafson - Olden Larsen, Turgott, Sadiq.

IFK Norrköping: Jansson - Eid, Eriksson, Lund, Ekpolo - Shabani, Ortmark, Sigurdsson - Levi, Gudjohnsen, Traustason