Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

SvFF:s besked efter Fotbollskanalens granskning: Startar utredning

Allsvenskan

Svenska Fotbollförbundet ska se över Kian Karams arbetssätt.
Efter Fotbollskanalens granskning meddelar förbundet att man inleder en utredning för att se vilka spelare och klubbar som jobbat med honom.
- Det finns anledning för oss att titta på det här, säger förbundsjuristen Tobias Tibell till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/Scanpix

Annons

Kian Karam är inte registrerad som förmedlare hos Svenska Fotbollförbundet. Det krävs för att kunna vara verksam som agent i Sverige, enligt det regelverk som trädde i kraft den 15 juni förra året. Men trots det utför han jobb som ska falla inom ramen för vad som definieras som agentverksamhet, vilket Fotbollskanalen har kunnat berätta om.

Under de senaste åren har Karam blivit skriven på ett stort antal affärer som agent i Norge. Det visar årliga förmedlarrapporter som det norska fotbollsförbundet släppt. I rapporten för 2018 står han till exempel skriven på sex affärer som slutfördes efter det att SvFF:s nya regelverk rörande agenter började gälla. Den 26 april i år registrerade sig Karam som agent hos det norska förbundet. Det efter att samma dag ha fått ett samtal av Fotbollskanalen rörande hans affärer med Rosenborg. Sedan dess har alltså Karam stått listad som en av de registrerade förmedlarna i Norge på förbundets hemsida.

Annons

”Karam anser sig nog vara (och det antagligen med rätta) primärt en scout. Men det råder liten tvekan om att han i sitt arbete i vissa fall utför uppgifter som också faller inom ramen för det som definieras som förmedlar-aktivitet. Vi antar att hans registrering är ett erkännande av det”, skriver Kristian Skejnnum, som jobbar på övergångsavdelningen hos norska fotbollsförbundet, i ett mejl. 

I granskningen har Fotbollskanalen kunnat peka på flera specifika spelare som företrätts av Karam efter det att SvFF:s nya regelverk trätt i kraft. Källor kopplar ihop Karam med en mängd olika spelare i allsvenskan och superettan. Uppgiftslämnarna är tydliga: Karam har i praktiken ett ”stall” av spelare som han jobbar med.

Nu meddelar Svenska Fotbollförbundet att man kommer se över hur Karam jobbar och eventuella affärer som han varit en del av.

Annons

- Utifrån vad du beskriver och att han är registrerad som agent i Norge finns det anledning för oss att titta närmare på om det här har skett i enlighet med de regler som finns eller om det skett överträdelser. Sen får man helt enkelt se om det blir aktuellt med disciplinära åtgärder, det vill säga anmälningar till disciplinnämnden. Men utifrån de uppgifter som du presenterar finns det anledning för oss att titta närmare på det här ärendet. Så är det, säger förbundsjuristen Tobias Tibell.

Ni kommer utreda vad som har hänt?
- Vi kommer titta närmare på det här, det kommer vi absolut göra.

Tibell beskriver hur SvFF kommer gå till väga:

- Först och främst måste man titta på: Vad är det för roll den här aktören har haft i respektive övergång? När man slagit fast det är nästa steg att jämföra det med den definition som finns i vårt reglemente för att se om det är att definiera som förmedlarverksamhet. Har han som individ varit involverad, då har han en skyldighet att söka registrering för att utföra den typen av arbete. 

Annons

- Då har de aktörerna en skyldighet att förhålla sig till våra regelverk. Är det så att de gjort sig skyldiga till överträdelser så kan det föranleda disciplinära åtgärder. En oregistrerad förmedlare som utför förmedlararbete är ju en aktör som inte omfattas av vår jurisdiktion. Vi på Svenska Fotbollförbundet kan inte lämna in en bestraffningsanmälan mot den personen eller avkräva vederbörande på information kring en affär.

Själv vill Karam utåt sett kalla sig för scout, men Fotbollskanalen har tagit del av kommunikation mellan honom och en spelare i Sverige inför säsongen 2018 (innan regelverket började gälla) i vilken Karam kallar sig för just ”agent”.

