Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

AIK utreds av SvFF - efter värvning av 14-årig talang

Allsvenskan

AIK värvade en 14-årig jättetalang från BP.
Det har nu lett till en stor konflikt mellan klubbarna - och enligt Fotboll Sthlm ska SvFF inleda en utredning.
"Händelseförloppet väcker en del frågor", skriver förbundsjuristen Christine Stridsberg till sajten.
- En känslig situation, säger BP:s Peters Kleve till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

I mitten av december kom en 14-årig jättetalang från Brommapojkarna överens med AIK - trots att det strider mot alliansöverenskommelsen, ett avtal som Stockholmsklubbarna har skrivit på och som reglerar hur klubbyten kring ungdomsspelare ska gå till.

Men för att försöka göra det på ett snyggare sätt gick spelaren först till en annan klubb i Stockholmsregionen, men var bara där i ett par veckor - utan att spela någon match - innan han gick vidare till AIK.

På onsdagen var Fotboll Sthlm först med att berätta om övergången som har rört upp känslor och skapat en stor spricka mellan AIK och de andra klubbarna i Stockholmsalliansen - och under de senaste veckorna har även Fotbollskanalen tittat närmare på bråket.

ANNONS

I AIK var man inte överens om att det var rätt att värva en 14-åring från BP och flera personer sa ifrån. Men en av de pådrivande var vd/tf sportchef Manuel Lindberg, som, enligt Fotboll Sthlm, den 15 december, skickade ett mejl till de övriga Stockholmsklubbarna där han skrev att han tagit del av en internutredning, som visade att en anställd i AIK haft ett möte med en av spelarens “rådgivare” utan att informera BP, vilket alltså är ett brott mot alliansöverenskommelsen. Och för den uteblivna informationen bad Lindberg om ursäkt, men bekräftade också att spelaren skulle få en plats i AIK.

Men när Fotbollskanalen ringde Manuel Lindberg för ett par veckor sedan så bollade han över till andra i klubben.

- Det ligger inte på mitt bord. Det är en akademifråga. Men vi har haft olika syn på vad som har hänt. Men vad jag har fått förklarat för mig så har vi inte brutit mot något regelverk.

ANNONS

Kan du förstå att BP är irriterade för detta?
- Jag är för långt ifrån frågan.

Vid den här tidpunkten var Johannes Wiklund akademichef i AIK - men enligt honom är det Manuel Lindberg som borde svara på frågor om att AIK värvade en 14-åring från BP.

- Det måste du prata med Manuel om. Manuel är ytterst ansvarig för spelartransfers, så det är han som ska uttala sig. Visst, det var jag och Fredrik Söderberg (vice vd red. anm) som förde dialog med BP. Men jag har inte så mycket inspel under de senaste månaderna. Jag har inget ansvar längre så därför vill jag inte uttala mig, säger Wiklund till Fotbollskanalen.

När spelaren nyligen fyllde 15 år så presenterades han av AIK. Då la Stefan Silva, som jobbar för agenturen Universal men som inte är registrerad förmedlare, ut ett inlägg på Instagram med en bild på spelaren med texten: ”Nu kör vi bror”. Och enligt uppgift till Fotbollskanalen pratade BP med Masireh Jadama, som också jobbar för Universal men som inte heller är registrerad förmedlare, innan övergången till AIK, alltså när spelaren var 14 år.

ANNONS

Enligt Fotboll Sthlm hölls det ett möte där AIK:s rekryteringsansvarige för akademin, Leo Neuman, var med, och det ska även Masireh Jadama ha varit.

I Svenska Fotbollförbundets förmedlarreglemente står det att det är förbjudet att utföra förmedlaruppdrag åt en spelare under 15 år. Nu uppger Fotboll Sthlm att SvFF ska utreda övergången.

"Händelseförloppet väcker en del frågor, som det kommer finnas anledning för oss på SvFF att utreda närmare för att kunna bedöma om det skett något i strid med förmedlarreglementet. En sådan utredning får då också svara på frågan om felet ligger hos spelare, AIK eller agent (eller hos flera av dem)", skriver förbundsjuristen Christine Stridsberg till Fotboll Sthlm på mejl.

BP:s klubbdirektör Peter Kleve vill vara försiktig med uttalanden men är ändå tydlig med sin besvikelse.

ANNONS

Det är en känslig situation, och vi är i dialog med AIK. Det är ett känsligt läge, säger han till Fotbollskanalen.

Är du förvånad över AIK:s agerande?
Det är ett känsligt läge. Det är ett läge som vi inte har haft på 13 år mellan klubbarna, det är så länge som jag har jobbat med fotbollen i Stockholm. Så det är extremt.

Publicerad 2023-03-01 kl 16:14
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto