SVENSKKOLLEN: Med Bergs drömmål, israelisk cupsuccé och ett danskt guldregn

Svenskkollen (Herr)

Den europeiska fotbollssäsongen lider mot sitt slut med många färdigspelade ligor. Ändå har helgen i svenskväg bjudit en israelisk cupsuccé, danskt guldregn och mycket mer. Här är veckans svenskkoll!

Azerbaijan

Qabala FK

Ricardinho – 18/0
Skulle ha spelat match i fredags borta mot Araz men matchen blev inställd.

Belgien

Standard Liege

Jiloan Hamad – 6/1
Fortsatt skadad och får bevaka sitt lag från läktaren.

Cypern

Anorthosis Famagusta

Markus Holgersson – 28/0
Säsongen är slut för Famagusta som slutade på en femte plats i de cypriotiska slutspelsomgången. Holgersson fanns på plan under hela den avslutande matchen mot AEK Larnaca då laget föll med 0-2.

AEL Limassol FC

Maic Sema – 10/3
Det blev förlust i veckans cupfinal mot APOEL, men där Sema ändå inledde målskyttet i finalen. I helgen reste man sig från den tunga förlusten och vann hemma mot Nea Salamis med 2-0. Under den matchen var svensken däremot fast på bänken och fick aldrig komma in på plan.

Danmark

Randers FC

Karl-Johan Johnsson – 28/0, 13 nollor
Har match ikväll match mot Silkeborg. Men spelade match i torsdags där man överraskande förlorade hemma mot Hobro med 0-1. Det var lagets sista chans att nå europaspel då man nu har för många poäng upp till Bröndby. Johnsson stod hela matchen men tvingades släppa förbi en balja efter en timmes spel.

Joel Allansson –6/0
Satt på bänken under hela matchen mot Hobro utan att få chans till att komma in.

Mikael Ishak – 23/10
Tillbaka från sin avstängning och fanns med från start mot Hobro. Spelade hela matchen men var inte tillräckligt kreativ för att lyckas få in något mål framåt.

Viktor Lundberg – 26/6
Satt på bänken på Hobro och fick inte komma in förrän det återstod fyra minuter av ordinarie tid. Fick inte tillräckligt med tid för att vända matchen utan lämnade planen mållös.

FC Midtjylland

Johan Dahlin – 10/0, 4 hållna nollor
Laget är danska mästare efter att ha säkrat titeln i veckan. Under torsdagen spelade man trots en trolig bakfylla 0-0 borta mot Vestsjaelland. Dahlin var inte med i matchtruppen.

Petter Andersson – 22/3
Har varit en av nyckelspelarna på Midtjyllands mittfält i år och tagit klubben till sin historiskt första titel. I veckan satt Andersson på bänken när man gästade Vestsjaelland med kom in med en halvtimme kvar att spela.

Kristoffer Olsson – 8/0
Fick starta sin första match sedan skadan mot Vestsjaelland men kunde inte producera något offensivt poäng. Blev utbytt med en halvtimme kvar, men kan nu stoltsera sig danska mästare och ladda för Champions League-spel i höst.

FC Köpenhamn

Johan Wiland – 0/0
Tredjemålvakt i FCK och har inte spelat en enda minut den här säsongen. Har faktiskt inte varit med i någon matchtrupp sedan i november och bör se sig om efter en ny klubb i sommar.

Ludwig Augustinsson – 13/1
Spelade från start när laget vann hemma mot Ålborg med 1-0. Svensken spelade hela matchen och var en stor bidragande faktor till den nolla som hölls bakåt.

Per Nilsson – 15/0
Fanns inte med i matchtruppen mot Ålborg.

Mikael Antonsson – 23/0
Har skadat sig och bekräftade i förra veckan att EM-kvalet är kört för hans del. Blir nu borta mellan åtta till tio veckor och kan redan nu börja förberedda sig på nästa säsong.

Ålborg BK

Rasmus Jönsson – 11/0
Fanns med från start när Ålborg förlorade borta mot Köpenhamn. Svensken blev mållös och utbytt i den 56:e matchminuten.

Andreas Blomqvist – 1/0
Fanns inte med i matchtruppen mot Köpenhamn och har det riktigt tungt i Danmark just nu.

Bröndby IF

Johan Elmander – 16/1
Har match ikväll borta mot mästarna Midtjylland

Johan Larsson – 11/2

FC Nordsjälland

David Moberg Karlsson – 23/4
Efter fyra raka förluster har laget ikväll match mot hemma mot Hobro där man ska försöka vända sin negativa trend.

Esbjerg fB

Erik Friberg – 10/1
Fanns med från start när Esbjerg föll hemma mot bottenkonkurenten SonderjyskE med 2-3. Friberg spelade hela matchen på innemittfältatet men fick se gästerna ta ledningen med 0-3  under den första timmen.

Robin Söder – 20/4
Satt på bänken under hela matchen mot SonderjyskE utan att få chans att komma in.

Michael Almebäck – 6/0
Satt på bänken under hela matchen mot SonderjyskE utan att få chansen att komma in.

Daniel Larsson – 12/2
Spelade fråns start i förlustmatchen mot SonderjyskE och fanns på planen under hela matchen.

Sunderland AFC

Sebastian Larsson – 33/3

Föll i den sista omgången med 1-3 när laget gästade Stamford Bridge. Sebastian Larsson startade på sin defensiva mittfältsposition. Sunderland klarade ändå ett nytt kontrakt i Premier League och kan pusta ut inför nästa säsong.

West Bromwich

Jonas Olsson - 13/1
Avslutade ligan med att förlora med hela 4-1 borta mot Arsenal. Olsson spelade från start men blev utbytt efter 51 minuter vid ställningen 0-4.

Swansea City

Modou Barrow – 9/0
Svensken som i veckan valde att spela för det gambianska landslaget fick hoppa in för Swansea i den 64:e minuten i bortamatchen mot Crystal Palace. Barrow kunde ändå inte göra något för att förhindra en 1-0-förlust.

Fulham FC

Alexander Kacaniklic – 11/2
Säsongen är över för Kacaniklic och hans Fulham som slutade på en 17:e plats i Championship.

Blackburn Rovers

Marcus Olsson – 40/0
Säsongen är över för Olsson och hans Blackburn som slutade på en 9:e plats i Championship.

Norwich City

Martin Olsson – 44/1
Spelar idag klockan 16.00 den helt avgörande matchen mot Middlesbrough om vem som tar klivet upp till Premier League. Världens viktigaste match i ett rent ekonomiskt synpunkt då vinnare får upp mot en miljard i tv-pengar.

Watford FC

Joel Ekstrand – 22/1
Säsongen är över för Watford som är klara för Premier League nästa år.

Derby County

Isak Ssewankambo - 0/0
Säsongen är över för Ssewankambo innan den ens hann börja. Svensken är frisk från sin skada men nu är serien slut där Derby kom 8:a i Championship.

Estland

FC Infonet

Ermal Hajdari – 8/3
Infonet spelade 0-0 i helgen borta mot Sillamäe Kalev där svensken fick spela från start. Anfallaren blev precis som alla andra mållös och blev också utbytt i den 71:a minuten.

David Carlsson – 1/0
Ytterligare en förlust för laget där Carlsson inte ens fanns med i matchtruppen.

HJK

Daniel Örlund – 7/0, 3 hållna nollor

Örlund är tillbaka i HJK-målet och då vinner laget igen. Behövde däremot släppa in ett mål i den första halvleken mot serietvåan SJK, men gästerna lyckades ändå vända och vinna matchen med 2-1.

Frankrike

SC Nice

Niklas Hult – 30/1
Säsongen är över för Niklas Hult som dragit på sig en lårskada som gjorde att han missade den sista omgången i Ligue 1.

Bordeaux

Isaac Kiese Thelin – 15/1
Fick starta i säsongens sista match då laget vann mot Montpellier med 2-1. Svensken fortsätter vara på plan när laget vinner och är trots det sköra målskyttet viktig för lagets offensiv. Blev ändå utbytt med tjugo minuter kvar att spela.

Rennes

Ola Toivonen – 29/7
Avslutade säsongen med en 0-1-förlust hemma mot Lyon. Toivonen startade men blev utbytt med tio minuter kvar.

Paris SG

Zlatan Ibrahimovic – 24/19
PSG avslutade serien i helgen genom att besegra Reims med 3-2 hemma på Parc de Princess. Zlatan valde att stå över matchen då han istället laddar för cupfinalen mot Auxerre nästa helg.

