FEM SPANINGAR: "Plattmatch av Blåvitt i bottenstriden"

VÄRNAMO. IFK Värnamo besegrade IFK Göteborg med 3-1 på Finnvedsvallen.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Blåvitt uddlöst hela matchen
Två riktiga målchanser skapades under den första halvleken, som inte gick i underhållningens tecken. IFK Värnamo trillade mycket boll men Blåvitt-försvaret höll hemmalaget från de farligaste ytorna, och gästerna utnyttjade lagets enda läge. Thomas Santos inlägg i den 19:e minuten hittade Emil Salomonsson på den bortre stolpen och högerbacken placerade in sitt andra mål för säsongen. I övrigt var IFK Göteborg uddlöst, men kompenserade det med att spela med mycket energi och vinna en hel del dueller.

Santos i dubbla huvudroller
Framspelningen var danskbrassens sjunde assist sedan ankomsten från Horsens i juli. Bara fem spelare är före Thomas Santos i assistligan, men samtliga dessa har varit med sedan säsongen inleddes. Santos skulle dock spela en negativ roll i matchen också. Innan det misslyckade Blåvitt-försvaret med en offsidefälla och Gustav Engvall rullade in kvitteringen strax efter halvtid, innan Oscar Johansson Schellhas utnyttjade en målvaktsretur och gjorde 2-1 efter en timme. När dryga kvarten återstod av matchen närmade sig Santos en farlig yta men fick ingen kontroll över bollen. Han slog därefter bort ett inlägg som iscensatte ett Värnamo-anfall, och Albion Ademi punkterade matchen med en läcker aktion som gav 3-1-målet.

Plattmatch av Blåvitt i bottenstriden
Nej, det här var inte bra alls, IFK Göteborg. Tabellsexan Värnamo var klart bättre och kunde vända matchen enkelt i den andra halvleken. Likväl måste baklängesmålen irritera Göteborgstränaren Jens Askou. Förutom redan nämnda mål var uppträdandet dåligt även vid 1-2-målet, när Blåvitt lät Viktor Bergh driva bollen länge och avlossa ett skott som Pontus Dahlberg tappade rakt ut till Johansson. Det finns inget positivt alls att ta med sig från den här matchen för blåvit del, och efter att ha varit allsvenskans formstarkaste lag har de nu två raka förluster.

Ett snedsteg från ett prekärt läge igen
En seger i kväll hade närmast säkrat kontraktet, med tanke på att även BP förlorade i denna omgång. Avståndet är dock alltjämt tre poäng till BP på kvalplats när tre omgångar återstår. Härnäst väntar serieledaren Elfsborg på hemmaplan innan Blåvitt tar emot AIK, som befinner sig blott en poäng före IFK Göteborg. Det går inte att begära poäng mot ett guldjagande Elfsborg så AIK-matchen kan bli alla moders kris- och ångestmöte. Blåvitts räddningsplanka lär dock bli avsågade Varbergs Bois, som väntar i slutomgången.

IFK Värnamo drömmer om topp-fem
Vi har hamnat i ett skede där det förväntas att IFK Värnamo slår IFK Göteborg. I den andra halvleken blev klasskillnaden mellan lagen uppenbar, när hemmalaget avslutade med 45 otroligt bra minuter. Efter fjolårets tiondeplats i Värnamos allsvenska debutsäsong är Smålandsklubben uppe på sjätteplats, en poäng bakom Kalmar FF. Värnamo fortsätter att överträffa alla sorters förväntningar.