TV: Tung förlust för Blåvitt i bottenstriden - föll ihop mot IFK Värnamo

VÄRNAMO. Emil Salomonsson gav IFK Göteborg ledningen tidigt, men i den andra halvleken tappade laget matchen mot IFK Värnamo.
Efter 1-3-förlusten är Blåvitt fortfarande indraget i allsvenskans bottenstrid.
- Jag är väldigt, väldigt besviken, säger IFK-tränaren Jens Askou.

IFK Göteborg befann sig just ovanför kvalstrecket inför kvällens match och gjorde en ändring i startelvan. Sedan 0-1-förlusten mot IK Sirius ersatte Hussein Carneil avstängde Kolbeinn Thordarson på mittfältet. Tabellåttan Värnamo bytte ut Albin Lohikangas, Freddy Winsth och avstängde Ajdin Zeljkovic mot Hampus Näsström, Viktor Bergh och Emin Grozdanic sedan 2-1-segern mot IFK Norrköping.

Den första halvleken präglades av mycket kamp och lagen slet med det offensiva spelet. IFK Göteborg tog ändå ledningen på lagets första målchans, i den 19:e minuten. Thomas Santos inlägg hittade Emil Salomonsson på den bortre stolpen, högerbacken vann duellen mot Gustav Engvall och placerade in ledningsmålet. Santos assist var hans sjunde sedan ankomsten i juli.

Hemmalagets bästa målchans kom fem minuter innan halvtidsvilan. Albion Ademis frispark strax utanför straffområdet gick dock i stolpen och via målvakten Pontus Dahlberg till en hörna. Bortalaget kunde således gå till paus med en ledning.

- Vi gör det bra i att de inte får komma till några farligheter. Men samtidigt håller de bollen bra. Ibland blir vi stora och långa och de får spela den till Simon (Thern) och Oscar (Johansson), bredvid vårt mittfält. Där är de farliga. Jag är egentligen inte alls nöjd, men vi leder, säger målskytten Salomonsson i Discovery+ sändning och fortsätter:

- Vi kan bli skickligare när vi har bollen, vi spelar bort den för enkelt.

Oscar Johansson Schellhas i samma sändning:

- Spelmässigt tycker jag att vi spelar bra fram till den sista fjärdedelen. Jag tycker att vi är för dåliga på att befolka boxen och komma till farliga lägen, säger Värnamo-kaptenen.

Hans lag behövde bara sex minuter innan de kvitterat efter pausen. Victor Larssons genomskärare frispelade en djupledslöpande Engvall som lurat IFK-försvaret, och anfallaren placerade in sitt nionde mål i allsvenskan med en iskall yttersida.

Efter en timmes spel var Oscar Johansson Schellhas ytterst nära att ge Värnamo ledningen. Hans skott från snäv vinkel räddades dock av Dahlberg till hörna. I den 63:e minuten fick dock målvakten kapitulera igen. Dahlberg släppte retur på Viktor Bergs skott och Johansson hade en smal sak att placera in 2-1-målet.

I den 72:a minuten var Blåvitt-inhopparen Gustaf Norlin inblandad i en straffsituation. Anfallaren menade att han fällts av Jonathan Rasheed vid kortlinjen, men huvuddomaren Kristoffer Karlsson bedömde det som att målvakten var först på bollen och dömde därför hörna.

Fem minuter senare kom istället 3-1-målet. Gustav Svensson tappade bollen på mittplan och Engvall fick chansen att spela Ademi i en farlig yta. Finländaren tog emot bollen och placerade tjusigt in sitt tredje mål för säsongen.

Några minuter senare fick Svensson chansen att revanschera sig på ett inlägg i offensivt straffområde men avslutet gick strax utanför. Matchen slutade 3-1 och Blåvitt tog inte chansen att lämna bottenstriden. Resultatet innebär att IFK Göteborg bara är tre poäng ovanför BP på kvalplatsen när tre omgångar återstår.

- Jag tycker att vi stundtals var fantastiska. Det var lite otur och onödigt att hamna i underläge, men vi vände för tredje gången i följd. Det är fantastiskt, säger Engvall till Discovery+ och fortsätter:

- Vi hade bollen, men skapade kanske inte jättemycket (i första halvlek). De blev tröttare och tröttare och vi trodde att vi skulle öppna upp dem, vilket vi också gjorde.

Värnamo-tränaren Kim Hellberg är också lycklig efteråt.

- Vi ändrade till tre stycken "tior" i andra halvlek. I den fasen tycker jag att vår andra halvlek är toppklass. Bland det bästa - jag vetefan om jag sett någon bättre halvlek av någon i år. I alla fall vår bästa halvlek, om jag ska dra det till oss bara, säger tränaren under presskonferensen.

Blåvitt-kuggen Gustav Svensson är i sin tur besviken.

- Vi var inte nöjda med första halvlek, men de skapade samtidigt inget. Vi sa i halvtid att vi skulle komma upp mer och vinna boll, men vi började i stället att öppna upp oss och vi tappade boll i fel lägen och gjorde Värnamo bra. Det var en alldeles för svag andra halvlek, både taktiskt, men även vad gäller förlorade dueller. Det var en för dålig andra halvlek. Första halvlek var heller inte jättebra, men vi låg i varje fall rätt, säger Svensson till Discovery+.

IFK-tränaren Jens Askou:

- Jag tycker vi löser matchen bra i första och gör ett bra. Vi försvarar oss väldigt bra men skapar tyvärr inte så många chanser i straffområdet, och skulle kanske spelat oss ett par omställningar. I andra halvlek gör de ett mål tidigt och de gör de svårt för oss. Vi träffar inte alls rätt. Jag är väldigt, väldigt besviken över den andra halvleken, efter en okej första halvlek. En välförtjänt seger för Värnamo, säger han under presskonferensen.

IFK Värnamo är sexa i allsvenskan, en poäng från Kalmar FF på femteplatsen.

IFK Värnamos lag: Rasheed - Larsson, V. Eriksson, Grozdanic, Bergh - Johansson (K) (Bilalovic 84'), Näsström, Wenderson - Ademi (Winsth 84'), Engvall (Bustos 90'), Thern.

IFK Göteborgs lag: Dahlberg - Salomonsson, Svensson, Hausner, Wendt (K) - Carneil (Salaou 84'), Carlén, Kåhed (S. Eriksson 71') - Santos, Selmani (Norlin 71'), Mucolli.