TV: Rakip sänkte ÖSK - MFF upp i tabelltopp

ÖREBRO. Malmö FF går till EM-uppehåll som serieledare.
Det står klart efter uddamålssegern borta mot Örebro (1-2).
- Vi skapar enormt många chanser - tänk om vi bara gör lite fler mål, säger MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson efteråt.

Se höjdpunkterna i spelaren ovan. Bilder från Discovery+.

Malmö FF var ute efter att gå till EM-uppehåll som serieledare när skåningarna gästade nästjumbon Örebro på måndagskvällen. Och MFF fick en drömstart när Adi Nalic satte dit 0-1 redan efter två minuters spel.

Nalic slet sig loss från ÖSK-backen Michael Almebäck, skar in från vänster och vände tillbaka skottet mot den första stolpen. Bobby Allain i hemmamålet var på bollen med fingertopparna, men lyckades inte styra bort den från mål.

Bara fem minuter senare var MFF-mittfältaren Erdal Rakip ytterst nära att nicka in 0-2 när han fick stå helt fri framför mål. Nicken gick dock över ribban.

Efter dryga halvtimmen kom nästa farliga MFF-chans när Johan Mårtensson slog bort en boll på offensiv planhalva och gästerna kontrade blixtsnabbt. Colak hittade ut till Berget på högerkanten och norrmannen spelade i sin tur in till Nalic mitt framför mål. Allain stod dock för en vass räddning när han snabbt var nere och parerade avslutet med högerhanden innan försvarare kunde rensa undan.

Örebros första avslut på mål kom när Denniz Hümmet testade Marko Johansson med en frispark från knappa 30 meter. Hümmet fick på en bra träff, men Johansson kunde ändå styra bort bollen utan jätteproblem. Då hade klockan tickat upp mot 35 minuter.

Kort före paus ropade Malmö på straff när Veljko Birmancevic föll i straffområdet. Örebro-spelarna ville samtidigt få yttern varnad för filmning. Domare Kristoffer Karlsson valde att låta spelet fortgå utan åtgärd.

I andra halvlek var scenariot med ett tidigt MFF-mål på väg att återupprepa sig från den första. Redan efter en halvminut blev Antonio Colak helt fri i sin vänsterinnerposition i straffområdet, men träffade stolpen. Bara några minuter senare brände Colak ett nytt bra läge inne i boxen när avslutet smet tätt utanför Allains stolpe.

Efter dryga timmen kunde i stället hemmalaget kvittera till 1-1 efter ett fint uppbyggt anfall. Hussein Ali slog ett lågt inspel från höger kortlinje som Kevin Walker släppte förbi sig till Deniz Hümmet. Anfallaren gjorde inga misstag när han tryckte in sitt tredje allsvenska mål för säsongen och utjämnade matchen. Malmö misslyckades alltså med att hålla nollan för åttonde raka matchen i årets allsvenska.

MFF skulle dock återta ledningen till 1-2 med kvarten kvar när Erdal Rakip hittade nätet med ett välplacerat distansskott som letade sig in nere vid Allains högra stolpe. Pavle Vagic hittade in i luckan mellan mittfält och backlinje hos ÖSK när Rakip var klinisk i avslutet.

Gästerna fortsatte trycka på för att punktera matchen med ett 1-3-mål i slutminuterna, men Allain stoppade Colak från att näta när han styrde kroatens nick ut till hörna.

ÖSK protesterade sedan vilt när Lasse Nielsen täckte ett skott och hemmalaget ville få straff för hands, men domare Karlsson valde att fria.

- Det var säkert rätt beslut från domaren. Han står mycket bättre till än mig. Men sista minuterna, en boll som kommer in och kanske tar på handen och det står 1-2, då reagerar man när man är så inne i matchen. Det hade nog vilken tränare som helst gjort. Jag är säker på att Kristoffer (Karlsson) fattade rätt beslut. Han är en duktig domare, så jag litar på honom där, sa ÖSK-tränaren Axel Kjäll efteråt.

MFF kunde därefter hålla undan och säkra tre nya poäng i toppstriden. Det för också upp skåningarna som ny serieledare tre poäng före Djurgården, som dock har en match färre spelad. Örebro är kvar som nästjumbo på sina sju poäng.

- Det var en kamp och vi hade många skador på förhand. Jag hade gärna sett lite bättre fotboll i första halvlek. Vi skapar enormt många chanser. Vi har gjort flest mål av alla lag i ligan - tänk om vi bara gör lite fler mål och kan punktera matcherna. Kul att se Adi (Nalic) och Erdal (Rakip) göra mål, sa MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson på presskonferensen efteråt.

Kjäll igen:

- Grattis till Malmö. Vi får såklart precis den starten på matchen som vi inte ville ha - mål direkt i en yta som vi vet att Malmö är duktiga på att komma in i. Efter det tycker jag vi reser oss och gör en okej första halvlek, vi saknar kanske lite spets i sista tredjedelen.

- Vi spelar en andra halvlek där vi återigen kommer ut svagt, de har en stor målchans direkt. Sedan jobbar vi oss in i halvleken och får målet. Det irriterar mig lite att vi blev lite för långa i vårt försvarsspel, vilket gör att Malmö får lite för mycket ytor. Där behöver det vara mer kompakt. Jag är framför allt besviken över hur vi släppte in det andra målet.

Örebro SK: Bobby Allain - Hussein Ali, Michael Almebäck (84 Agon Mehmeti), Andreas Skovgaard, Daniel Björnquist (84 Taha Ali) - Johan Mårtensson, Nordin Gerzic - Romain Gall (67 Jake Larsson), Kevin Walker (67 Erik Björndahl), David Seger - Deniz Hümmet.

Gula kort: Michael Almebäck, Erik Björndahl.

Malmö FF: Marko Johansson - Felix Beijmo, Anel Ahmedhodzic, Lasse Nielsen, Jonas Knudsen - Erdal Rakip, Pavle Vagic - Jo Inge Berget, Adi Nalic (87 Franz Brorsson), Veljko Birmancevic (68 Sebastian Nanasi) - Antonio Colak.

Gula kort: Anel Ahmedhodzic, Veljko Birmancevic, Erdal Rakip.