Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

AIK stänger Brasilienspåret tillsvidare

AIK har i nuläget inga scouting-resor till Brasilien inplanerade. Det som tidigare varit ett framgångsrecept för klubben är längre inte något självklart.

- Vi måste först komma fram till vad AIK ska stå för i fortsättningen, säger assisterande tränaren Björn Wesström till FotbollDirekt.se apropå frågan om klubbens ställningstagande om att ligga lågt när det gäller scoutingresor till Brasilien.

Flera av AIK:s mest tongivande spelare i fjolårets guldlag var sydamerikaner, som argentinarna Ivan Obolo och och Jorge Ortíz och brasilianaren Antonio Flavio.

Men trots succéförvärveten ses inte Sydamerika-spåret som en given lösning för klubben i fortsättningen.
- Det har varit för turbulent i AIK, vi måste landa nu. Sätta organisationen, bestämma oss för en linje. Komma fram till något som får folk att känna igen sig, som får folk att vilja komma tillbaka till Råsunda vecka efter vecka, säger Wesström.

Men det att det skulle ha något med ekonomi att göra, håller inte Wesström med om.
- I många fall är det dyrare att ta in en allsvensk spelare, så det handlar inte om det.

Du pratar om att  bestämma er för en linje inför framtiden, vad går den ut på?
- Det kan vara allt från spelsätt till att man har många inhemska spelare, eller att man tvärtom satsar hårt på högprofilvärvningar. Eller att man bestämmer sig för ett visst spelsätt.

- Personligen tycker jag inte att man ska göra alltför stora förändringar i ett sådant här läge. Vi har också en ganska okej situation i truppen, med inte alltför många utgående kontrakt. Sedan är det kanske ingen höjdare att byta tränare tre gånger per år heller. 

Hur långt har ni kommit i det här arbetet?
- Det pågår diskussioner om det här i klubben, mer kan jag inte säga. Men det är inte ju jag som bestämmer allt det här heller, det finns intressen från olika personer i styrelsen, bland supportrar och så vidare.

I somras hämtade AIK in kroaterna Ivan Turina och Goran Ljubojevic och ytterligare en kroatisk spelare har visat upp sig för Solnaklubben. Men att Sydamerikaspåret i stället har blivit ett Kroatien-spår vill heller inte Wesström gå med på.
- I det läget vi var i somras kände vi att det var bra att hämta in etablerade spelare som kunde komma in det snabbt och inte behövde tid att anpassa sig. Så det berodde mer på det. Det är inget "spår" på det sättet. Vårt tydligaste spår skulle i så fall vara Väsby-spåret, att fortsätta ta upp talanger därifrån.
 
Anton Zetterman
FotbollDirekt.se

Publicerad 2010-11-15 kl 15:56
Annons
Annons
Annons