FEM SPANINGAR: "Häcken brände ofattbart många lägen"

Damallsvenskan

GÖTEBORG. BK Häcken vann mot Piteå IF med 4-0 - men missade ändå SM-guldet.
Här är Fotbollskanalens Lucas Werdelins fem spaningar från matchen.

Press på Häcken direkt
Häcken tog kommandot i matchen direkt, men det gjorde också Hammarby i Norrköping. Det tog bara åtta minuter innan Madelen Janogy gav Bajen en drömstart i guldrysaren genom att göra 0-1. I det läget behövde Häcken vinna med minst fem mål för att vinna guld. Även om spelarna knappast nåddes av de rapporterna så snabbt blev det givetvis en tung uppförsbacke för de gulsvarta tidigt den här eftermiddagen.

Varför bänkades stjärnorna?
Både Elin Rubensson och Clarissa Larisey missade matchen mot Hammarby, men gjorde båda inhopp i onsdagens 5-0-seger mot Alingsås i svenska cupen-kvalet efter sina respektive skador. Att Mak Lind inte valde att chansa - och starta - duon i en potentiell guldmatch förvånade i alla fall mig när startelvorna släpptes. Men mest förvånande var det att landslagsanfallaren Rosa Kafaji också fick inleda på bänken, trots att det inte rapporterats om någon skada för 20-åringens del. Anmärkningsvärt är att Rubensson inte ens byttes in i anstormningen mot slutet.

Uddlöst Piteå
Inför matchen låg Piteå bara fyra poäng bakom Häcken i tabellen, och visst hade man förhoppningar om att det skulle bli en jämn batalj på Bravida arena. Så blev det inte. Piteå höll visserligen Häcken på utsidan länge och släppte inte till många farliga målchanser i den första halvleken, men framåt var det ett uddlöst och tamt Piteå som uppträdde. I den andra halvleken var det bara ett lag på banan när Häcken jagade fler mål i jakten på Hammarby i guldstriden. I bortalägret såg ingen av spelarna särskilt intresserade ut av att spela fotboll över huvud taget.

Trippelbytet gav effekt
Det var ingen välspelad första halvlek den här eftermiddagen. Tvärtom. Lågt tempo, många felpassningar och ett Häcken som försökte trä igenom Piteås ofta låga försvar. I paus fick Mak Lind nog och bytte in Felicia Schröder, Aisha Masaka och Rosa Kafaji. Ut fick Ruby Grant, Monica Jusu Bah och Katariina Kosola gå - och det fick direkt effekt på Häckens anfallsspel. Betydligt fler löpningar sårade Piteås tröttkörda försvarare och helt plötsligt kom målchanserna på löpande band.

Masakas dubbel skapade nerv - men ofattbart många lägen brändes
Nog kändes det som att Häckenspelarna fick reda på förutsättningarna i halvtid, för när den andra halvleken startade var det gasen i botten från hemmalaget. 2-0 kom tidigt, liksom 3-0 och 4-0, men det fanns bud på mycket mer. Att det inte blev ännu större siffror är snudd på ofattbart. 82-6 i farliga anfall, 16-2 i målchanser och 73-27 i bollinnehav i den andra halvleken säger en hel del om dramatiken som utspelade sig. BK Häcken hade målchanserna för att vinna SM-guld, men effektiviteten svek.

Publicerad 2023-11-11 kl 16:25