Förenade Arabemiraten

Bani Yas

Imad Khalili – 8/2
Fanns med på planen när Bani Yas åkte ur ”President Cup” i kvartsfinalen genom straffar mot Al Shabab.

Grekland

PAOK

Sotirios Papagiannopoulos – 6/0
Fanns inte med i matchtruppen när PAOK under söndagen spelade 0-0 hemma mot Asteras Tripolis.

Olympiakos

Jimmy Durmaz – 18/2
Säsongen är över för Olympiakos som kan stoltsera sig som grekiska mästare.

Panathinaikos FC

Marcus Berg – 21/16
Sköt Panathinaikos närmare Champions League-spel då han med sina två mål sänkte Atromitos. Målen innebär nu dessutom att han leder den grekiska skytteligan och svensken visar god form inför EM-kvalet.

Valmir Berisha – 1/0
Då Berg är tillbaka efter sin sjukdom betyder det att Berisha nu är tillbaka i U21-laget. Svensken fanns inte med på bänken i matchen mot Atromitos.

AEK Athen

Jakob Johansson – 17/1
Har match ikväll hemma mot Iraklis.

Holland

SC Heerenveen

Kristoffer Nordfeldt – 34/0, 8 nollor
Säsongen är över för Heerenveen som slutar på en sjunde plats i den holländska ligan.

Sam Larsson – 21/8

Simon Thern – 15/3

Viktor Noring – 0/0

Heracles Almelo

Denni Avdic – 22/4
Säsongen är över för Heracles som slutar på en fjortonde plats i den holländska ligan.

FC Groningen

Simon Tibbling 17/1
Säsongen är över för Groningen som slutar på en åttonde plats i den holländska ligan.

Rasmus Lindgren - 23/1

Dino Islamovic – 11/0

Willem II

Samuel Armenteros – 29/11

Säsongen är över för Willem II som slutar på en nionde plats i den holländska ligan.

AZ Alkmaar

Muamer Tankovic – 26/5
Säsongen är över för AZ Alkmaar som slutar på en tredjeplats i ligan.

Mattias Johansson – 31/1
Säsongen är över för AZ Alkmaar som slutar på en tredjeplats i ligan. Detta gör att laget nu spelar ute i Europa nästa år.

PSV Eindhoven

Oscar Hiljemark – 11/0
Säsongen är över för PSV som slutade blev ligamästare i Holland. Hiljemark öppnar nu upp för en eventuell flytt i sommar då han är beredd att lyssna på andra bud.

Vitesse

Abiola Dauda – 16/6
Säsongen är över för Vitesse som slutade på en femte plats i den holländska ligan.

FC Utrecht

Kristoffer Peterson – 20/2
Säsongen är över för Utrecht som slutade på en elte plats i den holländska ligan.

Iran

Rah Ahan

Martin Mutumba – 7/1

Säsongen är över för Rah Ahan som slutade på en tolfte plats i den iranska ligan.

Hapeol Be´er Sheva

Joakim Askling – 1/0
Laget fölorade cupfinalen mot Maccabi Tel Aviv, men ingen Askling i matchtruppen.

Maccabi Tel Aviv

Rade Prica – 15/5
Svensken blev stor cuphjälte när han stod för tre mål i cupfinalen mot Hapoel Beer Sheva. Laget vann med hela 6-2 och Prica kan stoltsera sig som israelisk cupmästare.

Italien

Palermo

Robin Quaison – 18/2
"Taktiska wildcardet" som hans tränare väljer att kalla honom fick starta på högerkanten i söndagens match mot Fiorentina. Fick dessutom spela matchen men kunde inte göra något åt att Viola ändå gick och vann matchen med 3-2.

Cagliari

Albin Ekdal – 30/4
Åkte förra helgen ut och jagas nu av en rad olika klubbar. Bland annat så har Torino bekräftat sitt intresse för svensken. Ekdal stod för en assist när hans Cagliari ändå vann i helgen borta mot Cesena.

Torino

Alexander Farnerud – 21/1
Tungt för Farnerud som i veckan fick reda på att korsbandet var över efter att en lagkamrat tacklat honom på träning. Blir nu borta i upp sex månader.

Pontus Jansson – 8/0
Fick börja på bänken under söndagens match mot storklubben Milan. Det blev däremot en tung afton då laget förlorade med hela 0-3. Jansson fick se hela matchen på bänken utan att få komma in.

Udinese

Melker Hallberg – 4/0

Missar resten av Serie A-säsongen och även U21-EM är i fara.

Kina

Dalian Aerbin FC

Niklas Backman – 9/0
Laget vann i helgen med 4-1 mot liganian BIT med 4-1 och fortsätter leda den kinesiska andraligan.

Mathias Ranégie – 8/4

Shanghai SIPG FC

Tobias Hysen – 11/8
Åkte på en överraskande förlust i helgen då man föll borta mot bottenlaget Guizhou Renhe. Hysen spelade hela matchen men blev mållös i 0-2-förlusten.

Beijing Guoan FC

Erton Fejzullahu – 11/4
Fick starta i bottenmatchen mot Jiangsu Guoxin-Sainty. Anfallaren blev däremot mållös och utbytt med tio minuter kvar att spela.

Guizhou Renhe

Magnus Eriksson – 6/0
Bottenlaget ser ut att ha vänt sin negativa trend med sju poäng på de senaste tre matcherna. I helgen vann man hemma mot Shanghai SIPG med 2-0. Eriksson satt däremot på bänken och gjorde så under hela matchen.

Malta

Qormi FC

Billy Berntsson – 14/0
Säsongen är över för Qormi som slutade åtta i den maltesiska ligan.

Alexander Nilsson – 8/5
Säsongen är över för Qormi som slutade åtta i den maltesiska ligan. Nilsson slutade nia i skytteligan med sina fem mål.

Norge

Rosenborg BK

Mikael Dorsin – 9/1
Har match idag borta mot Stabaek.

Tromsö IL

Benny Lekström – 6/0 – 1 hållen nolla
Efter sex raka förluster ska Tromsö försöka vända sin negativa trend ikväll hemma mot Odd.

David Myrestam – 8/0
För andra helgen i rad så höll Haugesund nollan bakåt då man under söndagen spelade 0-0 borta mot Odd. Myrestam startade som mittback och spelade också hela matchen.

Molde FK

Mattias Moström – 7/0
Fanns inte med i matchtruppen då Molde besegrade Mjöndalen på bortaplan med 3-0.

Andreas Linde – 0/0
Har blivit tredjemålvakt i Norge och har svårt att få speltid. Fanns med på bänken för första gången i år i bortasegern mot Mjöndalen.

Mjöndalen IF

Alagie Sosseh – 5/0
Laget åkte på en tung fredagsförlust då gästerna Molde vann med hela 3-0. Soseh fanns på bänken men fick inte chans att komma in i matchen.

Andreas Haglund – 0/0
Fanns inte med i matchtruppen i hemmamatchen mot Molde.

Pontus Engblom – 9/8
Får försöka svara upp till förra helgens två mål i kvällens match hemma mot Sogndal.

SK Brann

Jakob Orlov – 7/4

Norlings framtid i klubben avgörs hela tiden i nästa match just nu. Har haft spelledigt den här helgen och har inte match förrän på tisdag då man gästar Levanger.

Erdin Demir – 8/0
Haft spelledigt och spelar först på tisdag då man gästar Levanger.

Fredrikstad

Johan Hammar – 9/0

Har match ikväll hemma mot Follo. Efter två raka förluster har laget en stor press på sig att vinna.

Kebba Ceesay 0/0
Kebba Ceesay förlängde sitt avtal i veckan med klubben. Svensken blir nu kvar i ytterligare två år, trots att de senaste två säsongerna blivit förstörda av skada. Mittbacken satt på bänken under hela helgens match då laget vann borta mot Lechia Gdansk.

Portugal

Benfica II

Victor Nilsson Lindelöf  - 37/1

Spelade från start på högerbacken när laget vann hemma mot Vitoria Guimaraes med 2-1. Svensken spelade hela matchen.

Ryssland

Krasnodar

Andreas Granqvist – 26/0
Krasnodar sätter press på CSKA Moskva i kampen om en CL-plats efter 2-1-segern mot Rostov. Andreas Granqvist var kapten under hela matchen och såg till att laget nu ligger tvåa i den ryska ligan.

