AIK fast i botten efter DIF:s vändning: Lätt att bli feg

In från bänken och derbyhjälte nästan direkt.
Johan Oremo om känslan:
-Den är otrolig. Det är första gången jag är med och vinner ett derby, säger han.

Djurgården tryckte ned AIK lite djupare i bottenträsket, men Oremo såg ingen anledning att be om ursäkt efter 2-1 (1-1)-segern på Råsunda.

-Jag tycker att vi tog över matchen i andra halvlek och det var inte mycket snack i slutet även om de låg på ganska hårt, säger han.
I 64 minuter följde han derbyt på avbytarbänken.

Han hade knappt hunnit sätta sig innan Jorge Ortiz frispark nådde Antonio Flavios panna. Bollen träffade en försvarare och styrdes in bakom Pa Dembo Touray. Officiellt noterades den tidiga AIK-ledningen som självmål.
Ett baklängesmål var det likväl - och en rejäl uppförsbacke direkt för Djurgården.

Visade mod

-Det är lätt att bli feg i ett sånt läge. Jag tycker att spelarna fortsatte att visa mod i sitt spel, säger tränaren Carlos Banda.
Oremo håller med.
-Vi följde vår spelplan till punkt och pricka och ingen föll ur ramen. Vi spelade som vi har tränat för att spela, säger han.

I det taktiska upplägget var tanken att kasta in Oremo i andra halvlek. Varför han inte spelade från start? Han förklarar själv.
-Kände mig sliten i början av veckan. Jag har missat större delen av grundträningen i vinter på grund av knäskadan.

När han kom in stod derbyt och vägde. Efter Joel Perovuos kvittering strax före pausen - nick vid bortre stolpen på Hrovje Milic hörna - var matchen en öppen affär.
Oremo bytte av Milic i 65:e minuten.

Fick fritt fram

Sju minuter senare slarvade Ortiz bort bollen mitt på planen. Kennedy Igboananike släppte till Sharbel Touma på vänsterkanten. I mitten smet Oremo in bakom mittbacken Niklas Backman och fick bollen perfekt i steget.

Det var fritt fram.

Oremos tankar?

-Tänkte inte så mycket, det går så fort. Jag siktade inte så mycket heller, säger han.
Djurgårdens uppåtgående trend fortsätter. För AIK är det fortsatt mörker. En seger på tio matcher och kvar på nedflyttningsplats.
-Det är svårt när det börjar gå emot. AIK är i samma läge som vi var i förra året, säger Oremo.
Tränaren och sportchefen Björn Wesström var djupt besviken - och förbannad på domaren Stefan Johannesson.

-Vi slog bort bollen oprovocerat vid deras andra mål. Vi har inte råd att göra den typen av misstag.
-Och som jag ser det är det straff (när Bojan Djordjic fälldes av Yosif Ayuba när AIK ledde). Jag har ingen aning om varför han inte blåste. Han är heltidsanställd så han borde ha ett bra svar, säger Wesström syrligt.
IFK Göteborg väntar borta på torsdag. För ett halvår sedan en guldmatch, nu ett ångestladdat bottenmöte.