FEM SPANINGAR: "MFF-duon kan bilda allsvenskans bästa vänsterkant"

Svenska cupen (herr)

MALMÖ. Malmö FF 2-0-besegrade IFK Värnamo och är klart för kvartsfinal i svenska cupen.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

3:12
Höjdpunkter: Malmö vidare efter en säker seger mot Värnamo
2:20
Kenndal: "Stod upp bra"
2:51
Nanasi: "Fokus på att plocka hem guldet"

De kan bilda allsvenskans bästa vänsterkant
MFF hade svårt att tränga igenom centralt i matchinledningen och förlitade sig mycket på inlägg, från Jo Inge Berget som flyttats ut till höger, och vänsterkantens Martin Olsson. Spelaren framför Olsson, Veljko Birmancevic var hemmalagets största hot och spelade på en egen nivå i första halvlek. 24-åringen nickade in ledningsmålet i den 25:e minuten och Berget dubblade ledningen tio minuter senare efter ett mönsteranfall. Olsson, som skadades när han värvades till Häcken förra vintern, har fått en ordentlig försäsong och kan säkerligen visa mer i sitt spel jämfört med fjolåret. Tillsammans med Birmancevic kan han bilda allsvenskans bästa vänsterkant - kvällens match visade prov på hur duon kan såga sig fram tillsammans. Då har den skadade Sören Rieks inte ens nämnts i vänsterekvationen.

Berget får inse att han är bäst till höger
31-åringen gjorde symboliskt nog sitt första gruppspelsmål så fort han lämnat centerpositionen till Malik Abubakari. Berget var ett ständigt hot med sina löpningar och inspel och får inse, vare sig han vill det inte, att han är bäst på högerkanten. Om Berget visade ett formbesked i den avstängde Adi Nalics frånvaro tog inte Abubakari chansen. Utöver ett par bra kombinationer hade 21-åringen ingen bra afton och den permanenta anfallslösningen i form av ett nyförvärv närmar sig för varje vecka.

Milojevics lag kväver motståndarna
En genomgående sak under Milos Milojevics tre första tävlingsmatcher som MFF-tränare är hur laget dödat matcherna under korta tidsintervaller. I gruppspelspremiären mot Gais behövde MFF en kvart innan de avgjort matchen, och förra helgen mot Ängelholm gick laget från en uddamålsledning till att vinna med 5-1 efter tre mål under slutskedet - med en man utvisad. Effektiviteten upprepades i kväll med två mål på tio minuter i första halvlek. Det blir intressant att följa om MFF kan behålla en liknande intensitet när tuffare motstånd väntar i kvartsfinalen.

MFF favorit till en efterlängtad titel
Tar MFF:s cupväntan slut i år? En hel del talar för att den bisarra sviten på 33 år utan cupguld gör det. Milojevic har präntat in en hög nivå direkt i de flesta aspekter av Malmös spel och motivationen är en helt annan jämfört med förra årets gruppspelsfiasko i cupen. Oavsatt motståndare i kvartsfinalen får MFF gälla som favorit att vinna svenska cupen.

Wenderson utropstecken i Värnamo
Den allsvenska nykomlingen skapade sitt bästa läge i matchen efter bara fem minuter spel, efter att Lasse Nielsens slarviga mottagning framför eget mål gett Marcus Antonsson chansen. Från en snäv vinkel lyckades dock inte den tidigare MFF-anfallaren sätta bollen bakom Johan Dahlin som täckte skottet. Värnamo kommer under jungfrufärden i högsta serien få erfara att chanserna blir färre och måste sättas när läge ges - där har Antonsson förstås ett stort ansvar. Smålandslaget inledde piggt men trycktes tillbaka och var aldrig riktigt nära en reducering. Utropstecknet var inhopparen Wenderson, som var ordinarie förra året i superettan. Brassemittfältaren visade upp ett bra driv med bollen och fin fysik under hans halvtimmeslånga inhopp.

Publicerad 2022-03-05 kl 20:29