FEM SPANINGAR: "Sådant slarv har Rosengård inte råd med"

Svenska Cupen

Linköping och Rosengård kryssade (4-4) i cuppremiären.
Här är Fotbollskanalens Ella Lindvalls spaningar från matchen.

CATHINKA TANDBERG MÅLFARLIG ÄVEN I ÅR
I fjol gjorde den norska anfallaren Cathtinka Tandberg 19 mål i damallsvenskan vilket gjorde att hon kammade hem skytteligan.

I Linköpings första tävlingsmatch för säsongen, mot FC Rosengård, visade Tandberg att hon är att räkna med även i år.

Rosengårds Emilia Larsson hade tagit matchen till 2-2 när Tandbergs målskytte vaknade till liv. Norskan nickade in 3-2 på en frispark och bara tre minuter senare placerade hon 4-3.

UNGT PÅ ROSENGÅRDS INNERMITTFÄLT
Inför Rosengårds cup-premiär meddelade klubben att Caroline Seger, som haft lång skadefrånvaro, nu är tillbaka i full träning. När hon skulle vara redo för matchspel framgår dock inte.

På söndagen valde Rosengård att ställa upp med Bea Sprung, 19 och Momoko Tanikawa, 18, på innermittfältet.

Sprung kom till Rosengård från Helsingborgsklubben Fortuna FF och har beskrivits som en supertalang. Efter skadefrånvaro och bristande speltid är hon i år tillbaka ordentligt.

Tanikawa är på lån från Bayern München och hade inte några större problem att ta sig an fjolårets tabelltrea. I sin första tävlingsmatch från start såg 18-åringen även till att nicka in ett mål.

MATCHENS HÄNDELSE
Rosengårds upphämtning.

Andra halvlek blev jobbig för gästerna som fick jaga konstant i 45 + 3. Men upphämtningen från 4-2 till 4-4 bådar gott inför säsongen.

Olivia Schough inledde på bänken då hon var med landslaget i dubbelmötet mot Bosnien och Hercegovina. Den rutinerade landslagsspelaren byttes in i matchminut 73 och gjorde det hon skulle. Schough slog en perfekt hörna som Momoko Tanikawa kunde nicka in och matchen levde i allra högsta grad.

På övertid lyckades sedan Emma Jansson få in kvitteringsmålet genom ren och skär vilja och en poäng var räddad.

FRÅGETECKNET
Var kom Cornelia Kapocs mål i första halvlek ifrån?

Nyförvärvet Noor Eckhoff passade till Emma Lennartsson som hittade Cornelia Kapocs centralt. Den sistnämnda tog emot bollen och kunde i lugn och ro, helt utan press från Rosengårdförsvaret, bestämma sig för var den skulle sitta. Sådant slarv har Rosengård inte råd med.

Målet var bland det sista som hände i första halvlek och kom från vad som kändes från ingenstans. Hela andra halvan av första halvlek var det dominans från FC Rosengård. Men eftersom man dittills inte lyckades komma till några farliga avslut och heller inte ligga rätt i press-spelet så fick man nöja sig med underläge i paus.

MATCHENS SPELARE
3: Cathinka Tandberg. Var så nära att bli hjälte efter att ha nickat in 3-2 och bara tre minuter senare tryckt dit 4-2. Det räckte inte till seger. Men norskan visade tydligt att hon är ordentligt målfarlig även i år.

2: Momoko Tanikawa. Japanskans första tävlingsmatch från start med Rosengård. Hon visade att hon utan problem håller på den här nivån. Skicklig i kortpassningsspelet och vågade avsluta utifrån. Hon nickade in Rosengårds tredje mål.

1: Olivia Schough. Byttes in i matchminut 73 och kom in med precis den energi som Rosengård behövde. Assisterade Tanikawa till 4-3-målet vilket höll matchen vid liv.

Publicerad 2024-03-10 kl 17:29