FEM SPANINGAR: "Guidetti kunde löst AIK:s problem"

HÄLLEVIK. Mjällby AIF och AIK spelade 0-0 på Strandvallen.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Hussein oväntat bänkad
Bilal Hussein hade startat alla AIK:s matcher hittills men visat svag form. Då fick spelregissören inleda matchen på bänken och wingbacken Axel Björnström sattes i en ovan roll centralt på mittfältet där han kamperade ihop med Aboubakar Keita och Vincent Thill. Varken Björnström eller Thill bidrog med mycket till AIK:s konstruktiva spel och på det sättet saknades definitivt Hussein - som ändå fick komma in innan halvtid. Thill åkte på en otäck smäll och byttes till sin stora besvikelse ut med en huvudskada. Hussein skulle involveras tidigt efter pausen, när hans tekniskt avancerade vänstervolley gick klockrent i ribban.

Guidetti kunde löst AIK:s problem...
AIK borde tagit ledningen i mitten av första halvlek. Det får då som Viktor Fischers inläggsfrispark hittade en helt omarkerad John Guidetti, som på något sätt misslyckades med att träffa målet med nicken. Anfallaren kom aldrig in i matchen och blev utbytt med 20 minuter kvar. 31-åringen var en besvikelse i sin andra start för säsongen. Den här gången startade Viktor Fischer bredvid Guidetti istället för Alexander Fesshaie, och dansken visade ett betydligt större engagemang och vilja att påverka spelet.

AIK mållöst i fyra av sex matcher
Sedan 2-0-segern mot Hammarby i omgång tre har AIK spelat tre matcher utan att göra mål. De föll med 0-1 mot Värnamo innan två mållösa matcher följde. Faktum är att laget under de inledande sex omgångarna bara nätat på Bajen och Halmstads BK. I kväll var den spelmässiga insatsen inte övertygande på något sätt. Laget skapade dock tillräckligt med lägen för att vinna matchen. I den 89:e minuten prickade inhopparen Omar Faraj stolpen, signifikativt för ett lag för med både oflyt och oskicklighet för tillfället, och matchen slutade mållöst.

Keita ett enigma
Den 25-årige ivorianen missade säsongsinledningen med en skada men var tillbaka förra veckan och spelade 90 minuter mot Sirius. Aboubakar Keita fick chansen på mittfältet igen och stod för en prestation som inte är helt enkel att bli klok på. Balansspelaren vann mycket i det fysiska spelet och i luften, men hade också en hemåtpassning som kunde slutat i en farlighet för Mjällby. Det är dock ganska uppenbart att nivån på passningsspelet inte är den önskvärda för någon som ska starta på ett AIK-mittfält.

Tung period för Mjällby
Efter förlusterna mot BP och Elfsborg lyckades Mjällby åtminstone ta en poäng i kväll. De var helt uddlösa framåt, dock var den defensiva insatsen stabil matchen igenom. Försvaret kommer prövas ordentligt i nästa match, borta mot Hammarby - därför var denna nolla viktig. Känslan är att Mjällby gått in i en tung period efter försäsongens cupsuccé och att de behöver slita i anfallsspelet.

Publicerad 2023-05-03 kl 21:33