Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

AIK:s "nitlott" - expertskatten gäller inte Obolo

Comeback i AIK för Ivan Obolo - det kunde ha blivit miljoner i rabattpris på anfallsstjärnan vid en hemkomst till Gnaget. Men nu visar det sig att Obolo inte omfattas av den nya expertskatten.

AIK:s intresse för att få tillbaka Ivan Obolo är känt, och så sent som i onsdags gjorde chefsscouten Björn Wesström klart att man ska kolla upp möjligheterna med guldhjälten från 2009.

ANNONS

- Det är klart att han är aktuell, det vore tjänstefel av mig att inte utreda våra möjligheter med honom ordentligt, sade Wesström till FotbollDirekt.se.

Obolo har tidigare uttryckt en vilja att komma tillbaka till AIK, men anfallsstjärnan har kontrakt med sin argentinska klubb Arsenal de Sarandí till och med 2013, och att det kommer kosta att få hem honom står bortom allt tvivel. Den nya expertskatten för utländska spelare blir ingen livboj för AIK.

För att omfattas av expertskatten får spelaren inte ha varit verksam i Sverige de senaste fem åren, vilket diskvalificerar Obolo.

- Han omfattas därmed inte av expertskatten, säger skattejuristen Johan Sander till FotbollDirekt.se, och forsätter:

- Men om han hade gjort det så hade man räknat på vad han hade tjänat i AIK och han hade bara behövt skatta på 75 procent av inkomsten, plus att klubben bara hade behövt betala arbetsgivaravgifter på 75 procent av inkomsten, säger skattejuristen och fortsätter:

ANNONS

- Skriver man då ett längre kontrakt med en välavlönad spelare kan det handla om betydande summor.

Enligt vad FD erfar så vill Obolo ha en månadslön på mellan 250 000 och 300 000 kronor.
Räknat på ett treårskontrakt - så lång tid som expertskatten gäller - skulle argentinaren ha haft 46 500 kronor mer kvar i plånboken per månad.
Detta räknat på en månadslön på 300 000 kronor. Eller - räknat över tre år - 1 674 000 kronor.

Detta innebär således att AIK kunnat komma undan med en klart lägre bruttolön, dryga 200 000 kronor i månaden, om expertskatten omfattat Obolo - han hade då fått ut ganska exakt samma nettosumma som jämfört med det andra exemplet; en 62-procentig skattesats, beräknat på en lön i 300 000-kronorsklassen.
Dessutom hade AIK sluppit betala arbetsgivaravgifter på uppskattningsvis 800 000 kronor över tre år om Obolo verkat under expertskatten.

ANNONS

FotbollDirekt har försökt nå AIK:s sportchef Jens Andersson samt chefsscout Björn Wesström för en kommentar.

Fotbolldirekt

Publicerad 2011-12-06 kl 18:13
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto