FEM SPANINGAR: "Supermatch av Eric Larsson"

Europa League-kval

Malmö FF vann stort mot Zrinjski Mostar i Europa League-kvalet.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen.

Supermatch av Eric Larsson
Det hade kunnat bli så tungt. Mittbacken Eric Larsson, ersättare för Lasse Nielsen, var sista man när Zrinjski skaffade friläge i första halvlek, men det blev ett svagt avslut.

Förutom det? Han dök upp överallt i offensiven som en extra spelare, framför allt i första halvlek. Han vågade trycka på, både i offensivt och defensivt spel. Zrinjski försökte sätta en storväxt anfallare på Larsson, men det tog två minuter innan han tryckte ner anfallaren i en luftduell och direkt satt sig i respekt.

En bra exemplifiering av vad MFF vill vara: stå högt, pressa högt, positionsbyten, vara ful när det behövs. Jag frågade Larsson om det här var hans bästa match i MFF såhär långt. Svårt att säga, med tanke på motstånd och att hela laget var så bra, men den är åtminstone högt upp på listan.

Mittbackarna
Och det skapar ju också en fråga inför de kommande matcherna. Eric Larsson är avstängd mot BK Häcken, men mittbackskandidaterna framöver är Larsson, Rasmus Bengtsson, Behrang Safari, Lasse Nielsen, Franz Brorsson, och Jonas Knudsen (och Oscar Lewicki). Hur kommer det att prioriteras?

Hörna. Igen. Bengtsson. Igen.
Fem matcher i EL-kvalet, mål på fasta situationer i samtliga av dem. En spelare som Rasmus Bengtsson har gjort tre mål, eftersom hörnorna oftast har fungerat.

Zrinjski, var det allt?
MFF skötte sitt spel så pass bra att Zrinjskis snabba spelare inte såg särskilt snabba ut, deras starka spelare såg inte särskilt starka ut, och deras skickliga spelare såg inte särskilt skickliga ut.

Det är dock även ett lag som kvalitetsmässigt är klart sämre än MFF, att det var 3-0 i mål var mer talande för matchen än att det var 13-3 i avslut. Europacupmatcher hemma brukar skilja sig markant från Europacupmatcher borta, men det här ska inte MFF kunna tappa.

Målgladast
För alla problem som MFF har haft att göra mål i allsvenskan i sommar: MFF är fortfarande laget som har gjort klart flest mål i EL-kvalet. Elva mot Ballymena, fem mot Domzale, och hittills tre mot Zrinjski. Fem matcher, 19 mål, och noterbart är också att MFF har gjort de 19 målen på ”bara” 83 avslut.

Publicerad 2019-08-08 kl 21:29