Spartak Moskva

Kim Källström - 27/2
Tredje raka förlusten för Spartak som i helgen föll hemma mot Ufa med 2-1. Källström startade på bänken och fick inte komma in förrän i den 88:e matchminuten. Ryktas förhandla med schweiziska Grasshopper då hans kontrakt i Ryssland löper ut i sommar.

Richard Magyar – 6/0
Efter tre raka förluster så vände Aarau sin negativa trend genom en överraskande seger mot ligamästaren Basel med 2-1. Magyar startade på bänken men fick komma in med tjugo minuter kvar och säkra upp segern.

Dusan Djuric – 20/2
En av nyckelfigurerna bakom segern mot Basel då han smällde in 2-0-målet som senare skulle visa sig vara det avgörande. Mittfältaren blev sedan utbytt fem minuter in i den andra halvleken.

FC Basel

Behrang Safari – 22/0
Baksmällan från att ha blivit ligamästare förra helgen såg ut att hänga kvar när laget överraskande förlorade borta mot ligajumbon Aarau med 2-1. Safari spelade från start och fanns på planen under hela matchen.

Young Boys

Alexander Gerndt – 15/4
Har match ikväll borta mot Sion.

Skottland

FC Celtic

John Guidetti – 23/8
Fanns inte ens med i matchtruppen när Celtic avslutade ligan i helgen hemma mot Inverness. Svensken kan nu gjort sin sista match i Skottland.

Mikael Lustig – 5/2
Säsongen är över för Mikael Lustig då en fotskada håller backen borta från spel. Kommer även missa EM-kvalet i juni.

Heart of Midlothian

Osman Sow – 21/11
Säsongen är över för Heart of Midlothian som vann skotska Championship med 21 poängs marginal. Nu väntar spel i högsta serien för svensken nästa år.

Turkiet

Kasimpasa

Andreas Isaksson – 24/0, 3 nollor.

Återigen bänkad när laget spelade 3-3 hemma mot jumbolaget Kayseri Erciyesspor.

Bursaspor SK

Samuel Holmen – 26/2

Har match ikväll borta mot Akhisar Belediye.

Genclerbirligi

Mervan Celik – 27/5

Började på bänken hemma mot Mersin men kom in de 25 minuter kvar att spela. Svensken lyckades ändå inte påverka matchbilden mer än att gästerna kunde fullborda sin vändning och göra 2-1 med tio minuter kvar att spela.

Trabzonspor

Erkan Zengin – 14/0
Fått stark kritik av turkiska journalister och supportrar för sina insatser i Trabzonspor där han fortfarande är mållös. I helgen gick däremot hans tränare ut och tog hans parti och menade att svensken kommer att växa till nästa år. Under lördagen vann laget hemma mot Balikesirspor med 3-2 där svensken inte fanns med i speltruppen.

Mersin Idman Yurdu

Loret Sadiku – 25/2
Fanns för andra helgen i rad inte med i matchtruppen då laget vann borta mot Genclerbirligi.

Abdul Khalili – 30/2
Spelade från start mot Genclerbirligi och fanns på planen under hela 2-1-segern.

Besiktas JK

Alexander Milosevic – 0/0
Tillbaka från skadan och har själv valt att spela U21-matcher tills formen är tillbaka. Fanns därför inte med i sexpoängsförlusten mot Galatasaray under söndagen.

Kayseri Erciyesspor

Mahmut Özen – 11/0
Fanns inte med i matchtruppenn när Kayseri i helgen spelade 3-3 borta mot Kasimpasa. Lånet från Malmö FF tar slut i dagarna men då Özen inte lär få någon speltid hos mästarna så lär sommaren nu gå ut på att hitta en ny klubb nere i Turkiet.

Gaziantepspor

Ferhad Ayaz – 7/0
Laget vann i helgen hemma mot Eskisehirspor med 3-2. Den svenska U21-landslagsmannen satt på bänken under hela matchen utan att få komma in.

Tyskland

Borussia Mönchengladbach

Branimir Hrgota – 17/2

Hrgota har haft en tung vår där han de nio sista omgångarna var fast på bänken och har inte en spelminut sedan i mars. Får nu hålla tummarna för att bli uttagen till sommarerns U21-EM och en chans att visa upp sig.

