Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
0:38

Foto: Instagram

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se händelsen i spelaren ovan. Bilder från kontot @segerherre på Instagram.

Advokat JO-anmäler polisen efter derbyt: "Pepparspray är ett vapen"

1v

Advokat Marcus Lodin JO-anmäler polisen.
Anledningen: Ett klipp där polisens ses spraya supportrar med pepparspray efter derbyt mellan AIK och Djurgården.
- Det är över 20 poliser som i princip omringar den här folkmassan, säger Lodin till Fotbollskanalen.

Under söndagen gick AIK segrande ur Stockholmsderbyt mot Djurgården med 1-0 på Friends Arena i Solna. Efter matchen, när åskådarna från matchen skulle ta sig hemåt, använde polisen pepparspray mot personer i folkmassan på pendeltågsstationen i Solna.

Händelsen filmades och lades ut på sociala medier, vilket fick advokaten Marcus Lodin på Brottsbyrån att reagera. Efter att ha tagit del av klippet valde Lodin att upprätta en anmälan till Justitieombudsmannen (JO), då han anser att polisens användande av pepparspray inte är rättfärdigat i det här fallet.

"Polisens agerande i situationen är oacceptabel. Användande av pepparspray är en våldsanvändning och innebär att ett betydande mått av våld utövas. Polisen får inte använda sig av våld på ett godtyckligt sätt utan det krävs stöd i lag och en eventuell våldsanvändning ska alltid föregås av en behovs- och proportionalitetsbedömning. Pepparspray får dessutom bara användas om den polisiära uppgiften inte kan lösas på något annat, mindre ingripande sätt. Av filmen är det tydligt att användandet av pepparspray inte har varit lagligt.", står det i JO-anmälan.

ANNONS

När Fotbollskanalen får tag på Lodin över telefon utvecklar han sina tankar.

- Användningen av pepparspray är inte lagenlig i det här fallet. Pepparspray är ett vapen och det finns regler för när man ska använda det. Det går inte att spruta folk i ansiktet godtyckligt, utan det ska ha förekommit våld eller hot om våld. Som jag ser det är det tydligt att detta inte är en situation där pepparspray är motiverad, säger Lodin till Fotbollskanalen.

Finns det något som hände tidigare som kan ha motiverat polisens agerande?
- Jag vet inte det. Det finns en annan film, som utspelar sig strax innan händelseförloppet, när polisen och massorna rör sig mot rälsen. Det är ingen våldsam situation i det fallet. Det är över 20 poliser som i princip omringar den här folkmassan. Baserat på materialet jag har tagit del av är det svårt att se något som motiverar polisens agerande i det här fallet.

ANNONS

Fotbollskanalen har sökt polisens presstalespersoner för en kommentar över telefon, men hänvisades till att mejla polisens mediecenter i Stockholm. Mediecentret svarar på följande sätt:

"Efter den aktuella matchen, vid klockan 17.30, ägde ett våldsamt upplopp rum utanför entrébyggnaden till Solna station. Filmen visar en del av detta förlopp. I samband med det våldsamma upploppet har polisen omhändertagit och identifierat ett hundratal personer, och ett antal personer avlägsnades från platsen.", lyder uttalandet, som fortsätter:

"Den aktuella händelsen utreds i nuläget och polisen har inlett en förundersökning om våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Detta är en pågående förundersökning som vi inte kan uttala oss närmare om i nuläget."

Polisens mediecenter kommenterar också det faktum att polisens användning av våld ifrågasatts.

ANNONS

"I samband med ingripandet har polisens våldsanvändning ifrågasatts och polisen har därför valt att anmäla händelsen till särskilda utredningar, SU. Utredningen kommer att hanteras av SU och därför kan polisen i Stockholm inte uttala sig utöver vad som sagts ovan.", står det i mejlet.

Supportern Timothy Gullberg var på plats på matchen. Han ger sin syn av det som skedde.

- Jag och min tjej går upp mot bron utanför pendelstationen lite innan den andra klungan med supportrar. Då ser man att polisen tar på sig hjälmar med skydd och tar på sig batonger, som om de ska göra ett ingripande. Polisen går mot supportrarna, det blir hätsk stämning och lite tjafs. Sedan sprayar polisen pepparspray mot supportrarna, säger Gullberg till Fotbollskanalen.

Han fortsätter:

- Det var en supporter som kastade en bengal över och bortom polisen, men jag höll koll och det var ingen som gick fram och sparkade på någon polis. Polisen började pressa supportrarna in mot stationen och där sprayade polisen återigen pepparspray mot supportrarna.

ANNONS

Gullberg är också av åsikten att det främst var polisen som gav upphov till den hätska stämningen.

- Polisen har skyldigheten att skydda oskyldigt folk, men här går man till angrepp mot en grupp med kvinnor och barn. Det var inget våldsamt upplopp som föranledde det i mina ögon.

Publicerad 2021-10-04 kl 16:17
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto