FEM SPANINGAR: ”Ett fall framåt för Bajen, men inget att skryta om”

STOCKHOLM. Hammarby vann med 3-1 över Vasalund i svenska cupen.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna i spelaren ovan.

Tog ett tag innan klasskillnaden syntes
Vasalunds målvakt Pilip Vaitsiakhovich bjöd på 1-0 tidigt, men Hammarby inledde egentligen inte särskilt vasst. Det var först efter runt 20 minuter som man kunde se klasskillnaden på allvar, och då började de grönvita skapa chans på chans under en kort period. Det gav en straff och 2-0. Därefter var den första halvleken ganska intetsägande.

En match utan nerv - som fick nerv
Det blev egentligen ingen ordentlig match av den här drabbningen. Så kände jag i alla fall länge, ända fram till sista kvarten då Vasalund reducerade till 3-1 och därefter bommade en straff. Hammarbys ledning var till en början för trygg för att Vasalund skulle kunna känna vittring och Bajen är ett betydligt bättre lag än sin motståndare. Men även om Stefan Billborns mannar tidigt i den andra halvleken satte 3-0 utnyttjade man inte nivåskillnaderna tillräckligt, för något riktigt driv och ös framåt visade man inte upp. Det är väl någonstans förståeligt att det blev så när matchen hamnade i ett läge där segern redan var nerpackad i väskan. Hur som helst var det här ett litet fall framåt för Hammarby, segern lär sitta fint efter en tuff försäsong. Men om det var något att skryta om? Inte direkt.

Hamad kommer få bära Hammarby i år
Hammarbys kapten för dagen (lär vara det när Kennedy Bakircioglu inte spelar) Jiloan Hamad satte två mål och var en av matchens bästa spelare. Det känns som att man ständigt upprepar sig, men det är lätt att konstatera att Hamad ofta är ett snäpp bättre än både sina lagkamrater och motståndare i matcherna. Jag är osäker på vad det kommer bli av Hammarby i år, men ett som är säkert är att just Hamad kommer att få bära laget i många avseenden. Hans tekniska skicklighet och kloka hjärna kommer att behövas för att Bajen ska få en offensiv motor i sitt spel, en motor som då kommer vara viktig även för lagkamrater som Sander Svendsen (som fortsätter att göra det jobbigt för motståndarförsvaren) och Muamer Tankovic (som höjt sig något sedan förra året men fortfarande har mycket att bevisa).

Fin ”Nisse”-hyllning av Novakovic
Den här söndagen har varit en speciell sådan i svensk fotboll, eftersom alla cup-matcherna stått i skuggan av nyheten om att AIK:s mångårige lagkapten Nils-Eric Johansson tvingas lägga skorna på hyllan på grund av ett förvärrat hjärtproblem. Vasalunds huvudtränare Nebojsa Novakovic, tidigare assisterande tränare i AIK, har jobbat länge med ”Nisse” tidigare och hyllade honom genom att bära hans kaptensbindeln runt sin ena handled under hela matchen på Tele2 Arena.

Allt kommer avgöras i Borås
Elfsborg och Gais är de andra två lagen i den här svenska cupen-gruppen, och det finns väl ingenting som talar för annat än att allt kommer att avgöras i Borås den 4 mars. Då tar Elfsborg emot Hammarby i en trolig gruppfinal. Elfsborg möter Gais på hemmaplan under måndagen och nästa helg kommer Jimmy Thelins gäng till Stockholm för att möta Vasalund medan Bajen tar sig an Gais hemma på Tele2 Arena.