TV: Seger för Hammarby i cuppremiären - Hamad tvåmålsskytt mot Vasalund

Svenska cupen (herr)

STOCKHOLM. Hammarby inledde svenska cupens gruppspel med att tre poäng mot Vasalund efter att Jiloan Hamad blivit tvåmålsskytt i den första halvleken.
- Det är skönt att vinna och jag tycker att vi vinner klart, säger Hammarbys tränare Stefan Billborn till Fotbollskanalen.

Vasalunds IF spelar till vardags sina hemmamatcher på Vasalunds IP i Solna, men trots att man i dag stod som hemmalag i svenska cupen-mötet med Hammarby spelades matchen på Tele2 Arena, dit 5702 personer hade tagit sig för att se matchen.

Hammarby inledde matchen starkt och tog ledningen redan i den sjätte minuten. Nyförvärvet Simon Sandberg slog ett inlägg från höger där Vasalunds målvakt Pilip Vaitsiakhovich stod för ett misstag där han gick ut för att boxa men missade bollen. Den hamnade i stället på fötterna på Jiloan Hamad, som tryckte in 1-0 för Bajen.

I minut 26 hade Dusan Jajic ett skott i stolpen – och i samma minut fick Hammarby straff efter att Jiloan Hamad gått omkull i straffområdet. Hamad tog själv hand om straffen sköt sitt andra mål i matchen till 2-0.

Efter 2-0-målet följde en lång period utan några heta målchanser fram till att Serge-Junior Martinsson Ngouali satte 3-0 i den 52:a minuten efter förarbete av Jiloan Hamad och Muamer Tankovic.

Matchen såg ut att vara avgjord, men i den 75:e minuten skapade Vasalund lite spänning då Mai Traore läckert nickade in 1-3. I minut 83 skulle Vasalund få en chans att reducera på nytt då man fick straff efter att ett skott tagit på handen på Björn Paulsen. Den tidigare AIK-spelaren Kenny Pavey klev fram, men Benny Lekström i Bajens mål räddade straffen och returen pangade Vasalund i stolpen.

Matchen slutade 3-1 trots att Hammarby hade ett par chanser att öka ledningen i slutminuterna. Inte minst Hamad hade en jättechans att fullborda sitt hattrick med ett skott som smet precis utanför stolpen.

- Det är skönt att vinna, och jag tycker att vi vinner klart. Men jag tycker att vi går ner oss i slutet på andra halvlek när de reducerade. Vi har sett andra lag få problem i cupen, så det blir lätt så. De försvarar sig med mycket folk och gör det bra. Sedan har de lite trixiga lirare, så när lagen blir lite långa är de inte helt oömma. Det får man ge dem, säger Hammarbys tränare Stefan Billborn till Fotbollskanalen efter matchen.

Hamad gör två mål, hur viktig är han för ert spel?
- Han är en bra spelare. Men det finns mycket mer att ta av honom, precis som med många andra spelare.

Nästa match för Hammarby spelas nästa helg då Gais kommer på besökt till Tele2 Arena. Vasalund tar emot Elfsborg i nästa gruppspelsomgång.

Vasalund: Vaitsiakhovich - Amoah, Ben Lamine, Malmborg - Pavey, Kamara, Traore, Id Salem - Traore, Sackey-Mensah, Mushitu.

Hammarbys lag: Lekström - Sandberg, Paulsen, Degerlund, Borges - Asaad (Dibba 82’), Junior (Bakircioglu 74’), Jajic, Hamad - Tankovic (Bengtsson 56’), Svendsen.