TV: Frankrike klart för EM-semifinal - efter Périssets sena straffavgörande

Höjdpunkter: Frankrike klara för semifinal
0:52
Straff till Frankrike - tar ledningen i förläningen
0:52
Jättechans för Frankrike

När startelvorna offentliggjordes inför den avslutande kvartsfinalen mellan Frankrike och Nederländerna stod det bland annat klart att anfallsstjärnan Vivianne Miedema var tillbaka i startelvan för det nederländska landslaget efter att ha drabbats av covid-19.

Väl på planen var det däremot inte Miedemas Nederländerna som kom till drabbningens första riktigt heta chans. Det var i den 37:e minuten som fransyskan Melvine Malard avlossade ett skott från nära håll som såg ut att segla in i mål, men som blockades av Stefanie van der Gragt på mållinjen.

Följaktligen var resultatet på tavlan, trots jättemöjligheten, därefter fortsatt 0-0. Det var också ställningen efter den första halvleken.

Under den andra akten skapade Frankrike flest heta möjligheter, precis som i första halvlek, men i den andra halvleken böljade spelet fram och tillbaka betydligt mer. Det nederländska landslaget hotade exempelvis flera gånger i offensiv riktning, bland annat genom nämnde Vivianne Miedema.

När matchens 90 minuter var spelade och huvuddomaren blåste i sin vissla var drabbningen däremot fortsatt mållös. Därmed väntar nu förlängning mellan Frankrike och Nederländerna.

I förlängningen kom sedan 1-0-målet. Efter att Kadidiatou Diani gått omkull i straffområdet och situationen VAR-granskats pekade domaren på straffpunkten. Fransyskan Ève Périsset satte sedan den efterföljande elvameterssparken i mål.

Ytterbacken Périssets öppningsmål blev matchens sista, vilket betyder att drabbningen slutade just 1-0. Därmed är Frankrike klart för semifinal i EM mot Tyskland. Nederländerna, som är regerande mästare, är dock utslaget.

Frankrike: Peyraud-Magnin - Renard, Toletti, Karchaoui, Geyoro, Diani, Malard, Bilbaut, Mbock Bathy, Cascarino, Perisset.

Nederländerna: Van Domseelar - Wilms, Van der Gragt, Janssen, Casparij - Groenen, Van de Donk, Spitse - Beerensteyn, Miedema, Pelova.

Publicerad 2022-07-23 kl 23:35