Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

15-årige jättetalangen fick 90 minuter: "Han är exceptionell"

Allsvenskan

ALBUFEIRA. Bara 15 år gammal.
Men redan nu sätter talangen Ísak Bergmann Jóhannesson avtryck.
- Han är exceptionell, säger managern Jens Gustafsson.
- Jag jämför mig med en ung Fransson, säger islänningen själv till Fotbollskanalen.

3:17
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se höjdpunkterna från Norrköpings match i spelaren ovan.

Norrköping kom till start med ett mycket ungt lag under lägrets andra och sista match i Portugal. Yngst av dem alla: Islänningen Ísak Bergmann Jóhannesson, som gjorde 90 minuter på centralt mittfält för Peking.

Efter matchen var Gustafsson nöjd med sina unga adepters insatser. Och han sticker inte under stol med att han har stora förhoppningar på sin nye islänning. 

- Han är väl okej… Nej men Isak är helt exceptionell. 15 år och spelar fotboll på det viset - det är en ynnest att få jobba med den typen av spelare, säger Gustafsson till Fotbollskanalen.

Det är bra konkurrens inte minst på mittfältet, men ser du att han skulle kunna få speltid redan i år?

Annons
- Ja, det tror jag. Med tanke på hur han spelar så fattar han beslut för lagets bästa redan, trots sin ringa ålder vilket är ganska ovanligt skulle jag säga. Det är en sak, sedan behöver vi jobba i lugn och ro och få ihop hans fysik, det naturliga i att han inte riktigt vuxit färdigt ännu. Men annars är det inte omöjligt.

Ísak Bergmann Jóhannesson kom till IFK Norrköping från den isländska klubben Akranes i december i fjol, tillsammans med Oliver Stefánsson. Det är samma klubb som Arnor Sigurdsson, som nyligen såldes till CSKA Moskva, kom från.

Bergmann Jóhannesson, som fyller 16 i mars, pratade med sin landsman innan flytten.

- Arnór har sedan 2015 varit min idol. Jag ser väldigt mycket upp till honom och pratade med honom om beslutet att gå till klubben och han hade inget dåligt att säga, bara bra saker. Han sa att det var fantastiskt, säger Bergmann Jóhannesson till Fotbollskanalen. 

Annons

Det var hans första match på två månader - och han gillade att få 90 minuter med A-laget, även om det var ett reservbetonat sådant. Att säga att han trivs i Norrköping är en underdrift.

- Väldigt, väldigt bra. Människorna runt klubben, staden - väldigt bra. Det är inte för stort, inte för litet. Det är bara helt perfekt. Spelarna är väldigt välkomnande och trevliga.

Jens Gustafsson hyllar dig och säger att du är en exceptionell talang.
- Det är jättebra att bli kallad för talang men det räcker inte. Du måste jobba hårdare för att bli en bra spelare, inte bara vara en talangfull spelare.

Vad tror du om möjligheterna att få speltid i allsvenskan i år?
- Först och främst är det bara ett privilegium att träna med spelare som Alexander Fransson och Simon Thern - jag lär mig jättemycket av att se på dem och fråga dem: "Hur gör du i den här situationen?", "Vad gör du när du får bollen här?". Målet är att spela i allsvenskan i år, kanske blir det i slutet av säsongen. Men det är mitt mål.

Annons

Hur skulle du beskriva dig själv?
- Jag är snabb i tanken, en bra passningsspelare. Jag läser spelet ganska bra också. Jag skulle vilja jämföra mig med en ung Fransson.

Hade du många alternativ att välja på när det blev Norrköping?
- Ja, många klubbar. Men Norrköping var det bästa alternativet för mig. Om jag kan få spela A-lagsfotboll med ett av de bästa lagen i allsvenskan så är det det bästa för en ung spelare som mig själv. Om det inte blir med Norrköping så blir det med Sylvia (Norrköpings samarbetsklubb).

Ytterligare en ung spelare som fick spela under onsdagen, och som gjorde det bra, var Pontus Almqvist.

- Alla vill ta chansen, det är kul att vara i IFK. Jag är jättenöjd bara över att få vara här. Alla vill bara ge hundra procent, som jag också vill, säger han.

Han är samtidigt inställd på att det blir svårt att få speltid, med tanke på konkurrensen från Christoffer Nyman, Kalle Holmberg, Jordan Larsson och Simon Skrabb.

Annons

- Många har spelat i landslaget, varit utomlands och proffs. Men jag ser det bara som en fördel - jag kollar mycket på dem och lär mig mycket av dem. Det är ett skönt gäng.

Publicerad 2019-02-06 kl 22:13

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto