POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/AIK

Goitom: "Jag vill forma spelet för hela AIK efter karriären"

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Henok Goitom pratar om framtiden med AIK. Och anfallaren vet redan nu vad han vill göra efter karriären.
- Jag ska antingen vara tränare för ett lag eller vara den som formar spelidén för en hel förening, säger Goitom till fotbollskanalen.se.

Sommaren 2012 lämnade han Almeria i Spanien och vände hem till Sverige, efter nästan tio år utomlands. Nu sitter Henok Goitom på ett utgående kontrakt med AIK, ett avtal som alltså löper ut vid årsskiftet.

Nyligen berättade sportchefen Björn Wesström för fotbollskanalen.se att man för diskussioner om framtiden med 30-åringen, att man vill behålla honom och att dialogen rör mer än bara Goitoms spelarkarriär.

Nu berättar anfallaren själv om dialogen med AIK.
- AIK vet att det finns en klubb i Sverige som jag vill spela för. Jag tror inte att AIK kommer att använda det som en fördel i en förhandling. När jag började i AIK och fram till nu har vi haft en ömsesidig respekt för varandra, den ena parten vill inte ta mer än vad den andre tar. Det handlar om att se sitt värde. Med AIK har det aldrig varit något problem. Jag och Björn pratar, med agenter. Sakta men säkert ska vi förmodligen hitta en lösning, säger Goitom till fotbollskanalen.se.

Du vill stanna, förstår jag?
- Ja, och det handlar inte bara om att stanna i AIK som spelare utan jag kollar även lite grann på tiden efter karriären. Sen hur lång den karriären är, om jag har två år, fem år eller åtta år kvar det vet jag inte. Vi har bra dialog.

Vad kan du tänka dig för roll - är du inne på ett tränarspår?
- Definitivt, men sen får vi se. Jag har alltid sagt att efter karriären kan jag tänka mig hålla på med två saker, antingen vara tränare för ett lag eller vara den som formar spelidén för en hel förening. Jag brinner för de två sakerna.

Men det är ingen roll som sportchef Goitom är ute efter i AIK.
- Nej, absolut inte. Jag vill absolut inte vara sportchef. Jag tänker på att bestämma spelidén över hela föreningen, från att man är 6 år till att man spelar i a-laget. Det är inte den typen av jobb Björn (Wesström) gör.

Du vill vara någon sorts visionär för hela föreningen?
- Ja. Jag gillar att titta på stjärnorna och försöka nå dit. Sen om man inte når dit så gör man det inte, men hellre sikta dit och i alla fall göra något bra. Det gäller att jobba hårt och det kommer inte bara komma sådär. Man måste hela tiden vara nyfiken och lite galen.

- Vi har en dialog om allting, kanske skulle man kunna baka in allt i samma kontrakt. Det är svårt att säga om man kommer att spela till man är 38 år? Skulle du fråga mig i dag skulle jag säga att jag spelar till jag är 40 år. Men jag vet inte om jag kommer göra det. Så länge hungern finns och så länge kroppen håller kommer jag spela så länge det går. För när det väl är över, då är det en lång väg kvar att vara tränare. Jag tror inte att man behöver stressa in i tränarrollen.

Skulle det gå att kombinera en tränarroll med att vara spelare?
- Ska man konkurrera om en plats i startelvan tror jag att det kan bli svårt att kombinera som tränare. Jag tror däremot att om din roll börjar bli så att du kanske inte startar, utan mer gör jobb bakom kulisserna, då kanske det går. Men det blir svårt, för du konkurrerar med spelare i startelvan och så ska du säga åt dem vad de ska göra. Det blir en intressekonflikt.

Men det känns bra att ni redan nu har en långsiktig tanke om vad som kan hända efter din karriär?
- Ja, definitivt. Då vet man vad man ska hålla på med. Någonstans, när man som fotbollsspelare kommer till en punkt där man ska spela ungefär 5 år till och man inte har en plan vad som ska hända efteråt så tror jag att man lätt kan hamna i en depression. Speciellt när du är klar med fotbollen, då är det ingen som vill ha din autograf längre, inget skrivs om dig och så. Du är van vid en viss värld. Jag håller redan på lite grann och det är en bra ingång för mitt nästa liv.

Är du hemma för att stanna nu?
- Från det jag började i AIK fram till nu har jag inte tänkt någonting på en flytt utomlands. Jag förstår att de unga spelarna gör det, för jag var också där en gång i tiden. Men man vet aldrig vad som händer, helt plötsligt kanske det kommer ett erbjudande och om det känns bra för AIK så. Jag är ju över 30 nu och om det gynnar AIK får man ta ställning till det då. Men just nu har jag inte tänkt någonting på det.

Henok Goitom är i dag, vid sidan av sin karriär i AIK, tränare för division 4-klubben Kista Galaxy - som han själv var med och grundade.

Publicerad 2015-03-29 kl 09:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå