FEM SPANINGAR: "Lossnar det nu för Jørgensen?"

Svenska cupen (herr)

Malmö FF bortaslog division 2-laget IFK Luleå med 8-0 i svenska cupens gruppspel.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

5:03

Avbryt
Försök igen

MFF TOG BORT DRAMATIKEN TIDIGT
Malmö FF ställde över ett par stjärnspelare helt och mönstrade en ung och reservbetonad startelva, där 18-årige Elison Makolli startdebuterade och P19-backen Nils Zätterström gjorde sin första seniormatch i tävlingssammanhang. Mot det kompakta Luleåförsvaret var det genom Taha Ali och Sebastian Nanasis kombinationsspel på vänsterkanten som MFF bröt mönstret inledningsvis. Samarbetet mellan dessa två föranledde också Isaac Kiese Thelins ledningsmål, när anfallaren gavs öppet mål i den tolfte minuten.

“IKT” missade sedan en straff efter dryga halvtimmen, men några minuter senare satte Sebastian Jørgensen 0-2-målet. Otto Rosengren gjorde det tredje målet strax innan halvtid och matchen var förstås redan avgjord. Insatsen var ljusår bättre än den krampaktiga som Malmö stod för ett år sedan i Luleå (1-0 då). Det tidiga målet hjälpte så klart, men laget är också väldigt mycket mer samspelt och effektivt runt motståndarens straffområde i dag.

Kiese Thelin fyllde på med två snabba mål i den andra halvlekens inledning innan Nanasi förvaltade nästa straff i mål. En debutmålskytt rymdes också i samlingen, efter att Luleå-målvakten fumlat in Adrian Skogmars skott i 70:e minuten. Nästa blunder kom i den 87:e minuten, vilket inhopparen Stefano Vecchia utnyttjade och fastställde slutresultatet till 0-8. Inför gruppavslutningen mot Varbergs Bois har MFF redan i princip säkrat kvartsfinalbiljetten då man är tre poäng före både Hallandslaget och Öster, med en överlägsen målskillnad.

TONÅRINGARNA TOG CHANSEN
Varken Zätterström eller Makolli behövde ägna många minuter åt försvarsspel i Arcushallen, utan utmärkte sig på andra sätt. Zätterström var svår att passera med sin snabbhet och såg väldigt bekväm i passningsspelet. Makolli växte in i matchen med sin våghalsiga och offensiva försvarsstil, som innehåll flera bra passningar till offensiv tredjedel. Skogmar, den rutinerade i sammanhanget, stod också för en lyckad prestation. Framförallt visar högerbacken en stor klokhet för sin ålder i sitt beslutfattande.

MATCHENS HÄNDELSE
Det är inte varje målvakt som kan skryta om att ha räddat en straff från en allsvensk skyttekung. Luleås Rasmus Aspholm kan göra det nu, efter att ha limmat Kiese Thelins försök. Mindre vackert var det när finländaren måttade en spark mot Nanasi, vilket orsakade irritation hos MFF-stjärnan och en senare pik mot målvakten efter straffmålet. Stundtals var det också grinigt efter några tuffa satsningar från hemmaspelarna.

FRÅGETECKNET
Jørgensen stod på endast ett mål i MFF-tröjan, vilket kom i augusti förra året mot Halmstad. Han tappade sin startplats efter vikande prestationer under hösten och behövde därmed verkligen lämna avtryck i dag. Känslan är att målet i första halvlek tog bort en massa tyngd från danskens axlar - vilket även hans målfirande hintade om - för efter fullträffen såg jag mig en annan vilja till att vara avgörande hos högeryttern. I nuläget är 23-åringen fortfarande en bit från startelvan. Kan dagens insats få det att lossna hos Jørgensen? För danskens grundkvaliteter är uppenbara.

MATCHENS BÄSTA SPELARE
3: Isaac Kiese Thelin. Påpasslig vid de två första målen medan hoppsparken vid det tredje osade lite Zlatan-avslut. Första hattricket sedan matchen mot Hammarby i april 2023.

2: Sebastian Nanasi. Framspelare och straffmålskytt. Ständigt spelbar och enormt duktig på att lösa upp knutar.

1: Taha Ali. Första halvleks bästa spelare. Hans attacker på vänsterkanten bidrog till att Malmö kunde avgöra tidigt.

Publicerad 2024-02-24 kl 15:29