Ny missräkning för AIK mot Mjällby - mållöst för tredje matchen i rad

HÄLLEVIK. AIK hade chanserna men lyckades inte spräcka målnollan på Strandvallen.
Efter 0-0 borta mot Mjällby AIF är AIK först på 13:e plats i tabellen.
- Det blir mycket kamp men vi får inte till det sista lilla, säger AIK-tränaren Andreas Brännström efter matchen.

Hos AIK inledde spelare som Jimmy Durmaz, Alexander Fesshaie och Bilal Hussein på bänken, medan Viktor Fischer fick chansen från start efter tre raka matcher med inhopp. Mjällby gjorde en förändring i startelvan sedan 0-1-förlusten mot Elfsborg, där Tom Pettersson ersatte Noah Eile i backlinjen.

Efter en avvaktande och trög matchinledning skapade gästerna matchens första målchans i den 19:e minuten, när Fischer styrde ett inspel mot mål och tvingade Noel Törnqvist att visa snabba reflexer. Ett par minuter senare fick Pettersson chansen med huvudet på ett långt inkast men Kristoffer Nordfeldt stod rätt och räddade nicken.

Matchens dittills bästa målchans hade John Guidetti i den 25:e minuten. AIK-anfallaren fick ett helt öppet nickläge på Fischers inåtskruvade frispark men klarade besynnerligt nog inte att få avslutet på mål. Stockholmslaget förde matchen, med svårigheter att luckra upp hemmaförsvaret. Mjällby å sin sida hotade inte framåt och Nordfeldt stod sysslolös stora delar av den första halvleken.

AIK skapade sedan två bra möjligheter i slutet av halvleken, där Vincent Thill och Jetmir Haliti provade utan att kunna överlista Törnqvist. Resultatet blev därför 0-0 i paus.

Axel Björnström om AIK:s halvlek:

- Jag tycker att den är okej sett till chanser. Tycker att vi borde gjort minst ett mål. Sedan tycker jag att vi ska upp med intensiteten, det kan bli bättre till andra, säger han till discovery+.

Tom Petterson i samma sändning:

- Det känns som att vi har många tekniska fel när vi väl vinner bollen. Vi får inte till de här spelvändningarna. Vi får ligga lågt mycket i planen - vi kan bättre, säger Mjällbyspelaren.

Hussein skulle få komma in precis innan halvtid efter att Vincent Thill åkt på en huvudskada. Tio minuter in på den andra halvleken höll 23-åringen på att noteras i målprotokollet, men hans vänstervolley gick klockrent i ribban och ut. Knappt tio minuter senare fick AIK:s Rui Modesto chansen från en snäv vinkel, bara för att se skottet motas bort av Törnqvist till hörna.

Hemmalaget stack upp med en inläggsfrispark i den 73:e minuten som Pettersson fick foten på, men utan att få någon riktig träff nära Nordfeldts målbur. AIK fortsatte att rulla boll mot ett allt tillbakatryckt Mjällby. Gästerna saknade dock spetsen i offensiv tredjedel, den som kunde ta laget till de allra farligaste ytorna.

Den stora chansen kom i den 89:e minuten när inhopparen Omar Faraj stod för en läcker vändning och provade lyckan från cirka 18 meter. Skottet gick retfullt nog i stopen och ut, och AIK fick nöja sig med ett 0-0-resultat. Tredje raka matchen utan mål för AIK, som är på 13:e plats i tabellen. Mjällby återfinns på sjätteplatsen.

Andreas Brännström efter matchen:

- Mjällby är ett lag som är svårt att bryta ner. Man får vara noggrann med sina misstag för att inte bli straffad på kontringar. Första halvlek är helt okej, det dräller inte av chanser men vi ska förvalta någon tycker jag. Det blir mycket kamp men vi får inte till det sista lilla, säger AIK-tränaren Andreas Brännström.

Andreas Torstensson medgav att AIK var det bättre laget samtidigt som han hyllade sitt lags försvarsspel.

I dag är AIK det bättre laget, det är inget snack om saken, men vi försvarar oss väldigt bra. I dag får vi ödmjukt säga att AIK förtjänar mer än en poäng, säger han efter matchen.

Startelvor

Mjällby: Törnqvist - Kricak, Rösler, Pettersson - H. Johansson (utbytt 72'), Gustavsson (K), Gustafson (63'), Rosengren, Persson - Ståhl, A. Johansson (63').
Byten: Moro, Brorsson (63'), Fenger (72')

AIK: Nordfeldt - Haliti, Milosevic (K), Tihi - Modesto, Thill (utbytt 45'), Keita, Björnström (72'), Otieno - Guidetti (72'), Fischer (85').
Byten: Hussein (45'), Faraj, Durmaz (72'), Fesshaie (85')

Gula kort: Björnström (28')

Publicerad 2023-05-03 kl 20:54