Var går gränsen för scout/agent?
- Efter att vi införde den nya definitionen för vad en förmedlare är så har vi inget ärende som är prövat där det slagits fast exakt var den gränsen går. Så är det alltid när man implementerar en ny regelprodukt, att det måste få benas ut. Men det är klart att det finns en svårighet att tydligt definiera var den gränsen går. Så är det. Det här regelverket syftar såklart inte till att omöjliggöra scoutinguppdrag, men då ska det röra sig om rena scoutinguppdrag. När man tar kontakter som börjar syfta till att det också ska kunna ske en övergång, att man pratar med parter eller skapar förutsättningar parterna emellan, är man enligt regelverkets definition inne i ett förmedlaruppdrag. Då har man ett helt annat ansvar när det gäller regelefterlevnad och vilka villkor som ska vara uppfyllda.

Annons

Vad är ett rent scoutinguppdrag? 
- Vår uppfattning från förbundets sida, utan att det är prövat, är att ett uppdrag som uteslutande går ut på att titta på en spelare och avge en rapport kring hans eller hennes kvalifikationer och förmågor utan att skapa ytterligare förutsättningar för en spelarövergång är att definiera som ett scoutinguppdrag. Men när du går ett steg till och börjar skapa förutsättningar eller initierar kontakt mellan parter, då utför du ett förmedlaruppdrag. Då ska man registrera sig och förhålla sig till aktuellt regelverk.

Att agera som agent utan att vara registrerad hos Svenska Fotbollförbundet strider mot förbundets regelverk, men det är inte agenten själv som straffas om disciplinnämnden slår fast att ett regelbrott begåtts. Det är i sådana fall den spelare eller klubb som representerats av personen som förbundet agerar mot. Agenten skulle slippa undan straff eftersom den inte omfattas av regelverket så länge den inte är registrerad hos förbundet. En fällande dom skulle dock innebära att agentens chanser till att bli godkänd av SvFF om den i framtiden ansöker om att bli en registrerad förmedlare minskar. 

Annons

Fotbollskanalen har utifrån uppgifter från flera av varandra oberoende källor kunnat berätta att Karam har tydliga affärskopplingar till agenterna Moses Ssewankambo och Carl-Johan Fransén, som båda är registrerade hos Svenska Fotbollförbundet. Fotbollskanalen har kunnat visa hur Ssewankambo och Franséns agenturer, via sina sociala medier, antytt att de legat bakom affärer innehållandes spelare som Kian Karam hjälpt. Om Ssewankambo, Fransén eller kollegor till duon formellt sett, hos SvFF, har skrivits på enskilda affärer som Fotbollskanalen har uppgifter om att Karam varit en del av är oklart. Det svenska förbundet delar inte med sig av information om vem eller vilka agenter som finns uppskrivna i avtalen rörande enskilda affärer. 

Men Tobias Tibell är tydlig:

- Den som faktiskt utför förmedlararbete är den som ska vara registrerad som förmedlare. Att man jobbar bakom någon men egentligen är den aktör som frontar affären är inte tillåtet. 

Annons

Det räcker alltså inte att samarbeta med personer som är registrerade förmedlare för att kunna agera agent i Sverige, enligt regelverket.

- Det är den som utför vad som är att definiera som ett förmedlaruppdrag som har en skyldighet dessförinnan registrera sig som förmedlare hos SvFF. Det finns möjlighet att registrera en juridisk person som förmedlare i vilken man kan ha ett antal fysiska personer som arbetar under den juridiska personens namn. Men det finns inget utrymme för att syssla med förmedlarverksamhet och göra det i någon annan fysisk persons namn.

Hur ser andra registrerade agenters ansvar ut när det gäller att inte göra affärer eller samarbeta med de som inte är registrerade?
- Den som är registrerad har en skyldighet att inte medverka till kringgåenden av våra regelverk. På ett sätt som till exempel sker om man låter en oregistrerad aktör verka i vederbörandes namn. Det har man en skyldighet att hålla sig borta ifrån, absolut.

Annons

Tobias Tibell vill inte kommentera det som Fotbollskanalen kunnat berätta om Karams affärer med Rosenborg, Jonathan Levi och Issam Jebali. Men han förklarar att det i Sverige inte är okej att betala ut ersättning till en agent i form av en ”scouting fee” i samband med en spelaraffär om personen i fråga utfört vad som kan klassas som agentarbete.

- Vårt regelverk säger att man ska redovisa det som ett förmedlararvode om ett förmedlaruppdrag utförts. Jag kan inte det ärendet i detalj, men det finns utrymme för att någon kanske gjort fel. Det går inte att bortse ifrån. Men i övrigt kan jag det för dåligt och det är det norska förbundet som ska titta närmare på de affärerna, säger Tibell.

Publicerad 2019-11-14 kl 15:01
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto