LINKÖPING. Toppmöte i damallsvenskan.
Då kollapsade FC Rosengård efter total Linköping-dominans.
- Stundtals spelar de ut oss, säger Rosengårds Emma Berglund till Viaplay.

FEM SPANINGAR: "Slegers behöver ersättas"

Det var högst oklart om matchen i Linköping skulle bli av efter att snöovädret dragit in – men så blev det. Caroline Seger var med från start för första gången sedan sin fotskada och EM samtidigt som Nilla Fischer som lagt skorna på hyllan satt på läktaren.

Den sistnämnda var den som fick fira när Linköping vann sin andra match för säsongen. Hemmalaget pressade högt redan från första minut och Cornelia Kapocs hade snabbt ett skott som utanför efter att ha täckts bort av en Rosengårdsförsvarare.

Minuterna senare drog lagkapten Olga Ahtinen, som hon ofta gör, med ett distansskott som gick utanför trots att Rosengårds tredjekeeper Somea Polozen sträckte sig efter bollen. Den finska mittfältaren hade bestämt sig för att hon skulle göra mål på distans – och testade en gång till. Denna gång var bollen lite närmare när den tog i ribban.

Men östgötarna skulle spräcka målnollan. Emma Östlund slog ut hela Rosengårdmittfältet med en långpass som nådde Yuka Momiki, och japanskan spelade fram till Cathinka Friis Tandberg vars skott gick på Polozen. Men Kapocs var med på returen till 1-0 i den 11:e minuten.

FC Rosengård var totalt utspelade och det var knappt att man såg motståndarnas planhalva under de inledande 20 minuterna. Man hade ett fint anfall där Isabella Obaze spelade fram en boll till Olivia Schough som försökte spela in bollen, men det blev för brant.

Samtidigt försökte Linköping att utöka sin ledning och trots att man hade mycket boll dröjde det till den 32:a minuten. Då skulle Ahtinen få utdelning för sina distansskott som ställde till det för Malmökeepern. Två minuter senare kom också 3-0. Ett fint inspel från Lisa Björk nådde Cathinka Friis Tandberg som bara kunde glida in bollen.

Den andra halvleken började på samma sätt som man avslutade den första – med hög press och ett tillbakatryckt FC Rosengård. Kapocs drog till med ett skott från vänsterkanten som Somea Polozen täckte ut till hörna – och i straffområdet var det stökigt innan Saori Takarada revs ner i boxen och domaren blåste för straff. Det var den japanska kollegan, Momiki som fick kliva fram från elva meter och kyligt kunde hon trycka in 4-0.

Uppförsbacken blev alldeles för brant och Rosengård hade svårt att hämta upp underläget. Men tröstmålet kom i den 58:e minuten från Sofie Bredgaard smällde in bollen bakom en ställd Cajsa Andersson.

Sedan var det försök både fram och tillbaka. Men inget som hotade varken Polozen eller Andersson i vardera målbur.  Förlusten blev också FC Rosengårds näst största förlust någonsin, senast man förlorade så här stort var året 2009.

Emma Berglund var besviken efter brakförlusten:

- De gör det bra, det är ingenting att säga om det. Stundstals spelar de ut oss och får resultat i form mål. Det är klart att det blir tungt, säger hon till Viaplay.

I och med att landslagen samlas under måndagen spelas nästa damallsvenska omgång först den 14:e april. Då gästas Djurgården av FC Rosengård och Linköping gästar Piteå.

Linköping FC: Andersson; Karlsson, Östlund, Lennartsson; Björk, Takarada, Ahtinen, De Jongh; Kapocs, Friis Tandberg, Momiki.

FC Rosengård: Polozen; Obaze, Arnardottir, Berglund, Wik; Seger, Persson, Holdt; Schough, Kullashi, Bredgaard.

Publicerad 2023-03-31 kl 19:49