Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Om Hiljemark är framtiden då behöver vi solbrillor

Olof Lundh

DOHA. Oscar Hiljemark, 19, inte bara debuterade.
Han briljerade.
Om det är svensk fotbolls framtid – ja, då är den ljus.

Den 18 januari 2012. Oscar Hiljemark. I Qatar. Seger med 2-0 mot Bahrain. Ja, det kan bli en lika klassisk debut som när Fredrik Ljungberg klev in i landslaget vintern 1998 i USA och blev kvar tio år. Eller när Zlatan Ibrahimomvic och Kim Källström tog sina första steg i Tipshallarna i Småland 2001.

Oscar Hiljemark må vara blott 19 år men han uppträder som betydligt äldre och mer erfaren och mogen både på planen och vid sidan. Onekligen häftigt att se honom, och det han gjorde i sin A-landslagsdebut är få förunnat. Hans fötter var involverade i stora delar av den svenska offensiven, och man skapade lägen för att vinna med fem eller sex mål.

Annons

Han spelade fram Niklas Hult till ett läge som gav straff, utvisning och 1-0. Han spelade fram Hamad och Claesson till grymma frilägen. Han såg själv till att placera in 2-0 på slutet av matchen. Det var en mäktig uppvisning och för de klubbar som vill köpa honom så kunde Elfsborg trycka upp priset ytterligare.

Efter att ha suttit igenom ett batteri landskamper i januari så får jag gå tillbaka till Rasmus Elm för tre år sedan för att hitta något liknande och det finns rätt få exempel genom åren. Den dåvarande Kalmar-spelaren kom in i landslaget på en vinterturné i Kalifornien och tog det där direkta klivet – från B-landslaget till A-landslaget över ett par matcher.

Inte så att Oscar Hiljemark lika lätt kommer att kliva vidare in i det riktiga landslaget och en plats i EM-truppen men Erik Hamrén måste ha njutit av att se en mittfältare han pratade lyriskt om redan i fjol - även om han aldrig nämnde honom vid namn - excellera i sin debut.

Annons

Hiljemark inledde matchen mot Bahrain en aning stapplande men växte sedan in i den. Han vann bollar, han stod rätt, hans slog vassa passningar, han vågade tro på sig själv och han vågade gå in och ta dueller. Oerhört häftigt att se en yngling så bekväm och så säker mitt i planen.

Ja, om han är en del av svensk fotbolls framtid så är den så ljus att vi är rätt många som behöver dra på oss solglasögon. Dessutom var Hiljemark inte ensam utan Erdin Demir visade på vänsterbacken att han kan utmana, och Niklas Hult skapade lägen med sin snabbhet och kvickhet och en hel del av de andra unga blixtrade till flera gånger.

Jag förstår att Tommy Söderberg pratar om U21-årgången som den bästa han har haft. Det sprakade till när de klev upp ett snäpp i A-landslaget. Visst, man kan vara ärlig och säga att Bahrain inte var ”top notch”, men det är ändå en match man ska vinna och i perioder spelade man sig fram till rejält med lägen – och på det stora hela var det en stark insats av det unga landslaget som släppte till väldigt lite bakåt och inte sällan hade Bahrain i brygga och partär samtidigt.

Annons

Naturligtvis kan man inte glömma pjäser som Anders Svensson och Tobias Hysén (säker på straffen till 1-0) som ger stadga till laget. Bägge visade ledarskap genom sina insatser på plan och det kunde de andra luta sig emot, och en del som hör av sig undrar varför Svensson är med. Svaret är att någon rutin behöver laget.

Erik Hamrén kan rita in en seger som start på EM-året 2012, och det är alltid viktigt att få in känslan av att vinna, men den största triumfen var att så många nya och lovande landslagsspelare fick möjligheten att dra på sig den gula tröjan för A-landslaget, och sedan visade att de vill bära den fler gånger.

***
Adam Johansson hoppas på EM men den förre Blåvittbacken stärkte inte sina chanser. Offensivt svag och egentligen inte pressad defensivt, men i en sådan match måste en spelare som vill till ett stort mästerskap visa mer.

Annons
***
Nej, arenan var inte målad blå och gul för Sverige. Även om shejkerna är rika så eldar de inte upp pengar på det sättet.
***
När Lars-Åke Lagrell är i Qatar då släpper valberedningen sin kandidat till att ta över som ordförande i Svenska fotbollsförbundet. Sker på torsdag, 10:00, men enligt vad fotbollskanalen erfar är det Karl-Erik Nilsson som kliver in, och det med ett stort stöd från distrikten i söder och i väster.
Värsta är att Michel Platini lagt sig i kampen, och aktivt jobbat för att Lars-Christer Olsson inte ska bli vald. I botten finns striden om Uefa från 2007 där Olsson som vd gjorde fel som stöttade Lennart Johansson.
Men Jag fattar inte varför Uefa-presidenten ska bestämma vem som ska styra svensk fotboll. Är det demokrati? Nej, det är det inte och det värsta är att många deltagit i ryktesspridningen om Platini och hur han aktivt motarbetat Lars-Christer Olsson.
Annons
***
Banjar Al Dosari från Qatar dömde och han briljerade inte direkt.
***
Pontus Wernbloom drar österut till den ryska rubelns förlovade land, och lag i form av CSKA Moskva. Modig flytt, och blir det inte speltid i vår så kan EM-platsen vara i fara. Kanske öppnar för Oscar Hiljemark?
***
Blott ett 20-tal fans på läktarna när matchen drog i gång. Dubblat till andra halvlek. Ja, det var en historiskt låg siffra för A-landslaget men när Sverige mötte Jordanien i Abu Dhabi var det ännu färre.
***
Pär Hansson skuggar Johan Wiland och bägge pressar Andreas Isaksson. På målvaktssidan är det välbeställt. Hansson är ruggigt vass på att styra backarna och spelet med fötter.
Publicerad 2012-01-19 kl 14:39

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto