Damallsvenskan

Hammarby slog Linköping med 4-0.
Här är Fotbollskanalens Ella Lindvalls spaningar från matchen.

Så var matchen
Det var klar Hammarby-dominans från start. Men Linköping FC kom in i det. Första anfallet kom efter drygt nio minuter, sedan var det spel mot båda målen.

Det var mycket känslor på planen. Säkert en del frustration men också en maktkamp mellan fjolårets topplag i damallsvenskan.

Några mål blev det aldrig i första halvlek, men det skulle dröja desto kortare i den andra halvan.

Knappt två minuter hade passerat när bollen studsade rätt för Hammarby på en hörna. Ett självmål från Angela Beard spräckte målnollan. Det gav energi till Hammarby. Anna Jösendal var nära att nicka in 2-0.

Martin Sjögren passade även på att göra flera byten i andra halvlek. Stina Lennartsson, Alice Carlsson, Eva Nyström, Jonna Andersson, Julia Roddar och Smilla Vallotto klev alla av för att lämna plats åt Lotta Ökvist, Thea Sørbo, Ellen Gibson, Bella Andersson, Emma Westin och Smilla Holmberg.

Matchen fick nytändning med knappt 20 minuter kvar. Då dundrade Vilde Hasund in 2-0 och Anna Jösendal stod för både 3-0 och 4-0. Sedan var matchen slut.

Bollen rullade knappt
Det hade regnat lite för mycket för Kanalplans matta att kunna hantera. Det stod vattenpölar på sina ställen, passningarna kom sällan fram och att spela bollen längs marken var en ordentlig risk.

Det dåliga underlaget gjorde det enkelt för försvarande lag att försvara och det blev aldrig något riktigt tempo i matchen. Men spelarna fick en god chans att öva både glidtacklingar och trycket i sina passningar.

Matchens händelse
Hammarbys 2-0 och 3-0. Vid 2-0 drog Vilde Hasund till med ett avslut utifrån och det satt precis där det skulle. Hon var så gott som omarkerad och kunde ta tid på sig att avsluta ordentligt.

Ett fint anfall där Julie Blakstad tog sig ur en knepig situation. Det norska nyförvärvet Anna Jösendal stod för avslutet. Linköpings målvakt Cajsa Andersson var på bollen, men skottet var hårt och avslutet tappades in.

Matchens frågetecken
Det går inte att peka på något annat frågetecken än underlaget i den här matchen. Visserligen hade det regnat en hel del. Men underlaget var allt annat än optimalt för lagen. Hammarbyspelarna drömde sig nog tillbaka till träningslägret i soliga Marbella.

Gräsmattan på Kanalplan sjunger tydligt på sista versen och kommer behöva bytas inom en snar framtid.

Matchens tre bästa spelare
3. Vilde Hasund. Jobbade hårt både i försvar- och anfallsspel och det skulle löna sig först i den andra halvleken. Då lyfte hon in 2-0 utifrån.

2. Cathinka Friis Tandberg. Otroligt kvick och utmanade Hammarbys backlinje hela matchen. Var stark felvänd och fördelade bollar i anfallsspelet, men fick inte med sig så mycket som hon nog hade önskat.

1. Anna Jösendal. Det norska nyförvärvet blomstrade i andra halvlek och stod för två snabba mål. Det kunde gott och väl ha blivit ett hattrick, men det hanns inte med.

Publicerad 2024-02-16 kl 14:49