FEM SPANINGAR: "Hammarbys 17-åring tog för sig"

Damallsvenskan

STOCKHOLM. Hammarby besegrade IFK Norrköping med 2-0.
Här är Fotbollskanalens Ella Lindvalls fem spaningar från matchen.

FLERA FÖRÄNDRINGAR I HAMMARBY
I lördags vann Hammarby derbyt mot Djurgården med 4-1. Men i onsdagens match mot IFK Norrköping valde Martin Sjögren, trots framgången senast, att göra flera förändringar i startelvan.

Stina Lennartsson, Julia Roddar och Ellen Wangerheim startade alla senast men på onsdagskvällen var det bänken som gällde. De ersattes av Smilla Holmberg, Thea Sørbo och Vilde Hasund. Både Holmberg och Sørbo fick båda drygt 20 minuter mot Djurgården. Det är möjligt att Sjögren vill se mer av dem.

Anmärkningsvärt är att Smilla Holmberg bara är 17 år gammal, men har redan en hel del erfarenhet av damallsvenskan. Onsdagens start var hennes första för i år, i övrigt har det blivit tre inhopp den här säsongen. I fjol spelade hon tre matcher från start och gjorde tio inhopp. Sørbo gjorde sex matcher från start i fjol och åtta inhopp.

OLYCKLIGT, IFK NORRKÖPING
I år har IFK Norrköping inlett med en förlust mot BK Häcken, kryss mot Djurgården och seger mot Trelleborg och AIK. Laget, som var nykomling i fjol, slutade på en niondeplats förra säsongen. Inför matchen mot Hammarby låg IFK Norrköping på plats fem i tabellen.

En helt okej start med andra ord.

I matchen mot Hammarby gjorde Norrköping ett självmål i första halvlek. Det var mittbacken Maja Regnås Valcic som styrde in ett inspel från hemmalagets Smilla Vallotto. Man gick således in med en mentalt jobbig uppförsbacke i andra halvlek. Trots en stark start så lyckades man aldrig vända underläget. När Anna Jøsendal sedan gjorde 2-0 med knappt tio minuter kvar kändes det som spiken i kistan.

MATCHENS HÄNDELSE
Självmålet, som är beskrivet ovan, blev viktigt för Hammarby och oerhört, onödigt tungt för IFK Norrköping.

FRÅGETECKNET
Fick Ellen Wangerheim för många minuter senast?

Det har varit en blytung försäsong för Hammarbys Ellen Wangerheim som skadade foten i oktober i fjol. Bakslag på bakslag har hållit henne borta. Start-comebacken kom inte förrän mot Djurgården förra helgen. Då blev det 85 minuter.

Efter matchen sade Martin Sjögren att det troligtvis var för många minuter om man skulle fråga det medicinska teamet. Ellen Wangerheim själv hoppades bara på att kroppen skulle svara bra.

Men när onsdagens startelva presenterades återfanns Wangerheim på bänken, kanske blev det för många minuter mot Djurgården trots allt? Hon byttes dock in inför den andra halvleken.

MATCHENS SPELARE
3. Smilla Vallotto. Hon var inblandad i mycket, inte minst målet. Norskan hade även ett avslut utifrån som var nära att bli farligt. Sett över hela matchen tog hon ett stort ansvar centralt.

2. Anna Jøsendal. När hon sätter fart glimtar hon ofta till och blir livsfarlig i boxen. Liksom mot Djurgården senast kom hon i gång i andrahalvlek och slog till med ett nytt mål.

1. Smilla Holmberg. Den 17-åriga ytterbacken gjorde sin första match från start för den här säsongen. Det var mycket spel på hennes kant, hon tog för sig och löste det bra.

Publicerad 2024-05-08 kl 21:05