Oscar Wendt – 26/2

Förlorade den sista omgången mot Augsburg med 3-1 på hemmaplan, men är ändå klara för Champions League då man slutar trea i ligan. Wendt spelade hela matchen men hade inte sin bästa kväll då han dessutom blev varnad i slutet.

Hannover 96

Miiko Albornoz – 28/0
Hannover avslutade Bundesliga starkt med två vinster och undvek därmed en nedflyttning. I lördagens sista omgång besegrade man Freiburg med 2-1. Albornoz stod för en assist fram till 1-0 målet och spelade dessutom hela matchen.

FSV Mainz 05

Pierre Bengtsson – 13/0
Bundesliga är slut och Mainz slutar på enn elfte plats efter att i helgen förlorat borta mot mästarna Bayern München med 2-0. Bengtsson spelade hela matchen men kunde inte förhindra hemmalagets två mål.

RB Leipzig

Emil Forsberg – 14/0
Avslutade serien med att vinna över Greuther Fürth hemma på Red Bull Arena med 2-0. Forsberg spelade hela matchen i RB Leipzig som nu femma i ligan, åtta poäng ifrån ett kval upp till Bundesliga.

VfL Wolfsburg II

Amin Affane 22/12
Fanns med på bänken när Wolfsburgs reservlag spelade 0-0 borta mot Schwarz-Weiss Rehden. Svensken byttes in i den 65:e matchminuten men lyckades inte få bägaren att rinna över åt Wolfsburgs håll.

USA

Colorado Rapids

Axel Sjöberg – 7/0
Den 201cm långa mittbacken tog i helgen sin första seger i MLS. Colorado besegrade Vancouver Whitecaps på hemmaplan med 1-0 och svensken var med och höll nollan bakåt.

Columbus Crew

Mohammed Saeid – 9/0
Var avstängd i helgens hemmamatch mot Chicago Fire efter att ha dragit på sig ett rött kort i den förra omgången.

LA Galaxy

Stefan Ishizaki – 13/0
Startade på mittfältet i hemmamatchen mot Houston Dynamo. Ishizaki bytte ut i den 85:e matchminuten och det var först då som LA Galaxy fick fart. På tilläggstid avgjorde man med matchens enda mål, och laget är nu återigen på slutspelsplats efter en viktig seger.

Chicago Fire

Kennedy Igboananike – 8/0
Fick för andra helgen i rad starta på topp i helgens bortmatch mot Colombus Crew. Svensken blev utbytt mållös i den 83:e matchminuten i en match som slutade 2-2.

Österrike

Wiener Neustadt

Philip Hellquist – 11/4
Laget drar i de sista halmstråerna för att hänga sig kvar i den högsta divisionen. Laget spelade 0-0 borta mot Rapid Wien vilket att hoppet lever inför den sista omgången. Philip Hellquist är tillbaka efter sin axelskada men satt på bänken under hela matchen.

Damer

Chelsea LFC

Hedvig Lindahl – 6/0 – 4 hållna nollor
Chelsea LFC har redan gått på sommaruppehåll och är obesegrade i ligan.

Marija Banusic – 2/0

Frankrike

Paris SG

Kosovare Asllani – 17/13
Säsongen är slut för PSG som slutade tvåa i den franska damligan. Det blev även en tung förlust i förra veckans Champions League-final mot Frankfurt.

Caroline Seger – 20/7

Olympique Lyon

Lotta Schelin – 21/33
Säsongen är över för Lyon som blev franska ligamästare.

Montpellier HSC

Sofia Jacobsson – 21/16
Säsongen är slut för Montpellier som slutade på en fjärdeplats i den franska ligan.

Linda Sembrant – 20/2

Holland

Heerenveen

Michaela Johnsson 9/1
Säsngen är slut för Heerenveen som slutade 10:a i den belgiska/holländska ligan.

Italien

Bardolino Verona

Stephanie Öhrström – 24/0, 8 nollor
Säsongen är över för Verona som kan stoltsera sig som italienska mästare

Brescia Calcio

Maria Karlsson 20/1
Förlorade Serie A-titeln med minsta marginal mot Verona, men fick ändå kamma hem en titel i helgen då man vann cupfinalen mot Tavagnacco med hela 4-0.