FEM SPANINGAR: "Japanskan kan bli en allsvensk sensation"

Svenska Cupen(Dam)

MALMÖ. FC Rosengård slog IFK Göteborg med 13-0 i svenska cupens gruppspelsavslutning.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

2:59

Avbryt
Försök igen

I spelaren ovan ser du alla mål i Rosengårds kross.

GRUPPDRAMATIKEN AVTOG SNABBT
FC Rosengård satte tonen genom att göra mål efter en minut på Malmö IP. Det skulle bli ytterligare sex mål i den första halvleken, efter två självmål och två straffmål bland annat. Hemmalaget dominerade matchbilden som väntat mot division ett-laget. FCR jagade tabellettan Linköping FC, som hade lika många poäng men fem plusmål bättre i målskillnad inför lagets match mot Vittsjö.

Det försprånget blev tidigt uppätet och Rosengård ordnade fem nya mål under de första 20 minuterna efter halvtid. Matchen slutade till slut hela 13-0, efter att Olivia Schough noterats för fyra mål och både Mai Kadowaki och Ria Öling stod som tvåmålsskyttar. Samtidigt spelade Linköping bara 0-0 mot tabelltrean Vittsjö och Rosengård kunde boka en semifinalbiljett på det mest odramatiska av sätt. Dessutom fick de Caroline Seger och Rebecca Knaak tillbaka efter skador.

FC BAYERN-LÅNET KAN BLI EN SENSATION
Momoko Tanikawa. Lägg det namnet på minnet. Detta kanske inte är rätt match att bedöma den 18-åriga japanskans fulla förmåga, men det är uppenbart att Tanikawa har enormt mycket potential. Innermittfältaren har den speciella förmågan att aldrig verka vara i tidsnöd, samtidigt som hon är bra med båda fötterna och besitter en exceptionell bollbehandling. Caroline Seger sa till Sydsvenskan förra helgen att Tanikawa är “en av de bästa innermittfältare jag sett”. Tanikawa är på lån från Bayern München fram till sommaren. Under den perioden kan hon bli en sensation i damallsvenskan.

MATCHENS HÄNDELSE
Att vinna med 13-0 är en speciell händelse i sig. Jag vill dock lyfta Olivia Møller Holdts 9-0-mål, som föranleddes av ett läckert kombinationsspel med Kadowaki. Danskan ordnade två straffar och rev upp djupa sår på IFK:s högerkant.

FRÅGETECKNET
Lagkapten Seger gjorde sin första match sedan november och fick spela 20 minuter. Ett tacksamt läge att hoppa in för 39-åringen, efter ett skadefyllt 2023. Håller kroppen för ännu ett år i Rosengård? Klart att laget saknade mittfältarens kvalitet och rutin under den plågsamma fjolårssäsongen.

MATCHENS BÄSTA SPELARE
3: Olivia Schough. Fyramålsskytt och låg bakom ytterligare mål. Klinisk i straffområdet även och det inte var något elitförsvar som stod på andra sidan.

2: Ria Noora Minerva Öling. Finskan satte två mål från en wingback-position. Gjorde exakt det som förväntades av henne och fyllde ständigt på med offensiva löpningar.