Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

AIK nobbar ny arena - men Kalmar får äntligen nytt

Allsvenskan

AIK är inte nöjda med den nya nationalarenan och kan komma att bygga eget. Kalmar är desto nöjdare. Klubben får nu sin nya arena.

I Solna hotar AIK att nobba den nya Swedbank Arena och bygga eget i stället. I Kalmar satsar både kommun och Kalmar FF på arenan som ska ersätta klassiska Fredriksskans.

-Det är väl känt att vi tycker att den nya nationalarenan är för stor och för dyr för våra behov. Därför har vi en utarbetad kalkyl och en "plan B" om de förhandlingar vi för inte går i lås, säger Charlie Granfeldt, vd för AIK Fotboll.

AIK har sin hemmaplan på Råsunda i Solna och erbjuds att få flytta in i den nya nationalarenan, Swedbank Arena, som planeras där. Men med plats för en publik på 50 000 riskerar läktarna att bli rätt öde på vanliga allsvenska matcher. Klubben förhandlar nu om en större andel av de pengar som arenan väntas dra in. Om parterna inte kan enas blir det i stället ett mindre nybygge någon annanstans i Stockholmsområdet, enligt Granfeldt.

ANNONS

-Vi behöver byta arena runt 2011-2012, säger han och understryker att tanken att bygga eget är ekonomiskt fullt realistisk. Några eventuella medfinansiärer vill han inte nämna ännu.

I Kalmar klubbade kommunfullmäktige nyligen en arenalösning, där företaget Sveafastigheter beställer bygget. Kalmar FF tar över halva arenan 2010, resten 2012. Kommunen stöttar med en borgensförbindelse.

Att Kalmar FF har en konkurrenskraftig arena är enligt socialdemokratiska kommunalrådet Johan Persson odiskutabelt ett kommunalt intresse.
-Alternativet vore att konstatera att vår stad inte ska ha elitfotboll, säger han.

Arenasatsningen inkräktar varken på förskola eller äldreomsorg, bedyrar Persson. Tvärtom menar han att kommunen tjänar på kontakter som skapas när folk kommer till Kalmar för idrottsevenemang, bor på hotell och äter på restauranger. Dessutom tänker kommunen utnyttja en del av marken vid Fredriksskans för bostäder.

ANNONS

TT

Publicerad 2008-09-07 kl 10:41
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto