TV: Se målet som frälste Sverige - Lustig hjälte mot Luxemburg

Sverige (herr)

Janne Andersson tog sin första seger som Sveriges förbundskapten under fredagen.
Luxemburg besegrades med 1-0 på bortaplan i VM-kvalet.
- Lite onödigt spännande mot slutet, säger hjälten Mikael Lustig.

Redan under torsdagen kunde Fotbollskanalen berätta att Sveriges förbundskapten Janne Andersson byter ut tre spelare jämfört med matchen mot Holland, till fredagens drabbning mot Luxemburg. En dryg timme innan avspark bekräftades elvan, som alltså innehöll Martin Olsson, Jimmy Durmaz och Albin Ekdal.

Det var Luxemburg som skapade matchens första farlighet. I den tolfte minuten vände Aurelien Joachim upp på offensiv planhalva och sköt ett skott tätt över ribban. Kort därefter kom John Guidetti i ett bra läge för Sverige, men anfallaren stannade upp och passade istället till Emil Forsberg som fick ett fint avslutsläge. Men Forsbergs skott gick på Luxemburgs målvakt.

Efter en halvtimme var Sverige återigen nära att göra 1-0. Jimmy Durmaz fick på ett farligt skott inne i straffområdet efter en stökig situation. Skottet täcktes dock bort av en försvarare precis framför mållinjen. Några minuter senare borde Marcus Berg ha hittat nätet, när han efter ett inlägg från Mikael Lustig blev helt ren bara någon meter ifrån mål. Men Bergs nick gick över.

I den 40:e minuten testade Emil Forsberg ett långskott som Moris räddade högt upp vid ribban, till hörna. Precis innan pausvilan var Forsberg återigen nära mål. Yttermittfältaren fick fritt avslutsläge från vänster i straffområdet och sköt ett hårt skott som Luxemburgs målvakt styrde i ribban och ut.

1-0 skulle dock komma för Sverige. I den 58:e minuten sköt Mikael Lustig in bollen i nät, med en halvvolley efter passning från Marcus Berg. Målet kom efter en hörna och Lustig placerade in ledningsmålet i högra hörnet några meter från mållinjen.

- Jag fick en bra träff, säger Mikael Lustig.

Med lite mer än en kvart kvar att spela nådde Christopher Martins högst på en hörna och fick ett riktigt bra nickläge. Men Robin Olsen fick bollen rakt på sig och kunde rädda nicken.

I den 82:a minuten fick Luxemburg ett rött kort. Kevin Malget drog på sig sitt andra gula kort för kvällen i en duell med Andreas Granqvist. Malget träffade Granqvist med armen i ansiktet.

Matchen slutade 1-0 till Sverige, som nu står på fyra poäng efter två omgångar i VM-kvalet. Därmed leder blågult gruppen tillsammans med Frankrike och Holland. Båda de länderna vann sina matcher under fredagen.

- Vi skapade chanserna vi behöver för att göra ett antal mål. Sen så känns det så klart lite onödigt spännande mot slutet. Så blir det när man bara leder 1-0, säger Lustig.

Gör ni en bra match, tycker du?

- Kollar man på vilket lag vi möter så... Då ska vi skapa chanser och det gör vi. Sen hade vi säkert varit mer nöjda om vi gjort två eller tre mål till. Nu gör vi inte det, då känns det som att vi var nära att tappa poäng. Men vi skapade extremt många lägen och om vi hade kunnat få in ett mål till hade det kunnat rinna i väg. Ibland blir det så här.

Se Lustigs avgörande mål i sportsändningen ovan.

Luxemburgs startelva: Anthony Moris - Laurent Jans, Chris Philipps, Kevin Malget, Dirk Carlson - Vincent Thill, Christopher Martins, Florian Bohnert - Mario Mutsch - Maurice Deville, Aurelien Joachim

Sveriges startelva: Robin Olsen - Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Martin Olsson - Jimmy Durmaz, Albin Ekdal, Oscar Hiljemark, Emil Forsberg - Marcus Berg, John Guidetti.