Sverige skrällde i OS-premiären – USA:s första förlust sen januari 2019(!)

OS 2021

Sverige stod för en stor knall när de slog USA i OS-premiären.
Amerikanskornas första förlust sedan januari 2019.
- Det finns ett mod som jag älskar, säger förbundskapten Peter Gerhardsson till Discovery+.

USA, Australien och Nya Zeeland är de tre hinder som står emellan Sverige och avancemang från gruppen. Först väntade favorittippade USA, som Sverige kryssade mot (1-1) i en träningsmatch i april. När startelvorna kom var det mest anmärkningsvärda att Chelsea-försvararen Magdalena Eriksson saknades.

Trots bakslaget var det svenskorna som inledde piggast. De inledande fem minuterna dominerade de bollinnehavet och lyckades skapa ett par hörnor. Förvisso blev de resultatlösa - men svenskorna visade att USA skulle få det tufft.

Matchens första avslut på kom kom från USA och Christine Press. Amerikanskan snappade upp en slarvig passning in centralt från Hanna Glas och avlossade skott. Tungt, men mitt på Hedvig Lindahl. Och bara minuter senare skulle Sverige skapa sin första riktigt heta målchans. Fridolina Rolfö tog avslut från en liknande position som Press - men målvakten lyckades sträcka ut och tippa bollen till hörna. Och i sekvensen efter fick Stina Blackstenius ett drömläge att ge Sverige ledningen - när hon blev frispelad centralt vid straffområdeslinjen. Men avslutet blev för tamt.

Men ledningsmålet skulle komma. I den 25:e minuten hittade Sofia Jakobsson Blackstenius i boxen som nickskarvade in 1-0.

Sverige fortsatte att imponera och skapa chanser samtidigt som USA fick nöja sig med enstaka uppstick. Med minuter kvar av den första halvleken hade svenskorna marginalerna med sig när USA nickade i stolpen. Men ledningen stod sig halvleken ut.

Och den skulle utökas. Amanda Ilestedt nickade i stolpen och på returen kom Blackstenius och trycke in sitt andra för dagen.

Men det hela skulle få ett tråkigt slut för anfallaren. Dryga timmen in i matchen sprang hon ihop med Abby Dahlkemper - som gick tufft in i duellen. Svenskan blev liggande men kunde efter några minuter ta sig upp för egen maskin.

Det blev ingen reducering och poängvittring för USA. Istället kunde Sverige göra 3-0 i den 72:a minuten. Hanna Glas tog sig runt på kanten och hittade Lina Hurtig - som nickade in trean. Saken kändes klar - och det var den. USA:s första förlust sedan januari 2019 var ett faktum.

Efter matchen var förbundskapten Peter Gerhardsson av förklarliga skäl väldigt nöjd.

- Det är en väldigt bra prestation. Det är lite av det vi pratade om innan med kontringsspelet där jag tycker vi är bättre än dem i det. Sen gör vi det bra på våra fasta, där det blir ett mål. Så vi gör det bra - spelarna är modiga - det finns ett mod som jag älskar, säger Gerhardsson till Discovery+.

Härnäst väntar Australien på lördag med matchstart 10.30 (svensk tid).

Sverige: Lindahl - Glas, Ilestedt, Björn, Andersson - Angeldahl, Asllani, Seger - Jakobsson, Blackstenius, Rolfö.

USA: Naeher - Dunn, Sauerbrunn, O´Hara, Dahlkemper - Mewis, Horan, Lavelle - Heath, Press, Morgan.