MFF bröt Bajens svit - vann stormötet på Tele2

STOCKHOLM. Malmö tog under söndagen en viktig seger i jakten på SM-guldet.
Bortamötet med Hammarby slutade 3-1.
- Jag är jävligt nöjd med matchen och spelarna, säger MFF:s tränare Henrik Rydström.

Hammarby klev in i söndagens stormöte med Malmö FF med fem raka seriematcher utan förlust. Men det formstarka grönvita laget fick ändå se sig besegrat hemma på Tele2 Arena.

Det var dock Bajen som skapade drabbningens första stora farlighet. I den 13:e minuten hittade Simon Strand fram till en ren Nahir Besara inne i boxen med en passning snett inåt bakåt. Men Besara fick inte till avslutet, som MFF-keepern Johan Dahlin därför kunde rädda.

I den 19:e minuten gjorde sedan Malmö 1-0 istället. Nyförvärvet Oliver Berg snappade upp bollen i närheten av straffområdeslinjen efter en misslyckad rensning av Mads Fenger, och placerade sedan in ledningsmålet längs med marken.

2-0 kom i den 40:e minuten. Ytterforwarden Stefano Vecchia skruvade då en frispark över muren och in i nät.

- Den satt fint. Det var på tiden att göra ett frisparksmål, sa Vecchia till Discovery+ i paus.

- Vi har fått försvara lite mer än vanligt men samtidigt leder vi med 2-0. Det funkar.

Bajen-kaptenen Nahir Besara efter första halvlek i samma sändning:

- En jämn match. De gjorde mål på sina två lägen. Vi får sluta tänka och bara köra. Vi har inget att förlora.

Men Hammarby kom aldrig nära någon poäng. När man väl fick bra avslutslägen stod Johan Dahlin i MFF-målet i vägen.

I 74:e minuten avgjorde bortalaget matchen helt. Inhopparen Otto Rosengren chippade kyligt in 3-0 över Oliver Dovin, efter ett djupledsinstick av Sebastian Nanasi. Precis innan det hade nämnde Dovin gjort en jätteräddning på ett avslut från Isaac Kiese Thelin.

Bajen reducerade till 3-1 i den 83:e minuten. Viktor Djukanovic, som numera agerar inhoppare i Marti Cifuentes lag, dunkade in bollen i bortre krysset - via ribban. Det var 19-åringens nionde allsvenska mål i år.

3-1-segern innebär att MFF, åtminstone tillfälligt, tar klivet upp i serieledning. Inför Elfsborgs match mot Kalmar har Malmö en poäng mer än toppkonkurrenten.

- Skönt. Tre poäng. Vi gjorde mycket bra i perioder, säger Oliver Berg i Discovery+.

På frågan om vad som fungerat för honom i MFF svarar Berg:

- Det är ingen hemlighet att jag känner till ”Henkes” (Henrik Rydström, tränare) filosofi. Det känns som att jag vet hur Malmö vill spela och då behöver jag inte tänka. Jag kan spela på instinkt. Det känns fint.

MFF-tränaren Henrik Rydström valde att ställa upp med en startelva innehållandes många skickliga offensiva spelare. Och han hyllar lagets sätt att kliva högt i försvarsspelet mot Bajen.

- Det är trist att bara försvara. Det är vad jag står för. Och det är enkelt att göra det i Malmö för här förväntas du göra det, säger Rydström till Discovery+.

På presskonferensen efter matchen förklarar Rydström att han är ”jävligt nöjd med matchen och spelarna”. Han säger också:

- Det här var en tuff match på förhand. Vi vet ju vilken form Hammarby är i och hur atmosfären kan vara här. Det har varit mycket snack om konstgräs och Malmö. Vi hanterade alla de sakerna på ett väldigt bra sätt.

- Vi gick upp i en 2-0-ledning och då kunde vi så klart spela på det. Vi behövde inte jaga något. Vi vet att vi är starka i ledning, vi har inte tappat en poäng när vi haft ledningen.

Bajen är fortsatt femma i serien, har fem poäng upp till fyran Djurgården och riskerar att bli omsprunget av IFK Norrköping den här omgången.

Hammarbys lag: Oliver Dovin - Edvin Kurtulus, Mads Fenger, Nathaniel Adjei (Markus Karlsson 60) - Simon Strand (Marcus Rafferty 78), Nahir Besara, Loret Sadiku (Viktor Djukanovic 46), Fredrik Hammar, Marc Llinares Barragan (Shaquille Pinas 60) - Jusef Erabi, Adi Nalic (August Mikkelsen 60)

Malmös lag: Johan Dahlin - Pontus Jansson, Derek Cornelius, Martin Olsson - Taha Ali (Joseph Ceesay 87), Oliver Berg, Lasse Berg Johnsen, Sebastian Nanasi - Sören Rieks (Otto Rosengren 60), Isaac Kiese Thelin (Oscar Lewicki 87), Stefano Vecchia (Sebastian Jörgensen 72)