TV: Dubbla klassmål bakom Bajens derbyseger - AIK ner på kvalplats

STOCKHOLM. Derbyförlust mot ett formstarkt Hammarby.
Nu är AIK tillbaka på negativ kvalplats i allsvenskan.
- Jag är väldigt glad, säger Bajen-hjälten Viktor Djukanovic till Discovery+.

Hammarby stormar fram i allsvenskan för tillfället. I söndagens hemmaderby mot AIK inför 27 568 åskådare förlängde de grönvita sin fina svit ytterligare - samtidigt som man tog revansch för derbyförlusten i våras.

Matchen startade i ett rasande tempo med chanser åt båda hållen. Redan i tredje minuten styrde Ioannis Pittas ett lågt Rui Modesto-inlägg i stolpen. Minuten dessförinnan hade Jusef Erabi misslyckats med ett avslut mot öppet mål, efter att AIK:s keeper Kristoffer Nordfeldt kommit helt fel i en utrusning.

I 24:e minuten bröts dock dödläget. Anton Salétros frispelade då Omar Faraj med ett läckert instick, varpå AIK-forwarden var kylig och placerade in 0-1 framför den svartgula kortsidan på Tele2 Arena. Men gästernas ledning blev kortvarig.

Bara fyra minuter senare kvitterade nämligen Hammarby. Fredrik Hammar avlossade ett skott utifrån som Nordfeldt inte kunde hålla, och på returen höll sig Jusef Erabi påpassligt framme och tryckte in 1-1 - samt sitt femte mål för säsongen. Resultatet stod sig till halvtidsvilan.

- Det (kvitteringen) kom från ingenstans, men sådana mål räknas också. Som forward måste jag alltid vara aktiv i boxen och vara med på returer, sa Erabi till Discovery+ i paus.

AIK:s Omar Faraj om sitt mål:

- Otrolig känsla. Alla AIK-fans var där, min familj också. Det var otroligt.

Hammarby kom ut som det bättre laget efter paus och i början av andra halvlek fullbordade man vändningen. Nahir Besara stegade fram till en frispark utanför AIK:s straffområde och fick till en drömträff, varpå bollen letade sig in i krysset fram till 2-1.

I 65:e minuten utökade Bajens sin ledning. Inbytte Viktor Djukanovic blev då rättvänd med bollen i straffområdet och placerade läckert in 3-1 vid bortre stolpen. AIK valde att agera direkt efter baklängesmålet med ett trippelbyte, bland annat fick nyförvärvet Bersant Celina göra debut. Ett drag som gav effekt.

Med drygt tio kvar att spela blev Mads Thychosen, som ersatte skadade Rui Modesto, frispelad i djupled innan han placerade in reduceringen bakom Oliver Dovin i Bajen-målet. Dansken hade då bara varit på planen i fem minuter. Men närmare än så kom inte gästerna.

Hammarby vann till slut derbyt med 4-2 efter att Viktor Djukanovic gjort sitt andra mål för dagen på tilläggstid, med ett skott utifrån som gick via ribban och in i mål.

- Jag är väldigt glad eftersom att vi vann matchen och jag gjorde två mål i ett derby. Jag är väldigt glad, säger Djukanovic till Discovery+.

- Jag är glad för supportrarnas skull, fortsätter han.

Nahir Besara är i sin tur också lycklig efteråt.

- Det var en tuff match. AIK är bättre än vad många tror, men de ligger där de ligger av en anledning. Vi visste var vi kunde såra dem och jag tycker att vi gjorde det, säger han till Discovery+.

AIK-tränaren Henning Berg är i sin tur besviken.

- Det var en tät och jämn match, och det var små marginaler. Vi kom ut lite fel vad gäller marginalerna i förhållande till de avgörande situationerna i matchen. Vi hade väldigt gärna vunnit, och i perioder gjorde vi mycket bra, samtidigt som de hade lite extra kvalitet i sina avslut. Med det sagt var det små marginaler, säger Berg till Discovery+.

Berg är vidare kritisk till att Bajen fick frispark innan Besaras mål.

- Jag har inte sett en repris, men min första uppfattning var att det var en normal kontakt, och domaren lade ribban ganska högt. Han lät massa situationer gå utan att blåsa frispark i början, och sedan blåste han frispark där. Det tycker jag var konstigt.

Efter slutsignalen var det irriterat på planen, då bland andra Jimmy Durmaz och Simon Strand ställde sig med huvud mot huvud. Efter en stund lugnade det ner sig, då båda slets undan från situationen.

Segern innebär att de grönvita nu har fem raka matcher utan förlust i allsvenskan, samt att man i skrivande stund går förbi IFK Norrköping och upp på femte plats i tabellen.

För AIK är läget fortsatt kritiskt och "Gnaget" åker i och med förlust ner på negativ kvalplats efter att Degerfors besegrat Häcken samtidigt under söndagen.

Hammarby IF (3-5-2): Oliver Dovin - Edvin Kurtulus, Mads Fenger, Nathaniel Adjei - Simon Strand, Nahir Besara (83' Shaquille Pinas), Loret Sadiku (46' Viktor Djukanovic), Fredrik Hammar, Marc Llinares Barragan (89' Markus Karlsson) - Adi Nalic 92' Marcus Rafferty), Jusef Erabi (83' August Mikkelsen).

AIK (4-4-2): Kristoffer Nordfeldt - Jetmir Haliti, Alexander Milosevic, Sotirios Papagiannopoulos (70' Jonah Kusi-Asare), Erick Otieno - Rui Modesto (75' Mads Thychosen), Anton Salétros, Abdihakin Ali (70' Jimmy Durmaz), Dino Besirovic - Omar Faraj (70' Bersant Celina), Ioannis Pittas.