Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

AIK:s sportchef förnekar bråk: "Bojan och Martin ville flytta"

Allsvenskan

AIK i bottenstrid. Då säljer man två av lagets bästa spelare och profiler.
- Jag har uppfattat det som att de vill spela i Ungern, säger sportchefen Jens Andersson till fotbollskanalen.se.

Trots det prekära läget i Allsvenskan väljer AIK att sälja Martin Mutumba och Bojan Djordjic – guldhjältarna från förra året – till den ungerska klubben Videoton. Björn Wesström, tidigare sportchef och tränare, fick kontakt med klubben när han och Jens Andersson var i Tjeckien förra veckan. Sedan gick det snabbt.

Enligt Bojan Djordjic, som fotbollskanalen talat med, var det nye tränaren Alex Miller som tryckte på för att få honom och Martin Mutumba att lämna klubben. "Nummer sju och nummer tio, ni kan flytta", ska Miller ha sagt. Men sportchefen Jens Andersson hävdar att de uppgifterna inte stämmer.

ANNONS

- Det får stå för Bojan. Jag har i alla fall inte varit med på något sådant samtal. När man säljer en spelare måste det ske i samförstånd, vi kan ju inte tvinga någon att skriva på pappren.

Men man kan ändå göra klart för den personen att han inte ingår i framtidsplanerna?
- Ja, men den här affären beror på att vi fick bra bud på två spelare. Sedan har vi haft enskilda samtal med dem och gjort affären i samförstånd.

Hur reagerade Mutumba och Djordjic vid de här samtalen?
-
Jag uppfattade det som att de ville åka och spela fotboll i Ungern.

Jens Andersson fortsätter:

– Vi tror att det här kommer bli bra för AIK – annars hade vi aldrig fattat beslutet.

– Vi har fått det som vi bedömer är ett bra bud på de två spelarna. Två spelare som har varit AIK trogna som har förknippats starkt med AIK genom åren. Vi tog ett beslut i sportledningen att gå för en försäljning, säger nya sportchefen i AIK, Jens Andersson.

ANNONS

Hur mycket pengar är den här försäljningen värd?

– Det kommenterar vi inte däremot.

Ni förlorar två väldigt starka spelare?

– Det gör vi. Samtidigt får vi en det vi bedömer är väldigt starka spelare. Vi tror att det här kommer bli bra för AIK och det tror vi alla tre i sportledningen – jag, Björn och Alex – annars hade vi aldrig fattat det här beslutet.

– Vi har valt att fatta det här beslutet utifrån de förutsättningar som fanns och vi gör det utifrån sportsliga grunder.

Ersättarna är som sagt redan klara. Robert-Åhman Persson återvänder från Malmö FF till AIK, som han senast var i mellan 2004-2007. Dessutom värvar man Helgi Danielsson från Elfsborg, Admir Catovic från Väsby och Goran Ljubojevic för NK Zagreb. Värvningar som inte hade varit möjliga utan försäljningarna av Djordjic och Mutumba.

ANNONS

– Man kan säga så här, att vi försöker alltid att ha spelare ”inliggandes”. Du har en plan för spelare in om du får bud på befintliga spelare. Och nu när vi fick det på Martin och Bojan, kunde vi gå för de två spelare som i första hans låg längst ifrån oss – Helgi Danielsson och Robert Åhman-Persson.

– Goran hade vi haft här på provträning tidigare och Admir känner vi sedan tidigare. Nu kunde vi knytte ihop alla fyra på en gång.

Hur mycket tjänar ni på den här affären totalt?

– Det är en gynnsam affär för AIK.

Goran Ljubojevic har ju varit på provspel i AIK de senaste två och en halv veckorna. Andersson säger att det inte är säkert att man hade kunnat värva honom om man inte hade sålt Mutumba och Djordjic.

– Svårt att säga. Vi hade ju honom på provspel redan innan vi fick bud på de andra spelarna, så intresset fann ju, men det är klart att nu har vi ju lyckats knyta honom till oss och det är ju bra.

ANNONS
Publicerad 2010-06-28 kl 19:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto